Vanillepudding – De lekkerste vanillepudding en vanillevla maak je makkelijk zelf!
Zelf vanillepudding maken
Het is zo makkelijk en toch wordt het bijna niet meer gedaan, zelf een vanillepudding of vanillevla maken. Je hebt niet veel nodig voor die zalige zuivel. Melk, maizena, eidooiers, suiker en natuurlijk iets van vanille, dat is alles. En het maken van dit nagerecht is helemaal snel gedaan. In minder dan 10 minuten heb je een vanillepudding gekookt en waarschijnlijk zelfs de pan al afgewassen.
Waarom is vanillepudding geel?
Als je de bekende pakken met vanillevla koopt dan zijn die meestal geel van kleur. Je denkt bij die gele kleur ook bijna altijd aan vanille. En toch is dat best vreemd. Het gele zou van de eidooiers moeten komen, want vanille is namelijk een zwarte peul met pitjes. Als je het etiket van een pak vanillevla of beker vanillepudding beter bekijkt, zie je ook nergens vanille staan. Er staat meestal wel “met vanillesmaak” op de verpakking. Als je alleen al naar de prijs van een pak vanillevla kijkt, weet je dat daar geen echte vanille in kan zitten. En die gele kleur, van de eidooiers? Het lijkt er niet op, als je de verpakkingen zo leest.
Volle melk en eidooiers, voor een romige smaak en structuur
Echt lekkere vanillepudding met een volle smaak maak je met volle melk en eidooiers. Die geven de pudding op basis van melk een heerlijk romige smaak en structuur. De eidooiers zorgen, samen met een klein beetje maïzena, voor de binding en de mooie gele kleur. Daarom is zelfgemaakte vanillepudding ook niet zo geel als de vla uit de pakken. Dit is puur natuur. Dit recept is voor een pudding, maar wil je liever vanillevla? Gebruik dan de helft van de hoeveelheid maïzena.
Echt lekkere vanille? Kies dan voor vanille-extract
Kies voor vanille-extract en niet voor vanille-essence, want dit is kunstmatig en geeft een minder lekkere smaak dan extract. Je kunt ook een goede vanillesuiker kopen. Ook hierbij moet je goed opletten, want de meeste zijn met essence gemaakt. Je ziet het vaak direct aan de prijs als je de suiker met echte vanille te pakken hebt. Je kunt natuurlijk ook een vanillepeul gebruiken. Voor een halve liter heb je dan een halve vanillepeul nodig.
Als je vanillepudding van echt lekkere vanille maakt, is dat puur genieten. Maar de vanillepeulen zijn behoorlijk duur. Goede kwaliteit vanille kan zomaar 5 euro per peul kosten. In de supermarkt zijn ze niet te koop en je moet ze dus vaak online bestellen. De meeste supermarkten hebben niet eens vanillepeulen in het basisassortiment, als je geluk hebt zijn ze rond feestdagen verkrijgbaar, maar die zijn meestal van mindere kwaliteit.
Tip: Gebruik je vaker vanille? Dan is het handig om toch 2 of 3 van die vanillepeulen van mindere kwaliteit te kopen. Snijd ze dan in stukjes en doe ze met 250 gram suiker in een blender of foodprocessor. Maal ze helemaal fijn. Zeef de grove stukken eruit. Doe die grove stukken opnieuw in de blender met nog eens 250 gram suiker. Doe het allemaal in een luchtdichte pot en je hebt de lekkerste vanillesuiker, die wel wat fijner gemalen is. Noem het gewoon ‘vanillepoeder met heel veel smaak’.
Puddingen op basis van melk
De lekkerste puddingen op basis van melk komen uit je eigen keuken! Maak zelf eens pudding in plaats van er een te kopen. Proef het verschil!
Vanillepudding of vanillevla
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 ml volle melk
- 70 gram suiker
- 10 gram vanillesuiker
- 30 gram maizena
- 2 eidooiers
- een snufje zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je vanillepudding of vanillevla:
Meng de suiker met de maizena en een snufje zout en voeg hier 1/4 van de koude melk aan toe. Voeg de eidooiers eraan toe en roer tot een glad papje.
Verwarm de melk en giet, al roerend, de helft ervan bij het papje.
Giet alles terug in de pan en breng ,al roerend, aan de kook, zet het vuur laag. Blijf goed roeren om aanbranden te voorkomen en laat een minuutje doorkoken. Giet in een kom en laat afkoelen.
- Voor vla neem je 15 gram maizena in plaats van 30.
- Bij gebruik van vanillesuiker: vervang 10 gram suiker door vanillesuiker en laat het extract weg.
- Houd je niet van een vel op de vanillepudding? Dek de pudding dan af met huishoudfolie die je direct op de pudding aanbrengt.
Tafel lekker !!
ook ‘vanille-extract’ (tenminste die gewone die je bij de supermarkt koopt) is kunstmatig en duidelijk minder lekker dan echte vanille. vanillepeulen zijn gewoon bij de AH verkrijgbaar, het hele jaar door. ruim 5 euro per peul, prima kwaliteit.
vanillesuiker maken kan een stuk eenvoudiger (en goedkoper!) dan de bovenstaande manier: gooi de leeggeschraapte peulen niet weg, maar bewaar ze in een aparte pot met kristalsuiker. zo heb je altijd vanillesuiker op voorraad en hoef je die dure kunstmatige vanillesuiker niet te kopen.
De vanille essence die de supermarkt meestal verkoopt, is geen extract, dat is wat we ook uitleggen in het artikel. Er zijn echter maar weinig supermarkten die vanille peulen verkopen, en als ze ze al hebben zijn ze vaak er droog. Het is inderdaad dat als je mooie peulen hebt gebruikt en die hebt leeggeschraapt je die in een pot met suiker kunt zetten zodat ze smaak afgeven. Uit ondervinding is gebleken dat dat met die harde peulen niet werkt.
Kun je ook vanillepoeder gebruiken en dan hoeveel?
Bedoel je puur vanillepoeder Arjanne? Vanillepoeder is puur vermalen vanille en is zeer sterk van smaak en vrij duur. Je hebt daar echt maar een klein snufje van nodig.
Fantastisch recept, goed uitgelegd. Smaakt heerlijk!