Eierkroketten – Kroketten bestaan er met allerlei vullingen. In Nederland worden vooral heel veel rundvleeskroketten gegeten, met als variatie hierop de satékroket en de goulashkroket. In België zijn garnalenkroketten erg populair. En natuurlijk kennen we allemaal de aardappelkroketjes. Wat bij veel minder mensen bekend is, is dat je ook kroketten kunt maken met een vulling, een mooi woord hier voor is salpicon, van eieren.
Eierkroketten zijn een leuk en lekker alternatief voor vleeskroketten. Ze zijn heerlijk op een broodje, bij de frietjes, of gewoon als snack. Ook leuk om op tafel te zetten bij een (paas)brunch! En heel goed zelf te maken.
Zelf kroketten maken is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Het is echter geen klusje dat je in een half uurtje regelt. Het handigst is om het over 2 dagen te verdelen.
Het recept hier onder is een basisrecept. Dat betekent dat je met wat extra toevoegingen of veranderingen, een leuke variatie op de gewone eierkroketten kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van de mosterd door sambal of currypasta voor een pittige eierkroket. Of voeg wat stukjes ham toe aan de salpicon.
Uiteraard kun je in plaats van kroketten ook bitterballen maken.
Ei op de borrelplank; daar maak je vrienden mee
Serveer bij je avondje borrelen met vrienden eens ei op de borrelplank. Als salade, wrap of gefrituurd er is voor iedereen wel iets lekkers.
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Eierkroketten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 6 hardgekookte eieren
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 350 ml koude melk
- 2 flinke eetlepels crème fraîche
- 2 blaadjes gelatine
- 2,5 tl mosterd
- 1 tl Worcestershire sauce
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- 1/2 theelepel zout
- zwarte peper
- 100-150 gram paneermeel
- 6 eetlepels bloem
- 3 eieren, losgeklopt
- olie om te frituren
Bereidingswijze van dit recept
Verder nodig:
- plastic huishoudfolie
- een lage ovenschaal afmeting ongeveer 25×18 cm
- bakpapier
- een klein dienblad, bakplaat of iets dergelijks dat in de vriezer past.
Zo maak je eierkroketten:
Pel de hardgekookte eieren en hak ze in kleine stukjes.
Week de gelatine in een kommetje koud water.
Smelt in een sauspan, op een laag vuur, de boter. Laat deze niet bruin worden. Voeg in een keer de bloem toe. Roer deze goed door de boter heen. Dit gaat het handigst met een rubberen spatel. Laat dit mengsel, onder voortdurend roeren, 3 minuten bakken om de bloem te garen. Schenk er dan scheutje voor scheutje de melk erbij. Blijf roeren om klontjes te voorkomen. Doe de crème fraîche erbij en roer deze er doorheen. Je hebt nu een roux.
Knijp de gelatine uit en los deze op in de hete roux. Roer deze er echt goed door heen.
Breng de roux op smaak met de mosterd, Worcestershire sauce, peper, zout en peterselie. Meng de de stukjes ei door de roux. Vanaf nu heet het geen roux meer, maar salpicon, oftewel de kroketvulling.
Schep de salpicon over in de ovenschaal en strijk deze mooi glad. Leg een vel plastic huishoudfolie op de salpicon. Daarmee voorkom je velvorming. Laat even afkoelen en zet de schaal dan in de koelkast. Liefst een aantal uren of de hele nacht. De salpicon moet echt door en door koud zijn om te kunnen worden verwerkt tot kroketten.
De volgende stap is het vormen van de kroketten.
Zet 3 diepe borden klaar. Vul er een met de bloem, een met het paneermeel en een met het losgeklopte ei.
Zet een dienblad, bakplaat, bedekt met bakpapier klaar.
Haal het plastic van de salpicon en snijd deze (nog in de schaal) in 8 gelijke delen. Je kunt eventueel een weegschaal gebruiken. 1 deel zal ongeveer 100 gram wegen.
Vorm van een deel een kroket. Rol deze door de bloem. Dan door het ei. Vervolgens door het paneermeel. Nog een keer door het ei en nog een keer door het paneermeel. Let er op dat de kroket echt helemaal gepaneerd is. Leg de kroket op het blad met bakpapier. Dit herhaal je nog 7 keer tot je 8 kroketten hebt.
Zet het blad met de eierkroketten een paar uur in de vriezer. Eventueel kun je ze kroketten ook een paar uur in de koelkast goed koud laten worden. Bevroren kroketten zullen echter minder snel stuk gaan in de frituur.
Frituur de bevroren eierkroketten goudbruin in ongeveer 6 minuten, in olie of frituurvet van 180 graden. Ga je de kroketten niet eerst invriezen, houdt dan 4,5 à 5 minuten aan. Frituur niet meer dan 2 kroketten tegelijk, anders koelt de olie te snel af.
Als je bitterballen hebt gemaakt frituur je iets korter. Ook hier geldt, niet te veel bitterballen tegelijk in de pan.
Lekker met wat mosterd of mayonaise.
Als de eierkroketten langer wilt bewaren in de vriezer, doe ze dan, als ze bevroren zijn, over in diepvrieszakjes.
Tafel lekker !!