• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, mei 28, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Ontbijt en lunch

Granola, maak je eigen cruesli

Marlene Stolte door Marlene Stolte
in Ontbijt en lunch
0
3
Granola, maak je eigen cruesli

Granola

Granola, maak je eigen cruesli – Ontbijt is niet één van mijn favoriete maaltijden. Eigenlijk wil ik alleen maar een bak zwarte koffie en dan heel, heel langzaam wakker worden. Ik wil voor dat “ontwaak” moment zelfs eerder opstaan om het langer te laten duren, met een tweede bakje koffie er achter aan. Dat dit ritueel niet de beste manier is om je dag te beginnen is, heb ik heel lang ontkend. Zolang er maar regelmaat is, maakt niet uit welke regelmaat, dan is het oké, riep ik altijd heel hard. Onzin natuurlijk, maar ik gruwel echt van een boterham als ik mijn ogen nog op een half-open stand heb staan.

Geen ontbijt dus voor mij (afgezien van een gebakken eitje in het weekend), totdat ik granola ontdekte. Granola? Dat is wat wij allemaal bij de merknaam noemen, namelijk cruesli, dus muesli geroosterd met honing en olie. Granola bestaat al meer dan 100 jaar, hoe bijzonder dat dit heerlijke goedje pas de laatste 40-50 jaar zo bekend geworden is. En deze granola is bij mij favoriet, niet de muesli, want die doet me te veel denken aan die boterham. Zonder gedroogd fruit, maar wel met lekker veel noten, yoghurt of kwark, vers fruit en voor wat zoetigheid honing of agavesiroop, maakt het voor mij het perfecte ontbijt.

Moet ik zelf toch ook kunnen maken, met alle dingen die ik lekker vind. Zonder alle extra toegevoegde suikers en met pure producten en zonder die rozijnen. Zoekend kom ik inderdaad allerlei recepten tegen, allemaal net even anders dus precies toegespitst op de smaak van de persoon. En dat maakt het dus ook zo leuk om te doen, mijn eigen heerlijke mengsel om bij wakker te worden. Niet dat ik dat bakje koffie nu laat staan, dat kan ik maar beter blijven doen voor het welzijn van de mensen om mij heen, maar mijn lijf start nu eerder met wakker worden en dat zorgt ervoor dat ik meer energie heb.

Granola moet ik zelf toch ook kunnen maken, met alle dingen die ik lekker vind. Zonder alle extra toegevoegde suikers en met pure producten.

Moeilijk? Met een oven heb je in een halfuurtje een voorraadje voor een paar weken voor elkaar. Als je er tenminste vanaf kan blijven, want een handje granola tussendoor is absoluut geen straf. De aanschaf van al die producten doet je wel even schrikken, maar bedenk dat je hiervan meerdere keren een volle pot granola kan maken. Daarnaast kan je je eigen mengsel zo gek (lees: lekker) maken als je zelf wilt. Voeg stukjes appel toe en rooster die meteen mee met je notenmengsel, gebruik pinda’s in plaats van walnoten, voeg gedroogde vruchten toe, kies en mix! Uiteindelijk ben je goedkoper uit en heb je iets compleet naar je eigen smaak. Dit is wat ik heb gebruikt om een weckpot van een liter vol te maken (en dan heb ik natuurlijk wel behoorlijk lopen snoepen toen de boel stond af te koelen).

Granola, maak je eigen cruesli

Porties: Een grote pot vol
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 100 gram havervlokken
  • 100 gram quinoavlokken
  • 150 gram gemengde noten, amandelen, hazelnoten, pecannoten
  • 50 gram gemende zaden (ik heb een salade-mix van de natuurwinkel genomen met zonnebloem-, pompoen- en pijnboompitten, wel zo handig)
  • 50 gram gemalen kokos
  • 20 gram sesamzaad
  • 3 el ahornsiroop (of honing)
  • 4 el zonnebloemolie
  • 2 el gembersiroop
  • 1 tl kaneel

Bereidingswijze van dit recept

Wil je een wat kleveriger granola gebruik dan wat meer honing.

Verwarm de oven voor op 150 graden.
Meng de droge ingrediënten met elkaar en meng olie en siropen met elkaar. Spreid het droge mengsel uit op een bakplaat en sprenkel hier het olie/siroop-mengsel over. Roer het goed om en spreid het mengsel goed uit. Zet 15-20 minuten in de oven en roer het mengsel elke 5 minuten. Haal de bakplaat uit de oven en laat de granola afkoelen. Houd vooral op het laatst de granola in de gaten, want dan kan het erg hard gaan en wordt het mengsel donker. Tenzij je natuurlijk van die heerlijke geroosterde smaak houd (zoals ik), dan laat je de granola nog een paar minuutjes langer in de oven, maar blijf het mengsel wel continue in de gaten houden.

Houd je van gedroogd fruit door je granola, voeg dit dan toe nadat je ‘ontbijtmix’ is afgekoeld.

Tafel lekker !!

Tags: Noten
DeelPin14Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

zoete crostini met zomerfruit
Ontbijt en lunch

Zoete crostini met zomerfruit

Uitsmijter
Ontbijt en lunch

Uitsmijter, verwen jezelf met een smakelijke lunch

Pannenkoek met aardbei
Ontbijt en lunch

Aardbei pannenkoek

Zeeuwse bolussen
Ontbijt en lunch

Zeeuwse bolussen; zoet en plakkerig lekker

Meloen met ham op brood.
Ontbijt en lunch

Meloen met ham op brood

Meloen smoothie
Ontbijt en lunch

Meloen smoothie of een zomerse cocktail

Hartige broodschotel met raapsteeltjes
Ontbijt en lunch

Hartige broodschotel met raapsteeltjes

Kwark met vers fruit in een flensje
Ontbijt en lunch

Kwark met vers fruit in een flensje

Reacties 3

  1. stephanie says:
    7 jaar geleden

    Dit is een super recept. Ik had zelf de pot van de albert heijn gekocht alleen zit hier toegevoegde suiker bij en dat werd me teveel koolhydraten. Ik vind deze super lekker met wat yoghurt en een grapefruit super. bedankt.

    Beantwoorden
    • Eline says:
      1 jaar geleden

      Hier zit ook heel veel suiker in, zoals je kunt zien aan de honing en gembersiroop.

      Beantwoorden
  2. Liz says:
    8 jaar geleden

    Ik heb je recept als basis gebruikt want ik maak al langer mijn eigen granola/ cruesli. Maar ik was de oventijd kwijt en de graden. Het gebruik van het vloeibare mengsel ipv honing alleen was een verbetering tov mijn eigen recept. Met dank dus!

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Hein op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen