Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Nasi Goreng; authentiek recept

Deze Nasi goreng is naar authentiek recept van Bart Eijken en Jojo Keller, auteurs van het Indonesische kookboek Bartje Boemboe en beiden geboren in Indonesië. Vol van smaak, eenvoudig te bereiden met ingrediënten uit de supermarkt.

Nasi Goreng; authentiek recept – deze heerlijke nasi goreng is gemaakt naar authentiek recept van Bart Eijken en Jojo Keller, auteurs van Bartje Boemboe, een prachtig Indonesisch receptenboek met gerechten zoals hun oma’s ze maakten.

Wat is nasi goreng?

Nasi goreng betekent in het Maleis niets meer en niets minder dan gebakken (goreng) gekookte rijst (nasi). Oorspronkelijk in Indonesië ontstaan als restverwerking van het eten van de dag ervoor. De witte rijst die over was gebleven, werd natuurlijk niet weggegooid, maar met wat olie en de (vlees of groente)restjes van de dag ervoor opgebakken met wat olie en vaak als ontbijt gegeten.  Een beetje sojasaus (ketjap) erover, soms een gebakken ei erbij, misschien nog een uitje en een teentje knoflook en voilà een heerlijk gerecht was geboren.  Inmiddels is het – vooral in Nederland – uitgegroeid tot een zelfstandig gerecht. Zoveel families, zoveel recepten natuurlijk. Maar graag beroep ik me op de autoriteit van koks uit het land van herkomst.

Dit recept is vrij eenvoudig – natuurlijk kun je ook variëren – en vol van smaak. Ondanks de hoeveelheid knoflook (3 tenen, volgens de traditie) en de Spaanse peper (lombok) niet pittig. Een bijkomend voordeel: voor de ingrediënten hoef je niet naar de toko. Je kunt alles in de supermarkt vinden, al blijven we bij Lekker Tafelen je natuurlijk graag doorverwijzen naar de specialisten, in dit geval de groenteboer en de visboer voor de verse ingrediënten.

Een paar Indische/Indonesische ingrediënten uitgelegd

trassi

Trassi

In de ingrediëntlijst tref je trassi aan. Trassi is een samengeperste pasta van met zout gefermenteerde garnaaltjes. Het wordt heel goed verpakt in kleine blokjes verkocht, want het stinkt enorm. Maar: het smaakt niet zoals het ruikt! Je moet de trassi altijd eerst even opbakken en dan verdwijnt de penetrante visgeur en ontstaat er een vol aroma. Het staat gewoon in de supermarkt bij de Indische producten.

Nasi Goreng boemboe

Boemboe

Boemboe betekent ‘kruiderij’ in het Maleis. Ieder Indisch gerecht heeft zijn eigen boemboe, zijn eigen kruidenmengsel. Ze vormen het hart, de smaakmakers, van de recepten. Traditioneel worden deze mengsels in een vijzel (tjobek) fijngemalen. Ook voor deze nasi goreng maak je een (eenvoudige) boemboe. Geen vijzel in huis? Dan kun je het ook in een elektrische mixer proberen.

laoswortel of galangawortel

Laoswortel

Laoswortel of galangawortel is een exotische wortel, die kruidig ruikt naar een mengsel van citrus, gember en een hint van hars. Hij is licht (wit – lichtroze) van kleur en wordt in stukjes verkocht, net zoals de gember wortel. Als je geen laoswortel kunt vinden, kun je laospoeder gebruiken, maar ook vervangen voor verse gemberwortel en eventueel een kneepje limoen.

Nasi Goreng; authentiek recept

Voor 4 personen:

  • 250 gr. witte rijst (basmati of pandan)
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 prei
  • 1 kleine winterpeen
  • 100 gr. witte kool
  • +/- 10 takjes selderij(kruid)
  • 1 Spaanse peper (lombok)
  • 1 ½ tl. trassi
  • 2 cm verse galangawortel (laos) of 1 tl poeder
  • 1 ½ tl. korianderzaad (ketoembar)
  • 1 tl. komijnzaad (djinten)
  • 3 el. (arachide)olie
  • 200 gr. middelgrote garnalen
  • 3 el. ketjap manis
  • eventueel nog wat zout
  • 4 eieren

Kook de rijst in ruim water gaar volgens de instructies op het pak. Giet de rijst af en laat de rijst helemaal koud worden, dan bakt hij het lekkerste op. Dus: liefst maak je de dag te voren een extra grote portie rijst en laat je het een nacht in de ijskast staan.

Hak de ui, teentjes knoflook, winterpeen en witte kool fijn. Hak ook de selderijtakjes fijn.

Verwijder – als je niet van pittig houdt – de pitjes uit de Spaanse peper en hak de peper ook fijn. Schil indien van toepassing de laoswortel en hak ook deze fijn. Doe de peper, trassi, laos, ketoembar en djinten, met eventueel nog een beetje zout samen in de vijzel en stamp alles fijn. Indien je gedroogde laos gebruikt, is het handig om een beetje olie toe te voegen, anders blijft het wel een erg droog mengsel. Als je geen verse laoswortel/galangawortel kunt vinden, kun je die vervangen door 2 cm. gember en eventueel een kneepje limoensap. De pasta gaat even stinken vanwege de trassi, maar dat verdwijnt bij het bakken.

NB: ik probeerde eerst om de boemboe in de mixer te maken, dat lukte bij mij niet omdat de hoeveelheden te klein waren; alles slingerde meteen langs de wand en de mesjes draaiden in het luchtledige. De vijzel werkte echt beter!

Zet een wok op redelijk hoog vuur en doe 2 el. olie in de wok. Doe de stukjes ui, knoflook, prei, wortel en witte kool in de wok en schep dat om. Voeg de boemboe toe, na een paar minuten ook de garnalen en de rijst en zet het vuur dan op de hoogste stand, giet de ketjap erbij en blijf omscheppen, totdat de rijst heet en gebakken is. Dit duurt een paar minuten. Voeg op het laatst het selderijkruid toe, bewaar eventueel nog wat voor de garnering.

Doe nog 1 el olie in een koekenpan en bak daar 4 eieren in op redelijk hoog vuur. De onderkant wordt dan lekker krokant terwijl het dooier nog zacht is.

Serveer direct en geniet. Selamat makan!

Bartje Boemboe

Naast een kookboek hebben de auteurs ook een aantal boemboe’s zonder toevoegingen op de markt gebracht, onder de naam Bartje Boemboe. Benieuwd naar de boemboe’s van Bartje Boemboe? Kijk voor meer informatie op Bartje Boemboe of bestel het kookboek via Bol.com.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant
  1. Jettie zegt

    I live in California . Was born and raised in Holland, Stumbled onto your website. Love the recipes. Cannot get all the Ingredients, so I have to I improvise. The recipes are wonderful. Thank you.
    Henriette Van Vynck Hostoski

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

X