Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Nonnevotten bakken voor carnaval

Nonnevotten en Carnaval, ze horen gewoon bij elkaar. Je kunt voor Nonnevotten naar de bakker rennen, maar je kan de Nonnevotten ook zelf maken.

0 2.408

Nonnevotten bakken voor carnaval – Carnaval barst weer los. De nonnevot is een typische carnavalsspecialiteit. Hier vind je nog meer handige carnaval ideeën.

De nonnevot is een gebakje wat zijn oorsprong vindt in het Limburgse Sittard. Het gebak is al zeer oud, want in 1676 werd het al aangeboden aan de Franse bevelhebbers die de stad wilden innemen. Waar de naam ‘nonnevot’ precies vandaan komt is niet geheel duidelijk, want er zijn verschillende verklaringen voor deze merkwaardige naam in omloop.

Lekkernij voor carnaval

Eén van deze verklaringen is dat de zusters Franciscanessen, die tussen 1600 en 1700 een klooster hadden in Sittard, dit frituurgebak gaven aan mensen, die lompen en vodden brachten waarvan de opbrengst voor de armen bestemd was. Een andere verklaring luidt dat de naam afkomstig is van de strik die nonnen vroeger op hun achterwerk (oppe vot) droegen.

Nonnevotten bestaan uit meel, gist, melk, zout, boter, basterdsuiker en (zonnebloem)olie of reuzel, en worden gefrituurd. Ondanks dat deze lekkernij traditioneel gezien vooral populair is tijdens de carnavalsdagen (voor een goede bodem in je maag!), wordt hij door veel Limburgse bakkers dagelijks met veel liefde gebakken.

In Heerlen noemt men een nonnevot ook wel ”sjtrikke’ of ‘poeffele’. Nonnevotten worden veel gegeten met de jaarwisseling of met carnaval.


Nonnevotten

  • 200 ml melk
  • 75 gram boter
  • 2 eieren
  • 500 gram witbroodmix
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • frituurolie
  • fijne suiker

Verwarm de melk met de boter, zodat de boter smelt en laat het mengsel afkoelen tot lauw. Klop de eieren los. Meng broodmix en basterdsuiker in een kom en duw er een kuil in. Schenk de eieren erin en voeg het melkmengsel toe. Roer het door elkaar en kneed er een soepel en elastisch deeg van. Vorm van het deeg een bol, leg deze in een kom, dek de kom af met een doek en laat het deeg 1 uur op een warm, tochtvrij, plekje rijzen. Duw het deeg plat, kneed het nog een keer door en rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een 1 cm dikke lap. Snijd (gebruik een pizzasnijwieltje) de deeglap in ca. 20 repen van 3 cm breed. Vorm er rolletjes van en leg er een losse knoop in, zodat het binnenste gedeelte iets open blijft. Laat het deeg nog 15 minuten narijzen. Verhit frituurolie tot 180°C. Strooi fijne kristalsuiker op een bord. Bak de nonnevotten met 2-3 tegelijk licht goudbruin en gaar. Wentel de nonnevotten direct uit de frituur door de kristalsuiker. Eet nonnevotten het liefst warm.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer