Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Ode aan de wortelsoep

0 817

Ode aan de wortel(soep) – De wortel wordt vaak gebruikt voor winterse soepen, lekker bijvoorbeeld in een echt Hollandse erwtensoep. Deze veelzijdige groente is in de zomer ook heerlijk om te eten als smeuïge soep of door een salade. Wortels bevatten veel bètacaroteen. Bètacaroteen wordt in ons lichaam gebruikt als antioxidant. Dit helpt je weerstand te verhogen.


Voor 4 personen

  • 2 sjalotten
  • 1 kilo wortels
  • 500 ml kokosmelk
  • 1200 ml water (bouillon)
  • 1 bouillonblokje groente
  • olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 cm gember
  • koriander
  • komijn
  • laurierblad
  • zwarte peper
  • paprikapoeder
  • nootmuskaat

Snijwerk

Als voorwerk kun je de volgende groente alvast snijden. Bewaar dit apart in de koelkast, afgedekt met folie.

  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 1 kilo wortels in plakjes
  • 1 teen knoflook in kleine stukjes
  • eventueel 1 selderij in kleine stukjes

Bouillon

De bouillon kun je prima vooraf maken. Breng hiervoor 1200 ml water aan de kook. Voeg een groentebouillontablet toe en laat dit langzaam oplossen. Draai het vuur daarna uit. Voeg 1 laurierblad toe en laat dit een half uurtje trekken. Verwijder het laurierblad zodra je de bouillon gaat gebruiken voor de soep.

Koken

Doe 2 eetlepels olijfolie in een diepe soeppan en verhit deze kort; rasp 1cm gember boven de pan. Voeg de gesnipperde sjalotten toe en fruit dit 5 minuten op laag tot middelmatig vuur; voeg de knoflook en de wortelen toe. Blus met 500 ml kokosmelk en 1200 ml groentebouillon; roer met een garde goed door en breng de soep aan de kook. Laat de soep 15 minuten doorkoken; haal de pan van het vuur en blender de soep met een staafmixer tot het een egaal geheel is.

Op smaak brengen

Ode aan de wortelBreng de soep op smaak. Gebruik de volgende ingrediënten:

  • flink wat versgemalen zwarte peper toevoegen;
  • 2 theelepels komijn;
  • 2 theelepels nootmuskaat;
  • 2 theelepels paprika poeder;
  • 2 theelepels koriander (gedroogde poeder vorm).

Ik gebruik expres geen zout, omdat dit al toegevoegd is in de bouillon. Zout is wat mij betreft overbodig als je voldoende kruiden gebruikt om je eten op smaak te brengen. Zout is goed voor je, alleen we krijgen al snel veel te veel zout binnen. Een teveel aan zout zorgt ervoor dat je bloed dik en plakkerig wordt, het houdt vocht vast in je lichaam en het kan de bloeddruk verhogen. Wil je toch zout toevoegen aan je eten kies dan voor natuurlijke zouten zoals zeezout en (ongeraffineerd) keukenzout of zout je gerechten met behulp van zeewier, kaas of in dit geval bouillon. Alles met mate!

Variatietips:

Je kunt als variatie fruit toevoegen aan de wortelsoep. Deze combinatie is ontzettend lekker.

Snijd 1 sinaasappel open en knijp het sap in de pan. Doe dit ook voor een halve citroen.

Voeg voor een extra bite stukjes selderij toe.

Bewaartips

Bewaar de soep bij voorkeur in een apart bakje in de koelkast, maar niet langer dan 2 dagen.

Wil je de soep langer bewaren, vries deze dan in.

Eet smakelijk!

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer