Blauwe bessen pannenkoekjes – Kleine dikke blauwe bessen pannenkoekjes gevuld met verse blauwe bessen en een zalige blauwe bessensaus.
Blauwe bessen of bosbessen
Bosbessen worden ze ook wel genoemd, maar er is toch echt een verschil in blauwe bessen en bosbessen. Bosbessen zijn klein en groeien los aan een struik, deze hebben rood vruchtvlees. Blauwe bessen zijn iets dikker en groeien in trosjes, deze hebben wit vruchtvlees.
De blauwe bessen zie je het meest, bosbessen zijn vaak wat moeilijker te verkrijgen.
In de kwark
De blauwe bessen worden, net als veel ander vers fruit, vaak in de kwark of yoghurt gegeten. Ook zie je ze regelmatig op gebak. Maar wist je dat deze bessen in een pannenkoekje superlekker zijn? Door het verwarmen laten de bessen hun sap los en zorgen zo voor heerlijke kleine sappige bommetjes in de pannenkoekjes.
Saus
Je kunt natuurlijk poedersuiker of suikerstroop eten bij de pannenkoekjes, maar met een klein beetje extra moeite maak je een heerlijke saus waar je je vingers bij aflikt.
Door de pannenkoekjes in een steek- of bakring te bakken krijg je mooie ronde koeken.
Blauwe bessen pannenkoekjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 135 gram bloem
- 35 gram suiker + 1 eetlepel
- 5 gram bakpoeder
- 1/2 theelepel zout
- 130 gram melk
- 25 gram gesmolten boter of olie + boter om in te bakken
- 150 gram blauwe bessen
- sap van een halve citroen
- 1 ei
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je blauwe bessen pannenkoekjes:
Zeef de bloem met de bakpoeder boven een kom. Voeg er de 35 gram suiker, het zout, het ei, de gesmolten boter en de melk aan toe. Roer goed door tot een egaal beslag. Voeg er de helft van de blauwe bessen aan toe. De andere helft wordt in de saus gebruikt.
Verwarm een pan en smelt er een klein beetje boter in. Smeer een klein beetje boter in de rand van een bakring van ongeveer 8 cm doorsnede en zet deze in de pan. Schep een sauslepel beslag in de ring en bak deze tot het beslag begint te stollen. Haal de ring er voorzichtig met een tang af en draai de pannenkoekje. Zet de ring er eventueel weer terug op en bak tot het beslag mooi bruin en gaar is. Leg op een bord en dek af met een schone theedoek. Bak zo alle beslag op. Heb je geen bakring? Schep dan kleine pannenkoekjes in de pan. De randen zullen iets minder mooi zijn, maar dit doet aan de smaak niets af.
Als je alle pannenkoekjes gebakken hebt, doe je 1 eetlepel suiker 2 eetlepels water en het citroensap in de warme pan. Voeg er de rest van de bosbessen aan toe en kook dit tot de besjes zacht zijn en hun sap loslaten. Voeg wanneer nodig nog een beetje water toe als er te veel vocht verdampt is.
Verdeel de blauwe bessen pannenkoekjes over 2 of 4 bordjes en verdeel er de warme saus overheen.
Tafel lekker !!