• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
donderdag, mei 26, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Ode aan de wortelsoep

Redactie door Redactie
in Recepten, Soep
0
0
3x soep van (te) gekke groente

Ode aan de wortel(soep) – De wortel wordt vaak gebruikt voor winterse soepen, lekker bijvoorbeeld in een echt Hollandse erwtensoep. Deze veelzijdige groente is in de zomer ook heerlijk om te eten als smeuïge soep of door een salade. Wortels bevatten veel bètacaroteen. Bètacaroteen wordt in ons lichaam gebruikt als antioxidant. Dit helpt je weerstand te verhogen.

Voor 4 personen

  • 2 sjalotten
  • 1 kilo wortels
  • 500 ml kokosmelk
  • 1200 ml water (bouillon)
  • 1 bouillonblokje groente
  • olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 cm gember
  • koriander
  • komijn
  • laurierblad
  • zwarte peper
  • paprikapoeder
  • nootmuskaat

Snijwerk

Als voorwerk kun je de volgende groente alvast snijden. Bewaar dit apart in de koelkast, afgedekt met folie.

  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 1 kilo wortels in plakjes
  • 1 teen knoflook in kleine stukjes
  • eventueel 1 selderij in kleine stukjes

Bouillon

De bouillon kun je prima vooraf maken. Breng hiervoor 1200 ml water aan de kook. Voeg een groentebouillontablet toe en laat dit langzaam oplossen. Draai het vuur daarna uit. Voeg 1 laurierblad toe en laat dit een half uurtje trekken. Verwijder het laurierblad zodra je de bouillon gaat gebruiken voor de soep.

Koken

Doe 2 eetlepels olijfolie in een diepe soeppan en verhit deze kort; rasp 1cm gember boven de pan. Voeg de gesnipperde sjalotten toe en fruit dit 5 minuten op laag tot middelmatig vuur; voeg de knoflook en de wortelen toe. Blus met 500 ml kokosmelk en 1200 ml groentebouillon; roer met een garde goed door en breng de soep aan de kook. Laat de soep 15 minuten doorkoken; haal de pan van het vuur en blender de soep met een staafmixer tot het een egaal geheel is.

Op smaak brengen

Ode aan de wortelBreng de soep op smaak. Gebruik de volgende ingrediënten:

  • flink wat versgemalen zwarte peper toevoegen;
  • 2 theelepels komijn;
  • 2 theelepels nootmuskaat;
  • 2 theelepels paprika poeder;
  • 2 theelepels koriander (gedroogde poeder vorm).

Ik gebruik expres geen zout, omdat dit al toegevoegd is in de bouillon. Zout is wat mij betreft overbodig als je voldoende kruiden gebruikt om je eten op smaak te brengen. Zout is goed voor je, alleen we krijgen al snel veel te veel zout binnen. Een teveel aan zout zorgt ervoor dat je bloed dik en plakkerig wordt, het houdt vocht vast in je lichaam en het kan de bloeddruk verhogen. Wil je toch zout toevoegen aan je eten kies dan voor natuurlijke zouten zoals zeezout en (ongeraffineerd) keukenzout of zout je gerechten met behulp van zeewier, kaas of in dit geval bouillon. Alles met mate!

Variatietips:

Je kunt als variatie fruit toevoegen aan de wortelsoep. Deze combinatie is ontzettend lekker.

Snijd 1 sinaasappel open en knijp het sap in de pan. Doe dit ook voor een halve citroen.

Voeg voor een extra bite stukjes selderij toe.

Bewaartips

Bewaar de soep bij voorkeur in een apart bakje in de koelkast, maar niet langer dan 2 dagen.

Wil je de soep langer bewaren, vries deze dan in.

Eet smakelijk!

Tags: GroenteGroente - KnolgroentenGroente - WortelsGroente - Wortels - Winterpeen
Deel3PinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm
Salade

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm

Asperges met biefstuk
Vleesgerechten

Asperges met biefstuk; Smaakvol, puur en eenvoudig

Aardbeientaart met witte chocolade 17.19.19
Taart

Aardbeientaart met een zachte mousse van witte chocolade

Dressings op basis van yoghurt
Dressing

Dressings op basis van yoghurt

zoete crostini met zomerfruit
Ontbijt en lunch

Zoete crostini met zomerfruit

boterboontjes
Bijgerecht

Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept

hartig breekbrood
Brood

Hartig breekbrood met o.a. buffelmozzarella. Hmm

panna cotta van yoghurt
Nagerecht

Panna cotta van yoghurt

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Dressings op basis van yoghurt
Dressing

Dressings op basis van yoghurt

Maak salades nog lekkerder met een huisgemaakte dressing Maar ook tosti's, pastasalades en meer. Vier lekkere dressings op basis van yoghurt.

Check het recept of lees de info
Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

barbecue recepten

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

Recept in de picture

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm
Salade

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm

Tijd voor een heerlijke salade vol vis en groente? Ga dan voor deze zomerse maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm!

Check het recept of lees de info
Asperges met biefstuk

Asperges met biefstuk; Smaakvol, puur en eenvoudig

Aardbeientaart met witte chocolade 17.19.19

Aardbeientaart met een zachte mousse van witte chocolade

Handige kooktips

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Hard of zacht gekookt? Eieren koken lijkt makkelijk, maar hoe kook je het voor jou perfecte ei? Hier vind je de kooktijden en handige tips.

Check het recept of lees de info
hollandaise saus

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Zachte broodjes bakken

Zachte broodjes bakken

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Hein op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Connie Derks op Crispy bloemkool nuggets

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen