Zoete ravioli met noten en abrikozen – Ravioli is een eeuwenoud Italiaans gerecht dat we allemaal vast wel kennen en toch zeker wel eens gegeten hebben. Een verrassende nieuwkomer op het gebied van ravioli is de zoete ravioli.
Ravioli als dessert
Zoete ravioli wordt voornamelijk gegeten als dessert. De naam ravioli dankt dit dessert aan het feit dat het twee lapjes deeg zijn met daartussen een vulling, net als de alom bekende ravioli. Toch wordt een zoete ravioli doorgaans niet van een pastadeeg gemaakt en wordt deze meestal gebakken in de oven of gefrituurd en dus niet zoals de traditionele ravioli gekookt in water. De vulling bestaat vaak uit diverse lekkernijen zoals chocolade, marmelade, bessen, noten en mascarpone. In onderstaande receptuur vind je een zoete ravioli als dessert met een vulling van gedroogde abrikozen en gemengde noten, geserveerd in een warme vanillesaus.
Een zoete ravioli wordt doorgaans niet met pastadeeg gemaakt
Zoete ravioli
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 theelepel baking soda
- 150 milliliter (plantaardige) olie
- 100 milliliter karnemelk
- 1 ei
- 50 gram suiker
- 450 gram bloem
- 8 gram vanillesuiker
- 200 gram gemengde noten
- 50 gram gedroogde abrikozen
- 80 gram honing
Bereidingswijze van dit recept
Zoete ravioli maak je zo:
Meng in een kom de baking soda, de olie, de karnemelk, het ei, de suiker en de bloem. Roer dit met een garde tot een kruimelig geheel en kneed daarna met de handen tot vast deeg. Maak een deegbal en pak deze in een stukje huishoudfolie en laat een uurtje rusten.
Hak, voor de vulling, de noten en de gedroogde abrikozen (zeer) fijn. Doe de honing met 100 milliliters water en de vanillesuiker in een pannetje. Breng dit op een laag vuur, al roerend, aan de kook en laat dit zachtjes 8 minuten doorkoken. Neem van het vuur, roer de fijngehakte noten en abrikozen erdoor en laat helemaal afkoelen.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Verdeel de deegbal in twee gelijke helften. Rol één helft op een licht bebloemd werkblad zeer dun uit. Schep op het deeg hoopjes van het notenmengsel. Rol de tweede helft van het deeg ook op een bebloemd werkblad dun uit en leg dit over het andere deeg. Druk rondom de vulling goed aan. Neem een uitsteker en steek rondom de vulling uit. Dit kan met een (ronde) koekjessteker of met een originele ravioli uitsteker. Leg de zoete ravioli op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Bereid de vanillesaus, schep deze in een bord en leg hierin 2 ravioli’s. Bestrooi de zoete ravioli eventueel met wat poedersuiker.
Tafel lekker !!