- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Bananenbrood met chocolade – Verwerk ook de overrijpe bananen

Bananenbrood – Gooi geen overrijpe bananen weg, je kunt ze perfect gebruiken voor bijvoorbeeld dit heerlijke bananenbrood met chocolade.

In Amerika en Engeland zijn ze al jaren geliefd, de bananen broden. In Nederland beginnen ze nu een beetje meer bekend te worden. Ze worden bananenbrood genoemd maar eigenlijk lijkt het meer op een cake. Er zijn vele versies, soms wordt de suiker zelfs helemaal vervangen door banaan. Ik ben voor de gulden middenweg gegaan en heb een gedeelte van de suiker vervangen door banaan. Je kan er vele soorten vulling aan toevoegen, chocolade zoals bij deze cake maar ook noten, rozijnen, pitten of andere lekkernijen die je ook in een gewone cake zou kunnen verwerken.

Overrijpe bananen

De banaan in dit recept zorgt niet alleen voor de smaak maar ook voor een bepaalde zoetheid en smeuïgheid. Neem hiervoor liefst overrijpe bananen. Zoals iedereen heb ook  ik wel eens bananen op mijn fruitschaal liggen die net iets te rijp zijn. Ik leg deze dan in mijn vriezer en haal ze eruit wanneer ik deze wil verwerken in een cake, brood, muesli-reep of smoothie. Je kan ze geschild in een bakje of zakje doen en eruit nemen wat je nodig hebt. Maar persoonlijk vind ik het makkelijker om ze er met schil en al in te doen. Wanneer ik ze nodig heb laat ik ze op een bordje ontdooien en haal de schil eraf. Je hebt dan een banaan die er niet uitziet maar wel super veel smaak heeft. Door de rijpe bananen in de vriezer te doen verspil je niks en heb je altijd een goede basis voor je smoothie of andere heerlijkheden in huis.

Bananenbrood

Voor een bananenbrood heb je nodig

Smeer je bakvorm in met boter en bekleed met bakpapier. Rasp de chocolade of hak deze in kleine stukjes. Prak de banaan grof. Meng in een kom de bloem, bakpoeder, baksoda en het zout. Klop de boter met de suiker luchtig. Wanneer de suiker met de boter bijna wit van kleur is en voeg je er de eieren een voor een aan toe. Voeg de vanille toe en roer goed door. Voeg het bloemmengsel toe en meng deze er kort door. Voeg nu de banaan toe en meng deze kort door, het beslag hoeft niet glad te zijn het mag een rommelige structuur hebben. Voeg als laatste je vulling erdoor, in dit geval dus de chocolade. Doe het beslag in je bakvorm en zet het bananenbrood in een oven van 165 graden voor ongeveer 50 minuten tot een uur.

Gebruik hiervoor een cakevorm van 30 cm voor of  een springvorm van ongeveer 24 cm doorsnede. Ook kun je er cupcakes van bakken pas dan de oventijd aan naar ongeveer 20-30 minuten al naar gelang de grootte van je cupcakes.

Tafel lekker!!

Links in dit artikel
  1. eieren: https://lekkertafelen.nl/special/eieren/
  2. bananen: https://lekkertafelen.nl/special/banaan/
  3. chocolade: https://lekkertafelen.nl/special/chocolade/