• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, september 23, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Nagerecht

Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla

door Samantha
in Nagerecht, Specials
0
18
Vanillevla Chocoladevla Frambozenvla

Vla

Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla – Kortgeleden is uit onderzoek gebleken dat Nederland gek is op toetjes, iedere dag heel uitbundig uitpakken kan, maar is zeker niet nodig. Met een lekkere vanille, chocolade of frambozen vla is een alledaagse maaltijd heerlijk af te sluiten.

We kennen natuurlijk allemaal de pakken zoals ze in de supermarkt in de schappen staan, zelfs combinaties van de verschillende vla’s onder de naam dubbelvla. Vanillevla met chocoladevla of vanillevla met frambozenvla. Maar waarom niet lekker zelf maken en het mooi verdelen in een kommetje? Dan pas heb je een echt mooie dubbelvla die qua plaatje lijkt op wat er op het pak staat, maar qua smaak zoveel beter is dan wat er uit het pak komt.

vanille vla (14)

Vla zelf maken!

Vanille vla

  • 1 liter melk
  • een snufje zout
  • 1/2 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 30 gram maïzena
  • 60 gram (vanille)suiker

Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden. Verwarm in een pannetje de melk, het zout en het vanillestokje en breng aan de kook.

Klop in een kom de eieren met de suiker en de maïzena goed los tot deze lekker luchtig is. Doe een scheutje van de kokende melk erbij en roer los en schenk dit bij de resterende melk in de pan. Zet op een laag vuur en laat een minuut of 4 even zachtjes doorkoken. Laat de vla nu afkoelen. Om velvorming te voorkomen af en toe even doorroeren. Verwijder het vanillestokje en schenk eventueel in een schaal, schaaltjes of fles.

Chocoladevla

  • 1 liter melk
  • een snufje zout
  • 40 gram maïzena
  • 50 gram cacao
  • 100 gram suiker

Breng 900 ml melk met het zout aan de kook. Roer in een kommetje de maïzena, de cacao en de suiker door elkaar. Meng dit met de overige melk tot een papje zonder klontjes. Schenk er nog een klein beetje van de kokende melk bij. Schenk dit terug in de pan bij de kokende melk en laat dit alles 3 à 4 minuten doorkoken.

Neem de pan van het vuur en laat de vla nu afkoelen. Roer tijdens het afkoelen even door om velvorming te voorkomen. Schenk de vla zodra hij is afgekoeld in een schaal of fles.

Frambozenvla

Voor de frambozenvla houd je het recept aan van de vanillevla. Vervang in dit recept echter 350 ml van de melk door frambozenpuree, dit krijg je door 350 gram frambozen in de blender of met een staafmixer fijn te pureren, en laat het vanillestokje weg. Dit kun je ook met ander fruit doen, neem bijvoorbeeld aardbeien in plaats van frambozen en je hebt aardbeienvla.

Ga je met deze tips ook eens vla zelf maken? Laat het ons weten in het reactieformulier onder dit recept als het gelukt is.

Tafel lekker !!

DeelPin145Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Kwark
Specials

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

chocoladebollen met slagroom
Gebak

Chocoladebollen met slagroom

Drie-in-de-pan
Pannenkoeken

Drie-in-de-pan; ouderwets lekker

chocoladepudding
Nagerecht

Chocoladepudding met echte chocolade

yorkshire pudding
Bijgerecht

Yorkshire pudding

Pannenkoek met gist naar oma’s recept
Pannenkoeken

Pannenkoek met gist naar oma’s recept

Dragonsaus
Saus

Dragonsaus een zalige romige kruidensaus

Reacties 18

  1. Laura says:
    4 maanden geleden

    Goedemorgen Inge,
    Ik wil gaan proberen zelf frambozenvla te maken voor mijn man. Ik heb alleen 3 vraagjes:
    1) Wat voor soort melk moet ik gebruiken: Magere, halfvolle of volle melk?
    2) Moet het koelverse of houdbare melk zijn?
    3) De frambozen: moeten het verse frambozen zijn of mag/kan ik ook diepvries frambozen gebruiken? Bij diepvries: moet ik dan van te voren nog wat doen?

    Ik hoop dat u hier antwoord op heeft.

    Met vriendelijke groet,
    Laura

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 maanden geleden

      Voor het maken van frambozenvla kun je alle soorten melk gebruiken Inge. Volle melk geeft ook een vollere smaak en daar zouden wij voor kiezen. Het kan zowel met houdbare als met koelverse melk, de laatste heeft onze voorkeur. Dat geldt ook bij de frambozen. Diepvries kan, ontdooi ze dan eerst, vers is absoluut lekkerder.

      Beantwoorden
      • Laura says:
        4 maanden geleden

        Dank u wel voor uw reactie. Ik neem uw adviezen gelijk aan, en ga die ingrediënten kopen en daarmee de frambozenvla maken. Heel benieuwd wat mn man ervan gaat vinden 🙂

        Met vriendelijke groet,
        Laura

        Beantwoorden
  2. hiske says:
    12 maanden geleden

    Kun je de maizena ook vervangen door bloem? Zo ja hoeveel bloem dan?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      12 maanden geleden

      Het kan wel Hiske, je zult meer bloem nodig hebben dan de maïzena, omdat de maïzena meer bindkracht heeft, werkt dit echt eenvoudiger. De exacte hoeveelheid bloem zul je dus met experimenteren moeten ontdekken.

      Beantwoorden
  3. Dineke says:
    2 jaar geleden

    Hoi, als ik de melk met frambozenpuree verwarm, gaat de melk schiften. Wat op zich ook wel logisch is. Moet de frambozenpuree echt met de melk verwarmd worden?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Nee, niet samen verwarmen Dineke. Eerst de melk verwarmen en daarna de frambozenpuree toevoegen.

      Beantwoorden
  4. Debby says:
    2 jaar geleden

    Hallo..
    Kan ik inplaats van een vanilla stokje, essence gebruiken?
    Helaas waar ik woon is het heel duur en moeilijk te vinden

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Jazeker Debby, dat kan ?

      Beantwoorden
      • Debby says:
        2 jaar geleden

        Weer je misschien ook hoe veel?

        Beantwoorden
        • Redactie says:
          2 jaar geleden

          Je kunt het halve vanillestokje vervangen door 2 theelepels vanille essence

          Beantwoorden
          • Debby says:
            2 jaar geleden

            Heel erg bedankt ❤️

          • Redactie says:
            2 jaar geleden

            Graag gedaan ?

  5. Diana says:
    4 jaar geleden

    Voor de aardbeivla, doe je de aardbeipuree dan al door de melk als je ga koken, of door het papje van maizena. Gebruik je de hele ei of alleen de eigeel?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Nee, 350 ml van de melk vervangen door 350 gram gepureerde aardbeien. Dus niet door het maïzena papje! En gebruik het hele ei.

      Beantwoorden
      • Diana says:
        4 jaar geleden

        Wanneer doe je dan de aardbeipuree erdoor

        Beantwoorden
  6. inge says:
    7 jaar geleden

    Dit ga ik binnenkort zeker eens proberen! Hoe lang zou je een portie kunnen bewaren?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      7 jaar geleden

      Leuk Inge, ga uit van 1 week in de koelkast.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Sucadelappen
Specials

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Wat zijn nou precies sucadelappen en wat is het verschil met ander runderstoofvlees? Lekker Tafelen zet het voor je op een rijtje!

Check het recept of lees de info
Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

haring

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

Recept in de picture

Zelf heerlijke kipburgers maken van kipgehakt
Vleesgerechten

Kipburgers maken; dat doe je zelf van lekker vers kipgehakt

Een kipburger bij de maaltijd of op een broodje is heerlijk. En, zelf kipburgers maken is absoluut niet moeilijk. Maak ze van vers kipgehakt.

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Blauwe kaas dressing
  • mike op Blauwe kaas dressing
  • 'mariet mooren op Varkenshaas medaillon met kruidenboter
  • Redactie op Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit
  • Vertessen Gilberte op Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit
  • Redactie op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Willy tenkink op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Linda Logtenberg op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Aardappelmuffin van geraspte aardappel

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen