Vanillepudding – de lekkerste vanillepudding en vanillevla maak je makkelijk zelf
Zelf vanillepudding maken
Het is zo makkelijk en toch wordt het bijna niet meer gedaan, zelf de vanillepudding of vanillevla maken. Veel heb je voor die zalige zuivel niet nodig, melk, maizena, eidooiers, suiker en natuurlijk iets van vanille, dat is alles. En het maken van dit nagerecht is helemaal snel gedaan. In minder dan 10 minuten heb je vanillepudding gekookt en waarschijnlijk zelfs al de pan afgewassen.
Waarom is vanillepudding geel?
Als je de bekende pakken met vanillevla koopt dan is die meestal geel van kleur, we denken bij die gele kleur ook bijna altijd aan vanille en toch is dat best vreemd. Het gele zou van de eidooiers moeten komen, vanille is namelijk een zwarte peul met pitjes. Als je het etiket van een pak vanillevla of beker vanillepudding beter bekijkt zien we ook nergens vanille staan, wel “met vanillesmaak”. Als je alleen al naar de prijs van een pak vanillevla kijkt weet je dat daar geen echte vanille in kan zitten. En die gele kleur, van de eidooiers?? Ik denk het niet als ik de verpakkingen zo lees.
Volle melk en eidooiers
Echt lekkere vanillepudding met een volle smaak maak je met volle melk en eidooiers. Die geven de pudding een heerlijk romige smaak en structuur, de eidooiers zorgen samen met een klein beetje maizena voor de binding en de mooie gele kleur. Daarom is zelfgemaakte vanillepudding ook niet zo geel als de vla uit de pakken. Dit is puur natuur. Dit recept is voor pudding, maar wil je liever vanillevla? Neem dan de helft van de hoeveelheid maizena.
Echt lekkere vanille
Kies voor vanille-extract en niet voor vanille-essence, want dit is kunstmatig en geeft een minder lekkere smaak dan extract. Je kunt ook een goede vanillesuiker kopen, ook hierbij moet je goed opletten want de meeste zijn met essence, je ziet het vaak direct aan de prijs als je de suiker met echte vanille te pakken hebt. Je mag natuurlijk ook een vanillepeul gebruiken, voor een halve liter heb je dan een halve vanillepeul nodig.
Als je vanillepudding van echt lekkere vanille maakt, is dat puur genieten, maar de vanillepeulen zijn behoorlijk duur, goede kwaliteit vanille kan zomaar 5 euro per peul kosten. In de supermarkt zijn ze niet te koop en je moet ze dus vaak online bestellen. De meeste supermarkten hebben niet eens vanillepeulen in het basisassortiment, als je geluk hebt zijn ze rond feestdagen verkrijgbaar, maar die zijn van mindere kwaliteit.
Tip: Gebruik je vaker vanille? Dan is het handig om toch 2 of 3 van die vanillepeulen van mindere kwaliteit te kopen. Snijd ze dan in stukjes en doe ze met 250 gram suiker in een blender of foodprocessor. Maal ze helemaal fijn. Zeef de grove stukken eruit. Doe die grove stukken opnieuw in de blender met nog eens 250 gram suiker. Doe het allemaal in een luchtdichte pot en je hebt de lekkerste vanillesuiker, die wel wat fijner gemalen is. Noem het vanillepoeder 😉 met heel veel smaak.
Vanillepudding of vanillevla
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 ml volle melk
- 70 gram suiker
- 10 gram vanillesuiker
- 30 gram maizena
- 2 eidooiers
- snufje zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je vanillepudding of vanillevla:
Meng de suiker met de maizena en een snufje zout en voeg hier 1/4 van de koude melk aan toe. Voeg er de eidooiers aan toe en roer tot een glad papje. Verwarm de melk en giet er al roeren de helft van bij het papje. Giet alles terug in de pan en breng al roerende aan de kook, zet het vuur laag. Blijf goed roeren om aanbranden te voorkomen en laat een minuutje doorkoken. Giet in een kom en laat afkoelen.
- Voor vla neem je 15 gram maizena in plaats van 30.
- Bij gebruik van vanillesuiker: vervang 10 gram suiker door vanillesuiker en laat het extract weg.
- Houd je niet van een vel op de vanillepudding? Dek de pudding dan af met huishoudfolie die je direct op de pudding aanbrengt.
Tafel lekker !!