Bramenjam zelf maken – In een paar stappen maak je van verse bramen de heerlijkste bramenjam, confituur of fruitspread.
Bramen
Een ouderwetse vrucht die gelukkig weer in opkomst is. In mijn jeugd kon je ze overal plukken, langs de weg, in het bos ze waren er in overvloed. Nu mag dit alleen nog maar zeer beperkt. Als je ze in de winkel koopt kunnen ze vrij duur zijn, dan is het erg kostbaar om er jam van te maken.
Pak je voordeel, maar gebruik wel kwaliteit
Soms heb je geluk en kun je op de markt een paar bakjes voor een klein prijsje scoren. Vaak zijn deze dan wel al zo ver dat je ze de dag zelf moet verwerken. Dat is de uitgelezen kans om er jam van te maken. Let er wel op dat je geen slechte vruchten gebruikt, deze kunnen erg muf smaken en dat is zonde van de mooie smaak van de rest van de jam.
Wil je minder zoete jam dan vind je hier een basisrecept.
Bramen; met deze recepten ontdek je meer
Een handje bramen in de yoghurt als ontbijt, een taartje met bramen, of een bramensaus over de pudding. Dit kun je o.a. met verse bramen.
Bramenjam zelf maken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg bramen
- sap van 1 citroen
- 1 kg geleisuiker 1:1
Bereidingswijze van dit recept
Bramenjam zelf maken doe je zo:
Spoel je potjes om met kokend water en zet deze omgekeerd op een theedoek weg. Droog ze niet af. Spoel indien nodig de bramen kort af. Doe ze in een grote pan en voeg er de geleisuiker en het sap van de citroen aan toe. Breng aan de kook en laat een paar minuten goed doorkoken. Je kunt er nu voor kiezen om de vruchten heel te laten of er de staafmixer in te zetten voor een meer egale jam. Laat de bramenjam na het pureren nog even doorkoken om er de lucht uit te koken. Zo blijft de jam langer goed.
Verdeel de kokend hete jam over 4 -6 zeer schone jam potjes en maak deze zo vol mogelijk. Draai er direct de deksel op en zet deze op zijn kop weg. Laat afkoelen. Deze bramenjam is gesloten buiten de koelkast een jaar houdbaar mits je schoon gewerkt hebt en gave potten en deksels gebruikt.
Serveer de bramenjam op een boterham, in de yoghurt of smeer er een laagje van in een taart of op een plakje cake.
Tafel lekker !!