Hartige broodschotel met raapsteeltjes – Is een broodpudding alleen voor zoetekauwen? Nee hoor proef deze met raapstelen, ham en kaas maar eens. Je zult plezierig verrast zijn.
Broodpudding/ broodschotel
Broodpudding ken je misschien wel, een recept uit de oude doos dat weer helemaal in opkomst is. De basis is een combinatie van oud brood, ei en melk. Nu kun je daar bijvoorbeeld iets zoets zoals gebakken appeltjes aan toe voegen, maar ook net zo goed iets hartigs zoals ham en kaas. Voeg er dan nog wat groente aan toe en je hebt een mooi lunchgerecht of met een salade erbij zelfs een volwaardige maaltijd. Of je wit of bruin brood neemt, is aan jou, bruin is gezonder en wit is net wat luxer.
Broodpudding is prima voor de restverwerking. Kijk wat je in je koelkast hebt liggen aan restjes vlees van de vorige maaltijd of wat snijvlees, het laatste stuk van het oude stukje kaas en eventueel wat groente en je maakt steeds een nieuwe geheel eigen versie.
En wat zo fijn is aan deze schotel is dat je deze vooraf moet maken. Als je deze schotel de dag vooraf maakt hoef je deze na een lange dag werken alleen maar in de oven te schuiven, je hebt er dan totaal geen werk meer aan.
Raapstelen, de eerste groente van de lente!
We zijn toe aan de lente! Dan is het ook tijd voor raapsteeltjes op het menu. We vertellen je er alles over, mèt heerlijke recepten erbij!
Lunchrecepten
Thuis lunchen met onze zelfgemaakte lunchrecepten is altijd feest. Hier vind je ideeën en recepten voor een echt lekkere en gezellige lunch!
Hartige broodschotel met raapsteeltjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram oud brood naar keuze
- 250 gram raapsteeltjes
- 2 uien
- 1 teen knoflook
- 200 gram gekookte ham
- 100 gram blauwe kaas
- 3 takjes verse tijm
- 2 eetlepels grove mosterd
- 6 eieren
- 150 gram crème fraîche
- peper / zout / olijfolie
- 100 gram geraspte kaas
Bereidingswijze van dit recept
Een hartige broodschotel met raapsteeltjes:
Snipper de ui en bak deze in een koekenpan aan in wat olijfolie. Doe er de fijngesneden knoflook bij en de grof gesneden raapsteeltjes, bak even door tot de raapstelen gaan slinken. Zet uit en laat een beetje afkoelen.
Snijd het brood in grove stukken en doe ze in een redelijk grote kom. Snij de ham in stukken en houdt 1/3 apart voor de afwerking. Doe de in stukken gesneden ham en in brokken verdeelde blauwe kaas bij het brood en meng dit kort. Klop de eieren los met de crème fraîche, tijm, mosterd, peper en zout. Meng nu het eimengsel en het groentemengsel luchtig door het brood.
Smeer een ovenschaal in met wat olijfolie en doe daar het mengsel in. Verdeel er de overgebleven ham en de geraspte kaas over. Laat de schotel minimaal een uur maar liever langer staan zodat het ei goed in het brood kan trekken en dat de smaken zich goed kunnen verdelen.
Bak de hartige broodschotel met raapsteeltjes in ongeveer 45 minuten in een oven van 180 graden goudbruin en gaar. De baktijd hangt af van de grootte van je schotel en hoe hoog deze gevuld is.
Tafel lekker !!