• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, september 30, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Lunch

Eierkroketten

door Elise de Haan
in Lunch, Recepten
0
0
Eierkroketten

Eierkroketten – Kroketten bestaan er met allerlei vullingen. In Nederland worden vooral heel veel rundvleeskroketten gegeten, met als variatie hierop de satékroket en de goulashkroket. In België zijn garnalenkroketten erg populair. En natuurlijk kennen we allemaal de aardappelkroketjes. Wat bij veel minder mensen bekend is, is dat je ook kroketten kunt maken met een vulling, een mooi woord hier voor is salpicon, van eieren.

Eierkroketten zijn een leuk en lekker alternatief voor vleeskroketten. Ze zijn heerlijk op een broodje, bij de frietjes, of gewoon als snack. Ook leuk om op tafel te zetten bij een (paas)brunch! En heel goed zelf te maken.

Zelf kroketten maken is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Het is echter geen klusje dat je in een half uurtje regelt. Het handigst is om het over 2 dagen te verdelen.

Het recept hier onder is een basisrecept. Dat betekent dat je met wat extra toevoegingen of veranderingen, een leuke variatie op de gewone eierkroketten kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van de mosterd door sambal of currypasta voor een pittige eierkroket. Of voeg wat stukjes ham toe aan de salpicon.

Uiteraard kun je in plaats van kroketten ook bitterballen maken.

Ei op de borrelplank

Ei op de borrelplank; daar maak je vrienden mee

Serveer bij je avondje borrelen met vrienden eens ei op de borrelplank. Als salade, wrap of gefrituurd er is voor iedereen wel iets lekkers.

Eieren

Eieren

Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.

Eierkroketten

Porties: 8 eierkroketten
Bereidingstijd: 70 minuten
Niveau: Gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 6 hardgekookte eieren
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 350 ml koude melk
  • 2 flinke eetlepels crème fraîche
  • 2 blaadjes gelatine
  • 2,5 tl mosterd
  • 1 tl Worcestershire sauce
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 1/2 theelepel zout
  • zwarte peper
  • 100-150 gram paneermeel
  • 6 eetlepels bloem
  • 3 eieren, losgeklopt
  • olie om te frituren

Bereidingswijze van dit recept

Verder nodig:

  • plastic huishoudfolie
  • een lage ovenschaal afmeting ongeveer 25×18 cm
  • bakpapier
  • een klein dienblad, bakplaat of iets dergelijks dat in de vriezer past.

Zo maak je eierkroketten:

Pel de hardgekookte eieren en hak ze in kleine stukjes.

Week de gelatine in een kommetje koud water.

Smelt in een sauspan, op een laag vuur, de boter. Laat deze niet bruin worden. Voeg in een keer de bloem toe. Roer deze goed door de boter heen. Dit gaat het handigst met een rubberen spatel. Laat dit mengsel, onder voortdurend roeren, 3 minuten bakken om de bloem te garen. Schenk er dan scheutje voor scheutje de melk erbij. Blijf roeren om klontjes te voorkomen. Doe de crème fraîche erbij en roer deze er doorheen. Je hebt nu een roux.

Knijp de gelatine uit en los deze op in de hete roux. Roer deze er echt goed door heen.

Breng de roux op smaak met de mosterd, Worcestershire sauce, peper, zout en peterselie. Meng de de stukjes ei door de roux. Vanaf nu heet het geen roux meer, maar salpicon, oftewel de kroketvulling.

Schep de salpicon over in de ovenschaal en strijk deze mooi glad. Leg een vel plastic huishoudfolie op de salpicon. Daarmee voorkom je velvorming. Laat even afkoelen en zet de schaal dan in de koelkast. Liefst een aantal uren of de hele nacht. De salpicon moet echt door en door koud zijn om te kunnen worden verwerkt tot kroketten.

De volgende stap is het vormen van de kroketten.

Zet 3 diepe borden klaar. Vul er een met de bloem, een met het paneermeel en een met het losgeklopte ei.

Zet een dienblad, bakplaat, bedekt met bakpapier klaar.

Haal het plastic van de salpicon en snijd deze (nog in de schaal) in 8 gelijke delen. Je kunt eventueel een weegschaal gebruiken. 1 deel zal ongeveer 100 gram wegen.

Vorm van een deel een kroket. Rol deze door de bloem. Dan door het ei. Vervolgens door het paneermeel. Nog een keer door het ei en nog een keer door het paneermeel. Let er op dat de kroket echt helemaal gepaneerd is. Leg de kroket op het blad met bakpapier. Dit herhaal je nog 7 keer tot je 8 kroketten hebt.

Zet het blad met de eierkroketten een paar uur in de vriezer. Eventueel kun je ze kroketten ook een paar uur in de koelkast goed koud laten worden. Bevroren kroketten zullen echter minder snel stuk gaan in de frituur.

Frituur de bevroren eierkroketten goudbruin in ongeveer 6 minuten, in olie of frituurvet van 180 graden. Ga je de kroketten niet eerst invriezen, houdt dan 4,5 à 5 minuten aan. Frituur niet meer dan 2 kroketten tegelijk, anders koelt de olie te snel af.

Als je bitterballen hebt gemaakt frituur je iets korter. Ook hier geldt, niet te veel bitterballen tegelijk in de pan.

Lekker met wat mosterd of mayonaise.

Als de eierkroketten langer wilt bewaren in de vriezer, doe ze dan, als ze bevroren zijn, over in diepvrieszakjes.

Tafel lekker !!

DeelPin556Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Bloedworst met appel
Lunch

Bloedworst met appel op brood

Tarte Tatin van rode bietjes
Lunch

Tarte Tatin van rode bietjes

Gebakken appel op brood
Lunch

Gebakken appel op brood

Oesterzwammen op toast
Lunch

Oesterzwammen op toast

smoothie met banaan
Specials

Smoothie met banaan

warm knoflookbrood met brie en gebakken champignons
Lunch

Warm knoflookbrood met brie en gebakken champignons

Omelet met spinazie
Lunch

Omelet met spinazie, zalm en kaas

gezonde sandwich met peer
Lunch

Gezonde sandwich met peer en ham

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee
Specials

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Met deze tips bak je thuis de mooiste en lekkerste soezen, eclairs en profiteroles. Pas op, het kiezen van een vulling kan lastiger zijn.

Check het recept of lees de info
gerookte vis

Gerookte vis

karnemelk

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Recept in de picture

Mosselen in gele curry
Visgerechten

Mosselen in gele curry

Mosselen worden vaak gekookt in wijn, bier of visbouillon. In een gele curry moet je zeker ook eens proberen. Zo pittig als je zelf wilt.

Check het recept of lees de info
quiche met paddenstoelen

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Fruitige roombotercake met peer en gember

Fruitige roombotercake met peer en gember

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Redactie op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Ria op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • An Quaghebeur op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Elise de Haan op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Peter op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen