Recepten om zelf te maken



Oesters eten; Drie verschillende bereidingswijzen

Oesters eten; Drie verschillende bereidingswijzen

Oesters eten; Drie verschillende bereidingswijzen – Misschien heb je ze nog niet vaak gegeten, en waarschijnlijk zelden zelf bereid; Oesters! Een heerlijk luxe en feestelijk hapje, de prachtige schelpen op tafel maken altijd veel indruk. Het is even wennen, z’n levend weekdiertje eten, je houdt ervan of niet. De eerste keer dat ik oesters at was in Barcelona, met een beetje citroensap en tabasco. Ik vond het heerlijk!

Er is geen standaard smaak voor oesters. De smaak is afhankelijk van de bodem, voeding, het zoutgehalte en de temperatuur van het water. Over het algemeen is de smaak te omschrijven als zilt, fris en zacht. Ik ging aan de slag met de Zeeuwse creuse. Volgens sommige is dit de meest toegankelijke oester. De Zeeuwse creuse bezit veel vlees en heeft een stevige bite.

Ik heb voor jullie drie verschillende receptjes met verschillende bereidingen van oesters; rauw, gestoomd en gegratineerd. Mocht je rauwe oesters eten nog een stapje te ver vinden, begin dat met gestoomde of gegratineerde oesters.

Oesters bewaren

Bewaar de oesters in de koelkast na aankoop in het mandje of kistje. Bewaar ze nooit in water. Oesters kunnen nog best lang buiten het water in leven blijven, ongeveer 9 dagen. Tot consumptie moeten de oesters levend zijn. De oesters moeten dicht blijven, er moet hiervoor druk op de verpakking blijven. Na opening kun je dit bereiken door iets zwaars op de verpakking te leggen. Staat de schelp toch iets open? Geef dan een tik op de schelp. Als de schelp sluit, leeft het dier nog.

oesters3
Oesters openmaken

Oesters eet je vers, maak ze daarom op het laatste moment open. Op deze manier kan er ook geen vuil bijkomen.

Leg de oester op een vlak werkblad met de bolle kant naar beneden. Op deze manier blijft het water in de oester zoveel mogelijk behouden. De oester maak je open bij het scharnier, deze vind je aan de smalle kant. Het scharnier is de plek waar de oester z’n klep open en dicht doet. Richt het mes naar beneden zodat je nooit in je hand kunt steken!

Vouw een theedoek een aantal keren dubbel, leg deze op de oester en houd de oester stevig vast. Steek het puntje van het oestermes tussen het scharnier aan de smalle kant en ga met een trillende beweging de schelp in, draai dan het mes een kwartslag naar je toe, je hoort dan het scharnier breken. Draai het mes door en snijd de sluitspier aan de zijkant los. Nu is de oester open, snijd nu de oester los van de sluitspier aan de onderkant.

Nog niet zeker van succes? In dit artikel kun je het op video bekijken.

Oesters serveren

Je kunt de oesters op diverse manieren serveren. Leg ze bijvoorbeeld op crushed ice of ijsblokjes, op deze manier blijven ze goed liggen en de rauwe oesters blijven vers. Ter decoratie kun je eventueel zeewier op het ijs leggen. Gegratineerde oesters eet je warm, serveer deze dus niet op ijs. Kies hier dan bijvoorbeeld voor grof zeezout. Je kunt de oesters ook serveren op verkreukeld aluminiumfolie.

oesters2

Oesters eten is lekker én gezond

Oosters zijn heel gezond. Ze bevatten veel magnesium en zink. Dit zijn mineralen die een belangrijke rol spelen in de stofwisseling. Zink beschermt daarnaast ook tegen verkoudheid. Oesters zijn ook goed voor je cholesterol, zijn een grote bron van energie en bevatten weinig calorieën.

Oesters met rode wijnazijn dressing

  • 12 oesters
  • 1 sjalotje
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • zout
  • peper

Snipper het sjalotje en meng met de rode wijnazijn. Breng de dressing op smaak met een beetje zout en peper. Open de oesters en serveer de rode wijnazijn dressing in een schaaltje bij de oesters.

oesters6

oesters4

Je kunt de oesters op diverse manieren serveren. Leg ze bijvoorbeeld op crushed ice of ijsblokjes, op deze manier blijven ze goed liggen en de rauwe oesters blijven vers.

Gestoomde oesters met Oosterse dressing

  • 12 oesters
  • 1/2 rode peper
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel suiker
  • 1 limoen

Stoom de oesters, ik deed dit door een metalen vergiet op een pan met een laagje kokend water te zetten. Leg de oesters in het vergiet en doe de deksel erop. Stoom de oesters 4 minuten. Je kunt ook een stoommandje gebruiken. Door de oesters te stomen gaan ze een stukje open staan en zijn ze ook makkelijker te openen.

Halveer de peper, verwijder de zaadjes en hak de rode peper fijn. Meng in een schaaltje de rode peper, suiker, het sap van de limoen, wat limoenrasp en de sojasaus.

Open de oesters en serveer de Oosterse dressing in een schaaltje bij de oesters.

Gegratineerde oesters met Parmezaanse kaas

  • 12 oesters
  • 1 eetlepel fijngehakte verse platte peterselie
  • 20 gr Parmezaanse kaas
  • 25 gr zachte boter

Verwarm de ovengrill.

Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie, verkreukel de folie zodat je er de oesters stabiel op kunt leggen.

Open de oesters en giet het vocht af. Leg ze op het verkreukelde aluminiumfolie.

Meng de zachte boter met de fijngehakte peterselie en verdeel dit over de oesters. Rasp de Parmezaanse kaas en strooi dit over de oesters.

Zet de oesters een paar minuten onder de grill zodat ze kaas smelt en een mooi goudbruin kleurtje krijgt.

oesters5

Oesters zijn ook goed voor je cholesterol, zijn een grote bron van energie en bevatten weinig calorieën.

Deze oesters zijn ons aangeboden door Viswinkel online. Daar besteld u Zeeuwse mosselen rechtstreeks bij de bron.

Tafel lekker!

 




Je las: Oesters eten; Drie verschillende bereidingswijzen

14 comments

Schrijf een reactie
  1. manon
    manon 20 december, 2015, 11:34

    Mooie verse Oesters hebben eigenlijk niets meer nodig.
    Misschien wat citroensap, geknipte peterselie en een lenteuitje.
    Niks meer aan doen en genieten!!

    Reply this comment
  2. Marijke
    Marijke 20 december, 2015, 10:46

    Ik wil ze graag weer eens proberen, altijd gedacht dat ik ze niet lekker vond, maar nu ik deze recepten zie, ga ik daar toch anders over denken! Vooral de gegratineerde met parmezaanse kaas lijken me erg lekker!

    Reply this comment
  3. Karel
    Karel 19 december, 2015, 21:57

    Mijn schoonzoon is gek op oesters en ik wil hem straks verrassen met een paar leuke recepten die ik net op jullie site gelezen heb. Bedankt..!

    Reply this comment
  4. ricky
    ricky 19 december, 2015, 15:30

    eenmaal gegeten in yrseke,tijdens vakantie,tot op heden niet meer zo genoten,helaas zelden hier verkrijgbaar

    Reply this comment
  5. Anneliese de Waal
    Anneliese de Waal 19 december, 2015, 15:26

    Ik vind oesters erg lekker met citroen, wat een geweldige win actie, zou super zijn om te winnen !!!

    Reply this comment
  6. Jolanda
    Jolanda 19 december, 2015, 13:18

    Sinds een jaar ben ik oesters gaan proberen en zeer gaan waarderen.Ik heb ze dan ook alleen maar op een standaard manier gegeten,maar na het zien,van die verrukkelijke recepten,ga ik het beslist ook op deze manier eten,zoals met parmezaanse kaas.Het water loopt weer in m’n mond als ik denk aan oesters,nu met verschillende bereidingswijze ,heerlijk!

    Reply this comment
  7. karin clardij (@stregakarin)
    karin clardij (@stregakarin) 18 december, 2015, 22:33

    Oh heerlijk, oesters. Je mag me er voor wakker maken. Ook hoop ik nog altijd op een parel!

    Reply this comment
  8. sregakarin
    sregakarin 18 december, 2015, 22:29

    Hmmmm, heerlijk oesters! Dat is nu echt iets waar je voor wakker mag maken. Ik hoop nog steeds ook op een parel!

    Reply this comment
  9. Ingrid
    Ingrid 17 december, 2015, 19:53

    Als oesters genoten hebben, hebben ze een voortreffelijke smaak en zij onweerstaanbaar……..denk ik! Want ik zie mensen altijd smullen, maar heb ze zelf NOG niet gehad

    Reply this comment
  10. Leila
    Leila 15 december, 2015, 22:28

    Ik zou graag mee willen doen om mijn moeder te verrassen. Ze is echt gek op oesters en zou dit dus héél leuk vinden 🙂

    Reply this comment
  11. Grete Karina
    Grete Karina 15 december, 2015, 13:51

    “Less is more” vind ik bij oesters, dus voor mij geen poespas, maar alleen een lekker dressing over de rauwe oesters! Citroensap met een drupje Tabasco is zalig.
    En ook een dressing van rode wijnazijn met een heel fijn gesneden uitje erdoor is top.
    Ik heb de winactie op FB gedeeld.
    Nu maar duimen, ik zou dolgraag een mandje oesters winnen…..
    Groeten, Grete Karina

    Reply this comment
  12. foodieadventures
    foodieadventures 15 december, 2015, 10:38

    Ik ben oesters de laatste jaren pas echt lekker gaan vinden. Afgelopen zomer heb ik zelf geplukt in Normandie en in Lauwersoog. Wat een feestje!

    Zelf eet ik ze het liefst met een beetje citroen, daar zijn de Normandische erg voor geschikt. Anders met een beetje azijn óf op een speciale gelegenheid met wat peper wodka afgetopt. Beetje experimenteren vind ik erg leuk!

    Reply this comment
  13. Nathalie
    Nathalie 15 december, 2015, 09:50

    Platte oesters vind ik het lekkerst met een klein beetje citroen en vers gemalen peper. Of een gestoomde oester met hollandaisesaus. Klassieke gegratineerde oesters met kruidenboter en kaas. Oestertje met komkommer, sjalotje en beetje rode wijnazijn Oesters zijn gewoon heerlijk!

    Reply this comment
  14. Els
    Els 15 december, 2015, 09:21

    Ik heb nog nooit oesters gehad!

    Reply this comment

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*