Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Oliebollen bakken, met een fruitige vulling

OLIEbollen bakken, het basisrecept met alle info over temperatuur, beslag, vulling, en de juiste frituurolie. Luchtige oliebollen waar je graag in hapt.

0 2.091

Oliebollen, met een fruitige vulling. Nostalgie natuurlijk. Oliebollen. Of niet? Want jaarlijks komen de oliebollen op tafel in Nederland. Natuurlijk zijn we allemaal dol op zo’n bolletje, al is het alleen maar om de sfeer die ze meebrengen. De Oud Hollandse gebakskraam verschijnt weer in de winkelcentra, bakkers en verenigingen staan extra vroeg op voor het bakken van de zo geliefde oliebol. Maar wat is de trend? Helaas is ook de oliebol slachtoffer van marketing. Er wordt redelijk goed verdient aan oliebollen. Dat is op zich niet erg, maar niet voor niets komt het Algemeen Dagblad jaarlijks met de oliebollentest. De kwaliteit is het hekelpunt. Sponzen, te vet, slecht gevuld, het komt allemaal voor.

Voor ons natuurlijk reden om het thuisbakken weer eens te stimuleren. Aaah nee, dat doe jij toch niet. Je hele huis ruikt er naar! Maar wat is het probleem? Als we stoven of een kippetje grillen zijn we daar juist voor in. Natuurlijk doe je iets aan die lucht in huis, maar in de praktijk valt het reuze mee. De geur hoort bij de jaarwisseling. Gebruik goede en schone olie, en je zult zien, thuis oliebollen bakken is een feest!

De echte oliebol is eigenlijk gewoon gefrituurd beslag. Met twee lepels of een ijstang laat je dat beslag in de hete olie glijden. Het gefrituurde bolletje noemen we een oliebol. Naar wens kun je daar zelf ingrediënten aan toevoegen. Hieronder vind je het basisrecept met een door ons aangeraden fruitige vulling.

De negatieve klank: Olie

Langzamerhand zijn we allemaal superslank zou je denken. Als je het over vet hebt begint iedereen te huiveren. Naar ons idee zijn het niet de vetten maar de suikers die zorgen voor de nodige problemen. Wel vinden we een goede olie van belang. Wist je dat oliebollen vroeger in raapolie of in reuzel gebakken werden? Wat ons betreft hapt heel Nederland ook dit jaar in een heerlijke OLIEbol!


Perfecte oliebollen bakken? Dit zijn de trucs.

TEMPERATUUR is het meest belangrijk. Niet alleen van je olie, maar ook de temperatuur van je beslag. Te koud- of te warm beslag, het beïnvloed het eindresultaat enorm! Gebruik warme melk om je beslag te maken. Hanteer het liefst een temperatuur van 30 graden.

LUCHT ja, oliebollen horen luchtig te zijn, maar een bite blijft wel van belang. Waar veel recepten een uur rijzen aanbevelen, zeggen wij dat een half uur echt voldoende is. Deze stelregel kun je echter alleen hanteren als je beslag een temperatuur heeft van ca. 30 graden. Dat is dus warmer als kamertemperatuur.

Oliebollen bakken, met een fruitige vulling

 • 500 milliliter warme melk
 • 500 gram bloem
 • 1 ei
 • 1 zakje gedroogde gist
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel suiker
 • goede frituurolie (geen frituurvet!!!)
 • poedersuiker

Vulling (deze kun je ook weglaten voor een naturel bol):

 • 2 goudreinetten, geschild en in blokjes
 • 100 gram rozijnen (dag van te voren even in de rum of een lekkere likeur laten wellen)
 • 50 gram krenten
 • 50 gram sukadestukjes
 • halve citroen

Zorg dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Maak een beslag van de bloem, suiker, gist, kaneel en zout. Maak een kuiltje in de bloem en doe hier het ei in dat je eerst even los klopt. Voeg dan de warme melk toe en roer ondertussen goed. Ga door tot je een mooi glad beslag hebt.
Voor gevulde bollen pers je een halve citroen uit boven de appelblokjes. Meng de appelblokjes met de rozijnen, krenten, sukade en een snufje bloem. Roer de vulling door het beslag. Check de temperatuur van je beslag. Deze moet tegen de 30 graden zijn.

Doe het beslag in een ruime schaal of emmer (het verdubbeld door het rijzen) en dek goed af. Laat het geheel rijzen op een absoluut tochtvrije plek tot het beslag bijna verdubbeld is. ca. een half uur.

Verhit de frituurolie in een frituurpan ( een gewone pan kan ook maar gebruik dan wel een thermometer. Het is belangrijk dat de olie op een constante temperatuur van 180 graden blijft). Schep nu bollen van het beslag in de olie (gebruik een ijstang). Na ruim 2 minuten de bollen keren. In ca. 5 minuten zijn de bollen mooi bruin en gaar. Leg wat keukenpapier in een vergiet. Schep de bollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken in het vergiet. Serveer ze op een schaal bestrooid met poedersuiker. Let op, doe de poedersuiker niet op de hete bollen dat is geen gezicht. Eventjes wachten tot ze wat afgekoeld zijn dus. Ja, ik weet het, best moeilijk.

Ga jij dit jaar zelf oliebollen bakken?

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer