• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 8, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Niertjes met mosterd-champignon saus

door Redactie
in Recepten
0
1
Snijbiet: gezonde en lekkere vergeten groente

Niertjes met mosterd-champignonsaus – In Frankrijk zie je ze in Bistrots gelukkig nog wel eens op de kaart staan: niertjes. Ja, je hoort het goed, ik zeg ‘gelukkig’. Niertjes hebben een geprononceerde smaak, die je ook hebt wanneer je wild eet bijvoorbeeld. Natuurlijk, daar moet je van houden, maar zo is het met alles. Ze hebben nóg iets: ze zijn zo lekker om in te bijten. Ze veren in het begin even mee en dan …. snap!, bijt je er lekker door heen. Een beetje zoals bij inktvisringen. Roep nu niet meteen van bah, orgaanvlees lust ik niet! Dat is psychisch. Je wil niet weten wat er in sommige kroketten, frikandellen en ander industrieel vlees zit. Dit is tenminste delicatessen-vlees, mits je het natuurlijk bij een goede slager koopt.

Enig nadeel: ja, het vergt wat voorbereiding. Ze moeten weken en schoongemaakt worden. Ook het sausje vraagt wat aandacht. Maar het resultaat is heerlijk. Zelfs mijn 9-jarige zoon heeft er van gesmuld. Geen excuses dus meer!

Niertjes met mosterd-champignonsaus

Voor 4 personen:

  • +/- 500 gram niertjes
  • 50 gr. boter
  • 200 gr. champignons of gemengde paddenstoelen
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1,25 dl. room (crème fraîche of slagroom)
  • 0.75 dl. kalfsfond
  • 1 dl. witte wijn
  • 1 flinke eetlepel grove mosterd
  • peper en zout naar smaak
  • eventueel: wat fijngehakte peterselie

Laat de niertjes minstens 3 uur (een hele nacht mag ook) weken in koud water met een 1/2 tl. zout en een eetlepel wijnazijn. Spoel de niertjes af en snijdt ze in stukjes.

Voor de stap-voor-stap instructies, ga naar niertjes klaarmaken doe je zo.

Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes. Snipper de sjalotjes fijn. Doe ongeveer 2/3 van de boter in een koekenpan en bak de sjalotjes op half hoog vuur totdat ze glazig zijn (een paar minuten). Zet het vuur hoger en voeg nu de paddenstoelen toe. Knijp ook het teentje knoflook uit boven de pan en bak dat nog even mee.

Zet het vuur uit en kieper de inhoud van de pan in een schaal.

Verhit nu de rest van de boter in dezelfde koekenpan op hoog vuur en bak de niertjes, terwijl je ze steeds omhusselt. Kieper de gare niertjes bij de paddenstoelen en zet de pan weer terug op het vuur. Laat het vuur redelijk hoog. Nu roer je de mosterd met een spatel over de bodem van de koekenpan en giet de wijn erover.  Dat gaat flink sissen! Laat het op hoog vuur, terwijl je af en toe blijft roeren, inkoken. Voeg nu ook de fond en de room toe en laat de saus inkoken.

Zet het vuur nu wat zachter en voeg de niertjes en champignons toe. Breng op smaak met peper en zout en strooi er op het laatst eventueel nog wat peterselie over. Niertjes met mosterd-champignonsaus smaken lekker bij rijst of (jonge) aardappeltjes.

Tags: Mosterd
DeelPin8Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Citroenboter met geroosterde knoflook
Bijgerecht

Citroenboter met geroosterde knoflook

Vijfschaft
Hoofdgerecht

Vijfschaft; ouderwets lekkere Hollandse pot

Bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas
Hapjes

Bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas

Rode kool stamppot met appel en ananas
Stamppot

Rode kool stamppot met appel en ananas

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook
Recepten

Geroosterde knoflook

Geroosterde knolgroenten
Bijgerecht

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Reacties 1

  1. Erik Ypema says:
    5 jaar geleden

    Een leuk recept met beslist lekker vlees. De mosterd, wijn, knoflook (ik deed 3 teentjes) en champignons e.d. passen er goed bij. Mijn ervaring is wel dat de niertjes na het weken in zout water veel vocht vasthouden dat ze loslaten bij het koken. Ik goot t vocht af zodat het vlees kon bakken en de wijn kon sissen. Ook bond ik de saus door wat bloem over de rustende champignons te gooien voordat ik ze terug in de pan kieperde. Ik at er naast de rijst wat gestoofde prei met geraspte kaas bij. Voor herhaling vatbaar.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Citroenboter met geroosterde knoflook
Bijgerecht

Citroenboter met geroosterde knoflook

Citroenboter met geroosterde knoflook, heerlijk op een stukje stokbrood, maar ook erg lekker om op een stukje vis of kip te doen!

Check het recept of lees de info
Vijfschaft

Vijfschaft; ouderwets lekkere Hollandse pot

Bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas

Bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas

Handige kooktips

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Iedereen kent Goudse kaas, en natuurlijk de Edammer. Maar we hebben nóg een beroemde kaas, namelijke Leidse kaas. Vol smaak en lekker mager!

Check het recept of lees de info
ei bakken

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op In de pan gebakken banaan met een heerlijke karamel
  • Connie Derks op Gestoofde witte kool | De kracht van pure eenvoud
  • Esther Di Luca op In de pan gebakken banaan met een heerlijke karamel
  • Petra op Gestoofde witte kool | De kracht van pure eenvoud
  • Connie Derks op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Linda op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen