Olie spray
Sinds een tijdje vind je in het olijfolie assortiment in je supermarkt handige sprays. Dit leek me ideaal! Ik houd erg van gegrilde groenten, vis en vlees. Maar ik vind het altijd een kunst om deze gelijkmatig met olijfolie te bestrijken voordat ze in de hete grillpan belanden. Met de olie spray is dit een fluitje van een cent! Ook het (voorheen) besprenkelen van een salade of pasta met een beetje olijfolie voordat je deze serveert wordt een stuk makkelijker.
Ook in de kookwinkel vind je van deze sprays/verstuivers. Deze hebben als groot voordeel dat je ze zelf kunt vullen met een lekkere olijfolie naar wens. Vul de spray bijvoorbeeld met knoflookolie en maak lekkere bruschetta. Maar je kunt de spray niet alleen met olijfolie vullen, denk ook aan een lekkere (balsamico)azijn om je salade mee af te maken. Of vul hem in de zomer met whiskey voor heerlijk vlees van de barbecue.
Ik vind het gebruik van een spray ideaal en zal zeker nog veel plezier beleven aan mijn RVS olie spray / verstuiver van Masterclass. Deze heeft een pomp systeem en ziet er ook nog eens mooi uit. Nadeel vind ik dat je hem niet in de vaatwasser kunt doen, dat zou helemaal mooi zijn.
De eerste keer dat ik de spray uitprobeerde maakte ik gegrilde aubergine met feta en walnotenpesto. Waar je voorheen een tijdje bezig was met de plakjes aubergine voorzien van olijfolie gaat het nu een stuk sneller. Lees je mee voor het recept?
Gegrilde aubergine met feta en walnotenpesto
Lekker als salade voor een persoon, of als bijgerecht voor twee personen
- 1 aubergine
- 100 gr feta
- 50 gr walnoten
- 20 gr basilicumblaadjes
- 30 gr Parmezaanse kaas
- 1 teen knoflook
- olijfolie (spray)
- zeezout
- peper
Was de aubergine en snijd hem in dunne plakjes van ongeveer een centimeter dik. Leg de plakjes aubergine op je werkblad of op snijplanken en besprenkel ze met zout. Laat het zout een halfuurtje zijn werk doen, al het vocht wordt uit de aubergine onttrokken.
Rooster de walnoten in een droge pan, laat de walnoten daarna even afkoelen.
Verhit een grillpan. Dep de plakjes aubergine droog met keukenpapier en spray ze vervolgens in met olijfolie. Grill de aubergine in de grillpan.
Doe de walnoten, basilicumblaadjes, Parmezaanse kaas en knoflook in de keukenmachine met een flinke scheut olijfolie. Maal de ingrediënten fijn tot een pesto en breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Leg de plakjes gegrilde aubergine dakpansgewijs op een bord en verbrokkel de feta kaas erover. Verdeel de walnotenpesto over het gerecht en breng het gerecht op smaak door er nog een beetje olijfolie overheen te sprayen.
Smakelijk!
In Bulgarije at ik vaak tikwitski. Je breekt er je tong over als het voor de eerste keer uitspreekt, maar het is erg lekker, aubergine plakjes op courgette plakjes in olijfolie bakken, laten uitlekken en mengen met een saus vab yoghurd met knoflook en dille. Zalig verfrissend bij warm weer en bovendien erg gezond
Dat klinkt erg goed Annemarie. Worden daar verder geen specerijen bij gebruikt? Ik zou het niet kunnen laten om even wat specerijen in die olie mee te bakken.