Bananenbrood met walnoten en rozijnen – Dit is het lekkerste bananenbrood wat je ooit zult maken. Heerlijk zacht en zoet van de bananen met walnoten en rozijnen voor de bite.
Waarom brood en geen cake?
De oorsprong van bananenbrood ligt in Amerika, daar wordt dit gebak vaak bij het ontbijt gegeten. Dat het de naam brood heeft, komt omdat het (meestal) gezonder is dan cake. Dit gezonder moeten we met een korreltje zout nemen want banaan, zeker overrijpe banaan bevat erg veel vruchtsuiker. Wel wordt er in verhouding veel minder vet aan toegevoegd in vergelijking met cake. De naam bananenbrood met walnoten en rozijnen is dus een beetje misleidend. Misschien is het wel een excuus van de Amerikanen om deze lekkernij als ontbijt te eten.
Gebruik rijpe bananen
Voor bananenbrood met walnoten en rozijnen en voor ieder ander bananenbrood gebruik je bananen waarvan je denkt, die moeten echt vandaag op of ik moet ze weggooien. Geel met spikkels of bijna helemaal bruin zo is dit fruit op zijn best voor dit recept. De smaak is door de rijpheid heerlijk zoet en intens.
Tips voor een heerlijk zacht bananenbrood
Een bananenbrood hoort zacht te zijn en zeker niet droog. Als eerste gebruik je daarom basterdsuiker, dit trekt vocht aan en houd je bananenbrood met walnoten en rozijnen langer zacht. Maar we hebben nog een goede tip, gebruik boter en olie. Boter voor een volle romige smaak, zonnebloemolie voor een vochtigere cake. Alleen boter is erg lekker, maar dit geeft een stevige cake. Door een gedeelte zonnebloemolie te gebruiken heb je toch de smaak van boter maar ook een zachtere structuur.
Basis of met extra’s
Je kunt er voor kiezen om een basis bananenbrood te bakken, maar de bite van de walnoten en het frisse van de rozijnen maken het extra lekker. Voeg je deze niet toe is het nog steeds erg lekker, maar is het een soort zachte bananencake. Je kunt natuurlijk ook andere noten of stukjes gedroogd fruit toevoegen wanneer jou dat lekker lijkt.
Banaan; Zo gebruik je die van ontbijt tot dessert
Waarschijnlijk was je eerste hapje in je leven geprakte banaan. Zullen we doorgaan? Ontdek hier de allerlekkerste recepten met banaan.
Bananenbrood met walnoten en rozijnen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram banaan
- 50 gram boter
- 25 gram zonnebloemolie
- 150 gram (licht bruine) basterdsuiker
- 1 ei
- 50 gram yoghurt
- 200 gram bloem
- 1 theelepel kaneel
- 4 gram backing soda
- 1/2 theelepel zout
- 100 gram walnoten
- 50 gram rozijnen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bananenbrood met walnoten en rozijnen;
Giet een kopje heet water over de rozijnen in een bakje en zet opzij. Besmeer een cakeblik in met boter. Verwarm de oven voor op 160 graden. Smelt de boter en zet opzij. Weeg de bloem en backing soda af en zeef dit samen met de kaneel. Prak de bananen met een vork fijn en voeg er de yoghurt aan toe. Giet de rozijnen af en leg ze op een stukje keukenpapier om uit te lekken. Breek de walnoten in kleinere stukjes. Doe de suiker, zout en het ei bij het banaanmengsel en roer goed door. Voeg de lauwe boter en de olie toe en roer dit er doorheen. Voeg er nu het bloemmengsel aan toe en roer tot de bloem goed verdeeld is. Het kan zijn dat je klontjes van de banaan ziet, dit is niet erg. Voeg er nu de rozijnen en 3/4 van de walnoten aan toe. En meng kort door. Schep alles in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Bestrooi met de resterende walnoten. Bak de cake in ongeveer 50 minuten tot een uur goudbruin en gaar. Laar 5 minuten in de vorm staan. Leg een bord of rooster op de vorm en draai in een keer om. Haal de vorm weg en draai het bananenbrood met de bolle kant naar boven. Dit bananenbrood met walnoten en rozijnen zowel warm als koud erg lekker. Koel en afgedekt is je bananenbrood ongeveer 5 dagen houdbaar.
Tafel lekker !!