Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

No bake Pindakaas en Jam cheesecake met een tikkeltje pit

Als je mij vraagt “waar mogen we je ‘s nachts voor wakker maken?“, dan zal mijn antwoord zijn een lekkere verse witte boterham met een laag pindakaas en daarover dan een laag jam. Van mijn Guilty Pleasure maakte ik een cheesecake die ik graag deel voor alle lotgenoten.

0 600

No bake Pindakaas en Jam cheesecake met een tikkeltje pit – Als je mij vraagt “waar mogen we je ‘s nachts voor wakker maken?“, dan zal mijn antwoord zijn een lekkere verse witte boterham met een laag pindakaas en daarover dan een laag jam. Het liefst aardbeienjam maar voor een andere rode vruchtenjam doe ik mijn ogen ook open. Om het voor mij echt helemaal af te maken doe ik tussen het laagje pindakaas en de jam een dun laagje sambal, ja dat vind ik genieten, zelfs midden in de nacht.

Een combinatie om van te smullen

Boterham PindakaasJamHet is ook gewoon een heerlijke combinatie; pindakaas met jam of zoals de Amerikanen zeggen “Peanutbutter/Jelly”. Het zoute van de pindakaas tegen het zoete van de jam, ik vind het lekker en voor mezelf maak ik het dan nog lekkerder door een beetje pit toe te voegen in de vorm van een beetje sambal.

Met deze smaken ging ik in de keuken aan de slag en in plaats van de vertrouwde boterham maakte ik met deze combinatie een taart om van te smullen. No-bake Pindakaas en Jam cheesecake met een tikkeltje pit

De bodem:

 • 150 gram koekjes ( bijv. zandkoekjes, bastogne, speculaas of koffiekoekjes)
 • 25 gram gepelde pinda’s
 • 80 gram boter

Bekleed de bodem van een springvorm met een doorsnee van 20 cm met bakpapier. De randen heel lichtjes invetten met een neutrale olie.

Verkruimel de koekjes en de pinda’s in een keukenmachine of doe ze in een (gesloten) plastic zak en rol er met je deegroller overheen net zolang tot de koekjes compleet verkruimeld zijn. Doe de verkruimelde koekjes in een kom. Smelt de boter en schenk dit over de verkruimelde koek. Schep het geheel over in de bakvorm en druk met de achterkant van een lepel goed aan. Zet in de koelkast.

PindakaasJam Cheesecake (4)De pindakaas vulling:

 • 400 gram roomkaas
 • 100 gram pindakaas
 • 6 blaadjes gelatine (à 2 gram per stuk)
 • 240 ml karnemelk
 • 60 gram bruine suiker
 • 1/2 vanillestokje
 • snuf zout

Laat de gelatineblaadjes minstens 5 minuten weken in koud water. Snijd het vanillestokje overlangs open en schraap met de punt van een scherp mes het merg eruit. Roer in een kom de roomkaas, pindakaas, karnemelk, suiker, het merg uit het vanillestokje en het zout tot een gladde massa, roer goed zodat er geen klontjes in blijven. Neem de gelatine uit het water en laat dit in een steelpannetje op laag vuur smelten met alleen het aanhangende water, geen extra vocht dus. Roer de gesmolten gelatine door het pindakaasmengsel. Schenk vervolgens het pindakaasmengsel over de koekbodem en plaats in de koelkast en ga verder met de jam.

De aardbeienjam:

 • 400 gram aardbeien
 • 1/4 rode peper (3 gram)
 • 2 blaadjes gelatine (4 gram)
 • 1 el vanille suiker

Laat de gelatine minstens 5 minuten weken in koud water. Snijd de rode peper zeer fijn. Doe de aardbeien, de suiker en de rode peper in een pan en breng aan de kook. Zodra het kookt vuur laag en 5 minuten laten doorkoken. Prak de aardbeien tijdens het koken iets fijn, stukjes aardbeien erin is lekkerder dan hele aardbeien. Neem de gelatine uit het water en roer door de warme aardbeienjam. Laat iets afkoelen en schenk dan over de pindakaasvulling. Plaats terug in de koelkast en laat zeker 5 uur opstijven.

Decoreer met wat fijn gehakte pelpinda’s.

Tafel lekker!!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer