Gekarameliseerde pruimen met granola en yoghurt – Het is vaak een gewoonte welk fruit je koopt, meestal liggen er standaard sinaasappel, banaan en appel op de fruitschaal. Wellicht ook nog kiwi of mandarijnen en dan houdt het vaak op. Maar er zijn zo veel meer soorten fruit, zeker in de zomer. Denk dan aan pruimen, perzik of nectarines. Ook heb je van dat heerlijke zomerse zacht fruit zoals aardbei, framboos of bosbes maar deze horen in de koelkast niet op de fruitschaal.
Overrijp fruit is echt niet nodig
Bij pruimen, perzik en nectarine heb je nogal eens dat ze sneller rijp worden dan je graag hebt. Wanneer ze te zacht beginnen te worden kun je dit fruit stoven. Dat gestoofde fruit kun je bij de yoghurt ( ontbijt of dessert ) en bij de vla of pudding geven. Bovendien is het zo ook nog een paar dagen langer houdbaar. De smaak van gestoofd fruit is ook veel intenser dan dat je fruit rauw eet.
Dit recept voor gekarameliseerde pruimen is dus niet alleen geschikt voor de overtollige pruimen maar ook voor bijvoorbeeld perzik of nectarine.
Granola; Zelfgemaakt het allerlekkerst
Granola is eigenlijk een hippe naam voor muesli. Het is een mix van granen, pitten en/of gedroogde vruchten. Het lijkt heel gezond maar let goed op want maar al te vaak is er een berg suiker aan toegevoegd. Ook de prijs van granola wil nogal eens hoog zijn.
Met een klein beetje moeite maak je zelf de lekkerste granola’s en je kan erin doen wat jij lekker vindt.
De granola die in dit recept bij de gekarameliseerde pruimen en de yoghurt gebruikt wordt is erg simpel en bevat maar een paar ingrediënten. Een ander recept voor granola vind je hier.
Gekarameliseerde pruimen met granola en yoghurt
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram yoghurt naar keuze
- 6 verse rode pruimen
- 100 gram suiker
- 150 gram havermoutvlokken
- 50 gram zonnebloem pitten
- 1 eiwit
- ½ theelepel kaneel
- mespuntje roomboter
Bereidingswijze van dit recept
Gekarameliseerde pruimen met granola en yoghurt maak je zo:
Neem een kommetje en doe hierin de suiker en het eiwit. Roer goed door en voeg er de havermoutvlokken en de zonnebloempitten aan toe. Verwarm een koekenpan met anti aanbak laag en rooster hier al roerende het havermoutmengsel in tot dit droog en krokant is. Voeg er de kaneel aan toe en haal van het vuur en schud de vlokken op een bord om af te koelen.
Smelt de boter in een pan en voeg er 50 gram suiker aan toe. Laat de suiker een beetje verkleuren tot licht bruin. Leg er de gewassen en de ontpitte halve pruimen met de snijkant naar onderen in. Bak deze ongeveer 3 minuten en draai ze om. Voeg 2 eetlepels water toe en laat de pruimen nog een paar minuten door stoven tot deze net gaar zijn maar wel nog stevig. Haal voorzichtig het velletje van de gekarameliseerde pruimen en laat afkoelen.
Verdeel de yoghurt over 4 glazen. Doe in ieder glas 3 halve gekarameliseerde pruimen en verdeel de siroop over de pruimen. Top af met een royale lepel granola en serveer direct.
Tafel lekker !!