Bananenbrood – Gooi geen overrijpe bananen weg, je kunt ze perfect gebruiken voor bijvoorbeeld dit heerlijke bananenbrood met chocolade.
In Amerika en Engeland zijn ze al jaren geliefd, de bananen broden. In Nederland beginnen ze nu een beetje meer bekend te worden. Ze worden bananenbrood genoemd, maar eigenlijk lijkt het meer op een cake. Er zijn vele versies, soms wordt de suiker zelfs helemaal vervangen door banaan. Hier zijn we voor de gulden middenweg gegaan en hebben een gedeelte van de suiker vervangen door banaan. Je kunt er vele soorten vulling aan toevoegen, chocolade zoals bij deze cake, maar ook noten, rozijnen, pitten of andere lekkernijen die je ook in een gewone cake zou kunnen verwerken.
Dit bananenbrood met chocolade is een aanwinst op jouw ontbijttafel.
Overrijpe bananen
De banaan in dit recept zorgt niet alleen voor de smaak, maar ook voor een bepaalde zoetheid en smeuïgheid. Neem hiervoor liefst overrijpe bananen. Zoals iedereen hebben ook wij wel eens bananen op de fruitschaal liggen die net iets te rijp zijn. We leggen ze dan in de vriezer en we halen ze eruit als we deze willen verwerken in een cake, brood, mueslireep of smoothie. Je kunt ze geschild in een bakje of zakje doen en eruit nemen wat je nodig hebt. Maar wij vinden het makkelijker om ze er met schil en al in te doen. Als we ze dan nodig hebben, laten we ze op een bordje ontdooien en halen we de schil eraf. Je hebt dan een banaan die er niet uitziet, maar wel superveel smaak heeft. Door de rijpe bananen in de vriezer te doen verspil je niets en heb je altijd een goede basis voor een smoothie of andere heerlijkheden in huis.
Banaan; Zo gebruik je die van ontbijt tot dessert
Waarschijnlijk was je eerste hapje in je leven geprakte banaan. Zullen we doorgaan? Ontdek hier de allerlekkerste recepten met banaan.
Bananenbrood met chocolade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram bloem
- 125 gram suiker
- 1 theelepel bakpoeder
- ¼ theelepel baksoda
- ½ theelepel zout
- 2 eieren
- 100 gram boter
- 450 gram bananen
- 1 theelepel vanille-essence
- 80 gram chocolade liefst zo puur mogelijk
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een bananenbrood met chocolade:
Smeer een bakvorm in met boter en bekleed met bakpapier. Rasp de chocolade of hak deze in kleine stukjes. Prak de banaan grof. Meng in een kom de bloem, bakpoeder, baksoda en het zout. Klop de boter met de suiker luchtig. Als de suiker met de boter bijna wit van kleur is, voeg je er de eieren een voor een aan toe. Voeg de vanille toe en roer goed door. Voeg het bloemmengsel toe en meng dit er kort door. Voeg nu de banaan toe en meng deze er kort door, het beslag hoeft niet glad te zijn het mag een rommelige structuur hebben. Voeg als laatste de vulling erbij, in dit geval dus de chocolade. Doe het beslag in je bakvorm en zet het bananenbrood met chocolade in een oven van 165 graden voor ongeveer 50 minuten tot een uur.
Gebruik een cakevorm van 30 cm voor of een springvorm van ongeveer 24 cm doorsnede.
Tip: Je kunt er ook cupcakes van bakken. Pas dan de oventijd aan naar ongeveer 20-30 minuten al naar gelang de grootte van de cupcakes.
Geniet van dit heerlijke bananenbrood met chocolade.
Tafel lekker !!