Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gekarameliseerde pruimen met granola en yoghurt

Ontbijten met yoghurt, granola en gekarameliseerde pruimen is een feestje voor de nazomer als er volop verse pruimen verkrijgbaar zijn.

0 1.393

Gekarameliseerde pruimen met granola en yoghurt – Vaak is het een gewoonte welk fruit je koopt, hier ligt standaard op de fruitschaal sinaasappel, banaan en appel. Dit zal bij de meesten van jullie niet veel anders zijn. Wellicht ook nog kiwi of mandarijnen en dan houdt het vaak op. Maar er zijn zo veel meer soorten fruit, zeker in de zomer. Denk dan aan pruimen, perzik of nectarines. Ook heb je van dat heerlijke zomerse zacht fruit zoals aardbei, framboos of bosbes maar deze horen in de koelkast niet op de schaal.

Overrijp fruit voorkom het

Bij pruimen, perzik en nectarine heb je nogal eens dat ze sneller rijp worden dan je graag hebt. Wanneer ze naar mijn idee te zacht beginnen te worden stoof ik deze. Dit is behalve dat het heerlijk in de yoghurt of vla is ook nog eens een paar dagen langer houdbaar. De smaak van gestoofd fruit is ook veel intenser dan dat je fruit rauw eet. Dit recept is dus niet alleen geschikt voor pruimen maar ook voor perzik of nectarine.

Granola maak het zelf

Granola is eigenlijk een hippe naam voor muesli. Het is een mix van granen, pitten en/of gedroogde vruchten. Het lijkt heel gezond maar let goed op want erg vaak is er een berg suiker aan toegevoegd. Ook de prijs van granola wil nogal eens hoog zijn. Met een klein beetje moeite maak je zelf de heerlijkste granola’s en je kan erin doen wat jij lekker vindt. Deze granola die ik hier gebruik is erg simpel en bevat maar een paar ingrediënten. Een ander recept voor granola vind je hier.

Gekarameliseerde pruimen met granola en yoghurt

  • 600 gram yoghurt naar keuze
  • 6 rode pruimen
  • 100 gram suiker
  • 150 gram havermoutvlokken
  • 50 gram zonnebloem pitten
  • 1 eiwit
  • ½ theelepel kaneel
  • Mespuntje roomboter

Neem een kommetje en doe hierin de suiker en het eiwit. Roer goed door en voeg er de havermoutvlokken en de zonnebloempitten aan toe. Verwarm een koekenpan met anti aanbak laag en rooster hier al roerende het havermoutmengsel in tot dit droog en krokant is. Voeg er de kaneel aan toe en haal van het vuur en schud de vlokken op een bord om af te koelen.

Smelt de boter in een pan en voeg er 50 gram suiker aan toe. Laat de suiker een beetje verkleuren tot licht bruin. Leg er de gewassen en de ontpitte halve pruimen met de snijkant naar onderen in. Bak deze ongeveer 3 minuten en draai ze om. Voeg 2 eetlepels water toe en laat de pruimen nog een paar minuten door stoven tot deze net gaar zijn maar wel nog stevig. Haal voorzichtig het velletje van de gekarameliseerde pruimen en laat afkoelen.

Verdeel de yoghurt over 4 glazen. Doe in ieder glas 3 have gekarameliseerde pruimen en verdeel de siroop over de pruimen. Top af met een royale lepel granola en serveer direct.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer