Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zoete aardappel taart – Thanksgiving dessert op een Nederlands bordje

De “sweet potato pie” is een typisch Amerikaans (Thanksgiving) dessert maar smaakt ook heerlijk op een Nederlands gebaksbordje bij de koffie of thee.

0 1.560

Zoete aardappel taart – Thanksgiving dessert op een Nederlands bordje – Taart bakken, ik hou ervan en wat ik nou echt leuk vind is dat ik in mijn taart een ingrediënt verwerk welke de taart een enigszins gezonde twist meegeeft. Deze zoete aardappel taart is daar zo’n voorbeeld van. De “sweet potato pie” is een typisch Amerikaans (Thanksgiving) dessert maar smaakt ook heerlijk op een Nederlands gebaksbordje bij de koffie of thee.

Een heerlijk Thanksgiving dessert

Thanksgiving is een jaarlijks terugkerende feestdag in Amerika en Canada. Op deze dag wordt er een dankwoord uitgebracht voor een goede oogst. In Amerika valt deze dag op de vierde zondag van november, in Canada de tweede maandag van oktober omdat in Canada de oogst vroeger is. Thanksgiving is een traditie die vooral draait om familie en lekker eten. De kalkoen (stuffed turkey) staat meestal centraal op het menu en daarnaast worden er verschillende lekkere bijgerechten geserveerd. Ook het dessert wordt niet overgeslagen en standaard is dit eigenlijk altijd een pie, of te wel een heerlijke taart. De pompoentaart (pumpkin pie) is één van de bekendste, het recept hiervoor vindt u hier, daarnaast is ook de zoete aardappel taart (sweet potato pie) een veel geserveerd dessert.

De Bataat beter bekend als de zoete aardappel

zoete aardappelDe zoete aardappel wint steeds meer aan populariteit in Nederland. De naam “zoete aardappel” doet ons denken aan de Nederlandse pieper en toch zijn beide aardappelen geen familie van elkaar. De zoete aardappel vindt zijn oorsprong in Mexico, het is een exotische zetmeelhoudende knol die onder de grond groeit. Doordat de zoete aardappel bomvol zit met vitamine A en C, calcium, magnesium, kalium en anti-oxydanten is hij naast bijzonder lekker ook nog eens heel gezond. Tot voor kort werd de zoete aardappel voornamelijk in de Surinaamse keuken veel gebruikt maar langzaamaan vindt deze gezonde, zoete knol zijn weg in de Nederlandse keuken.

De zoete aardappel is aangenaam, niet overheersend, zoet van smaak.

Met de zoete aardappel is er veel mogelijk. U kunt ze, in tegenstelling tot de ons beter bekende aardappels, rauw eten en kunnen dan geserveerd worden met bijvoorbeeld een heerlijke yoghurtdip maar ze kunnen ook gebruikt worden in ovenschotels, in salades, op de bbq, als puree en indien u ze in dunne reepjes snijdt kunt u er zelfs frieten van bakken. Ik gebruik hem om de “sweet potato pie” mee te maken.


Zoete aardappel taart

De genoemde hoeveelheden in dit recept is voor een taartvorm met een doorsnee van 22 cm.

Het deeg

  • 110 gram koude boter
  • 210 gram bloem
  • 2 tl suiker
  • 1/2 tl zout
  • 75 ml karnemelk

De vulling

  • 3 zoete aardappels
  • 125 gram bruine suiker
  • 1 1/4 tl koriander
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/4 tl zout
  • 55 gram ongezouten boter
  • 280 ml gecondenseerde melk
  • 50 gram fijne kristal suiker
  • 3 eieren (large)
  •  1 vanillestokje

De crumble topping

  • 50 gram bloem
  • 50 gram havermout
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • snuf zout
  • 50 gram koude boter
  • 30 gram fijn gehakte walnoten

Bereiding van het deeg

Neem een kom en meng hierin de bloem, suiker en het zout. Snijd de koude boter in kleine blokjes en kneed alles met de vingers flink door elkaar, er ontstaat zo een kruimelig deeg. Maak een kuiltje in het deeg en schenk hierin de karnemelk. Meng de karnemelk met behulp van een vork door het deeg, het deeg is erg plakkerig daarom kunt u beter een vork gebruiken in plaats van met de handen te kneden. Zodra het deeg één geheel vormt kunt u verder kneden met uw handen en er een deegbal van maken, het deeg blijft enigzins plakkerig.

Druk de deegbal wat platter, op deze manier koelt het sneller, en wikkel het deeg in huishoudfolie. Laat ongeveer een uur rusten in de koelkast.

Vet uw taartvorm in met wat boter. Bestrooi uw werkblad flink met bloem en rol het deeg uit tot een schijf met een doorsnee van ongeveer 28 cm, zo kunt u zowel de bodem als de zijkanten van uw taartvorm in één keer helemaal bekleden. Leg het deeg in uw taartvorm en snijd de overtollige randjes af. Laat vervolgens nog minimaal een half uur rusten in de koelkast. Zodra het deeg in de taartvorm staat te rusten kunt u starten met het bereiden van de vulling.

Bereiding van de vulling

Schil de aardappels, snijdt ze in blokjes en doe ze in een pan met ruim koud water. Breng aan de kook en laat de aardappels op een laag vuurtje gaar koken. Gebruik een mes om te testen of de aardappels gaar zijn, als u er doorheen snijdt en u voelt geen weerstand meer dan zijn de aardappels gaar. Gaar koken duurt ongeveer 20 minuten.

Giet af op een vergiet en laat ze even goed uitlekken. Verwarm uw oven nu voor op 190 graden. Doe de aardappels terug in de pan, samen met de bruine suiker, de kruiden, het zout, de boter en de helft van de gecondenseerde melk. Zet het geheel op een laag vuur en stamp met een stamper (of gebruik eventueel een staafmixer) tot een glad geheel. Laat dit een kleine 5 minuten op een laag vuurtje pruttelen, neem na 5 minuten van het vuur en zet apart.

Mix in een andere kom de overige gecondenseerde melk, de suiker, de eieren en het merg van het vanillestokje. Als dit alles goed gemengd is schenkt u het bij het warme aardappelmengsel en roert het geheel door elkaar totdat er een gladde massa ontstaat. Schenk de vulling op het deeg.

Bereiding van de crumble

zoete aardappel taartSnijd de koude boter in kleine blokjes. Kneed alle ingrediënten voor de crumble met de vingers door elkaar, er bestaat zo een kruimelige massa. Verdeel deze kruimels over de vulling. Plaats nu uw taart in het midden van de voorverwarmde oven, verlaag na 10 minuten de temperatuur naar 165 graden en bak de zoete aardappel taart nog eens 50 minuten.

 

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer