- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Griekse kip gyros met zelfgemaakt pita broodje

Griekse kip gyros met zelfgemaakt pita broodje – Dit broodje brengt me terug in Griekenland. Jaren geleden waren we er op vakantie en aten  regelmatig een pita broodje met Griekse kip gyros. Heerlijk was dat. Alleen dat broodje is hier in Nederland nergens te vinden. Het was een zacht pannenkoek-achtig broodje gevuld met gyros, tzatziki wat groentes en frietjes.

Een speciaal pita broodje is belangrijk

Ik heb dus al veel winkels afgestruind om dit soort broodjes te vinden. Je hebt de pita broodjes die je koopt bij de supermarkt en die de shoarma zaak ook heeft maar die zijn te droog. Dan heb je de tortilla die is te plat, en het Turks brood is heerlijk maar ook niet wat ik bedoel.

Nu kwam ik laatst een recept tegen van pita broodjes wat wel erg veel leek op de broodjes uit mijn herinnering. Het is een vrij slap gistdeeg waar je met je handen pannenkoekjes van vormt. Deze pannenkoekjes worden in ongeveer 5 minuten gebakken in een koekenpan. Niet in de oven dus en reuze snel te maken. Ze zijn perfect!! Mijn man at ze en zei, hé deze lijken veel op die broodjes van dat tentje in Griekenland op die berg waar we vaker kwamen. Dus mijn missie was geslaagd.

Griekse kip gyros wat is het?

Gyros is een traditioneel Grieks gerecht. Het is van oorsprong gekruid varkensvlees gegaard aan een grote spies langs een verticale gril. Gyros betekent gewoon draaien in het Grieks (het zit ook in ons woord ‘gyroscoop’ bijvoorbeeld). Het vlees wordt er steeds met een scherp mes vanaf gesneden wanneer het laagje weer gaar is. Aangezien we thuis niet zo veel vlees nodig hebben en we ook geen verticale grill hebben heb ik de reepjes in de koekenpan gebakken. Ook nam ik hiervoor het zachtere kipfilet maar je kan er ook varkensvlees voor nemen. Neem dan halskarbonade of wanneer je liever mager vlees wilt: ham lapjes. Varkensvlees moet iets langer bakken voor het gaar is maar verder kun je dezelfde bereidingswijze aanhouden.

Bij een broodje Griekse kip gyros hoort natuurlijk ook tzatziki

Tzatziki is een lekkere Griekse knoflooksaus gemaakt van yoghurt en komkommer. Echt niet moeilijk te maken en veel lekkerder dan de saus uit een potje. En nog veel gezonder ook want deze is gemaakt van Griekse yoghurt en verse komkommer, op smaak gebracht met knoflook, oregano en een lekkere olijfolie.

Griekse kip gyros met zelfgemaakt pita broodje

Begin met het vlees in reepjes te snijden en zet dit in de marinade. Zo kunnen de smaken goed in het vlees trekken. Rasp de komkommer voor de tzatziki en laat deze uitlekken. Dan maak je het brooddeeg. In de tijd dat het deeg staat te rijzen snij je wat ijsbergsla, ui, tomaat en komkommer. Ga dan verder met het maken van de broodjes volgens recept. Maak nu de tzatziki en bak als laatste de gyros.


De Griekse kip gyros

Lunchgerecht[1] voor 4 personen

Meng de olijfolie met de kruiden en de geperste knoflook. Snij het vlees in reepjes en doe dit in de kom met marinade. Haal de schil van de ui en snij deze doormidden en ook in reepjes en voeg deze ook toe aan de marinade. Meng alles goed en zet koel weg tot later gebruik maar minimaal een half uur.

De zelfgemaakte bijzondere pita broodjes

Meng in een kom de bloem met het zout. Doe er 3/4 van het water bij samen met de gist. Kneed kort met de deeghaken van een mixer (of een paar minuten met de hand). Voeg nu de honing en de olie toe en kneed tot een soepel deeg. Dit duurt minimaal 10 minuten. Voeg eventueel de rest van het water toe. Het moet een vrij slap deeg zijn wat je wel nog tot bolletjes kunt vormen. Dek de deegkom af met een stukje huishoudfolie en laat het deeg 30 minuten rusten. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en maak er bolletjes van. Laat deze weer 10 minuten rusten.  Bestrijk je aanrecht en je handen met wat olijfolie en druk het deeg met je handen uit tot grote dunne cirkels. Steeds een broodje uitdrukken en gelijk bakken in een hete koekenpan die licht bestreken is met olijfolie. Bak de broodjes 2-3 minuten per kant. Leg ze op een bord wat op een pannetje kokend water staat en houdt ze warm onder aluminiumfolie.

De tzatziki

Rasp de komkommer en meng deze met een flinke snuf zout. Knijp het vocht goed uit de komkommer en meng het met de yoghurt, oregano en een uitgeperst teentje knoflook. Breng op smaak met zout, peper en olijfolie.

Bak de gyros in een hete koekenpan tot deze gaar is.

Het broodje Griekse kip gyros samenstellen

Extra nodig

Neem een warm broodje en verdeel hierover wat ijsbergsla. Doe hierop een portie gyros. Neem dan een flinke lepel tzatziki en verdeel deze erover. Garneer nu met ui komkommer tomaat en feta. Je pita kip gyros is klaar! Vouw het broodje dubbel of rol het op en rol het dan in een stukje bakpapier om het uit de hand te kunnen eten.

Tafel lekker!!

Links in dit artikel:
  1. Lunchgerecht: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/ontbijt-en-lunch/