Vlaflip met vruchtensaus – zónder ranja – Vlaflip, wie kent ‘m nog? Hét toetje uit de jaren ’70! Een toetje hoorde er vroeger bij ons thuis echt bij. Het was soep, aardappels, vlees en groenten en een toetje na. Vaak alles uit hetzelfde diepe bord. Brr als ik daar nu aan denk! Soms mocht ik het toetje maken en vlaflip was dan een van de mogelijkheden. Vanille vla uit een pak, een scheut mierzoete ranja en daarop yoghurt, magere dat dan weer wel. Heerlijk vonden we het.
1970 anno 2016
Vandaag de dag zijn we meer met onze voeding bezig. Liever geen pakjes en zakjes, opletten met vet en suiker en zo meer. We zijn ons er van bewust geworden dat het gezonder is en vaak ook lekkerder wanneer we het zelf maken. En inderdaad: vaak een beetje meer werk maar dat valt meestal reuze mee.
In mijn huishouding eten we op doordeweekse dagen of een hoofdgerecht of soep met brood. Een toetje is er voor mij meestal niet bij. De rest van het gezin lust graag een toetje. En dan komt er zo nu en dan vlaflip op de tafel. Niet met ranja maar met een vruchten sausje van fruit wat net op dat moment aanwezig is.
Koken met restjes; geen verspilling maar genieten
Vaak heb je fruit in huis dat eigenlijk snel op moet. Het is net iets te rijp geworden of is beschadigd. Maak er dan een sausje van, dit is in een jam potje een paar dagen houdbaar en in de vriezer wel een paar maanden.
Hoe maak je een vruchtensausje?
Neem fruit naar keuze, was het en snij eventuele beurse vlekjes weg. Snij het in grove stukken en kook het met een paar lepels water en wat suiker gaar. De hoeveelheid suiker en de kooktijd is afhankelijk van het soort fruit, zo hebben rode besjes meer suiker nodig dan perziken. Begin met een eetlepel en proef nog eens als het fruit gaar is. Voeg er dan eventueel nog wat extra suiker aan toe. Je kan de saus grof laten, er de staafmixer inzetten of bij bijvoorbeeld rode besjes en frambozen even door een zeef duwen om de pitjes te verwijderen. Je kan hiervoor vrijwel alle soorten fruit gebruiken de ene keer alleen die paar perziken de andere keer heb je nog wat aardbeien voor erbij. Kijk wat je hebt en wat je lekker lijkt. Deze vruchtensausje doen het trouwens ook erg goed op ijs.
Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit
De definitie van vruchtenyoghurt is yoghurt + fruit. Veel fruit uiteraard. De gemiddelde vruchtenyoghurt voldoet hier niet aan.
Vlaflip met vruchtensaus – zónder ranja
En dan hier het recept!
Nodig:
- Vanillevla
- yoghurt
- vruchtensaus
Neem een hoog glas, doe hierin een laag vanillevla, schep daarop voorzichtig een paar lepels vruchtensaus. En nu het lastigste schenk er zeer voorzichtig yoghurt op, schud je te snel dan zakt hij in de vla en saus! Succes!
Tafel lekker!