• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
vrijdag, februari 26, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Ontbijt en lunch

Echte Huzarensalade zelf maken.

door Redactie
in Ontbijt en lunch
0
8
huzarensalade zelf maken

Echte Huzarensalade zelf maken. De huzarensalade gaat al heel erg lang mee in de Nederlandse kookboeken. Het is een van de eerste salades die je op de koksopleiding leert maken. Maar ook in de tijd van de meisjesvakschool stond deze salade al op het lesprogramma.

Dat de huzarensalade al lang bestaat is niet zo vreemd. De salade stamt namelijk af van de Huzaren, zij waren van oorsprong Hongaarse ruiters waren. Deze ruiters konden tijdens de oorlog vaak niet koken waardoor ze al voorbereide producten meenamen. Dit voegden ze samen en zo ontstond de huzarensalade. Traditioneel bestaat de huzarensalade uit een vast aantal ingrediënten, namelijk: aardappel, rundvlees, appel, augurk en soms ui. Vroeger werd er ossentong gebruikt als rundvlees. Maar omdat dit lastig te krijgen is, kun je ook andere soorten rundvlees gebruiken.

Als je dit lijstje zo leest, dan zie je al dat de huzarensalade uit de winkel toch wel heel anders is. En eigenlijk geen huzarensalade mag heten dus. Daarom voor jullie dit heerlijke recept voor en echte huzarensalade.

Echte Huzarensalade zelf maken

Ingrediënten salade

  • 500 gr. aardappelen (geschild)
  • snufje zout
  • 2 appels
  • 100 gr. runder salami
  • 150 gr. augurk
  • 150 gr. mayonaise (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
  • Zout & peper
  • 2 eetl. gehakte peterselie

Voor zelfgemaakte mayonaise (Staafmixer nodig)

  • 2 verse eieren
  • 300 ml. zonnebloemolie
  • 3 eetl. citroensap
  • 0,5 eetl. mosterd
  • zout en witte peper.

Snij de geschilde aardappelen in stukjes van ong. 1,5 cm. Kook de aardappelstukjes gaar in een pan met gezouten water. Terwijl je aardappelen opstaan, kun je beginnen met het snijden van de andere ingrediënten.

Zet een grote kom klaar op je aanrecht. Schil de appels en snij hem in vieren (je krijgt dan parten). Haal het klokhuis eruit en snij de appelparten in blokjes. Ongeveer net zo groot als je aardappelblokjes. Doe de appel alvast in de grote schaal die je klaar hebt gezet. Snij dan de salami in blokjes. De salami mag je in kleine blokjes snijden, omdat de smaak van salami snel overheerst. Ook de salami kan je in de grote schaal bij de appel doen.

Snij de augurk ook in blokjes. Ongeveer hetzelfde formaat als de salami. Zo heb je 2 ingrediënten wat grotere stukjes en 2 ingrediënten wat kleiner. De augurk kun je vervolgens ook toevoegen aan de appel en salami.

Ondertussen zijn de aardappelen waarschijnlijk gaar. Dit kun je controleren door er met een vork even in te prikken. Gaat dit soepel, dan zijn ze klaar. En kun je ze afgieten en af laten koelen. Nu kun je beginnen met het maken van je eigen mayonaise als je hiervoor kiest. Wil je geen eigen mayonaise maken, dan kun natuurlijk ook kiezen voor een goede kwaliteit mayonaise uit de winkel.

De mayonaise maken:

Pak je staafmixer en een hele hoge beker (wordt er vaak bijgeleverd). Doe alle ingrediënten in de hoge beker. Zet de staafmixer op de bodem en zet hem aan. De ingrediënten vormen direct een dikke witte massa. Haal de staafmixer langzaam omhoog zodat alle olie langzaam meekomt. Als je boven bent, ga je nog een paar keer rustig op en neer. Als het goed is heb je nu een dikke romige mayonaise. Breng de mayonaise op smaak met zout en peper.

Voeg 150 ml. van de mayonaise toe aan de grote schaal met de ingrediënten voor de huzarensalade. En voeg vervolgens de afgekoelde aardappelstukkjes toe. Roer alles heel goed door elkaar heen en breng het op smaak met zout & peper.

Serveer de salade op een mooie schaal. Garneer dit af met een paar lepels mayonaise en de gehakte peterselie.

Tip: Heb je mayonaise over? Dit is 2 weken houdbaar in de koelkast in een afgesloten potje. Heerlijk voor bij de frites bijvoorbeeld.

Tags: AardappelenJaarwisselingKerst
DeelPin58Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

ovenaardappels met gerookte paprika
Bijgerecht

Ovenaardappels met gerookte paprika

Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
Hoofdgerecht

Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

Roseval aardappeltjes uit de oven
Bijgerecht

Roseval aardappeltjes uit de oven met aïoli

Soesjes van aardappel en pastinaak
Bijgerecht

Soesjes van aardappel en pastinaak

Tiroler Gröstl
Hoofdgerecht

Tiroler Gröstl: comfort food uit de bergen

Reacties 8

  1. Otto says:
    2 jaar geleden

    Jammer dat ik het recept niet kan printen…

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Dat kan wel hoor Otto, onder de recepten staat een print link. Veel succes bij het namaken van de recepten. Laat je ons weten of het gesmaakt heeft?

      Beantwoorden
  2. theo says:
    6 jaar geleden

    wil dat ok doen. maar wil weten voor hoeveel mensen dit recept is.

    Beantwoorden
    • Hanneke says:
      6 jaar geleden

      Beste Theo,
      Het recept is ongeveer voor 5 tot 6 personen. Veel plezier bij het maken!
      Groetjes, Hanneke

      Beantwoorden
  3. lievejulia says:
    6 jaar geleden

    Ik maak het zelf altijd met rundvlees eerst bouillon van trekken en daarna afkoelen en gebruik het in de huzarensalade .

    Beantwoorden
    • Marianne says:
      3 jaar geleden

      Zo hoort het ook!

      Beantwoorden
  4. miranda van der pol says:
    7 jaar geleden

    Vandaag gemaakt en het was gemakkelijk te doen en hij smaakte heerlijk, we blijven ervan eten.
    Bedankt voor het recept

    Miranda

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      7 jaar geleden

      Leuk Miranda, zo horen we het graag!

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Pastinaaksoep
Specials

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

Drie heerlijke recepten voor zachte, fluwelige pastinaaksoep, een beetje zoetig van smaak, met een vleugje anijs. Combineren maar!

Lees verder
pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Roseval aardappeltjes uit de oven

Roseval aardappeltjes uit de oven met aïoli

Nieuwe recepten

Klassieke Quiche Lorraine
Quiche

Quiche Lorraine; Een heerlijke klassieker

Quiche Lorraine is een echte Franse klassieker. Gevuld met prei ( of bosuien ) en gerookte spekblokjes. Ideaal als je...

Lees verder
Shakshuka

Shakshuka ( in saus gepocheerde eieren )

Bavarois van kwark met mandarijn

Bavarois van kwark met mandarijn

Handige kooktips

rijpe mango
Kookschool

Een rijpe mango? Zo check je dat!

Waar moet je op letten bij het kopen van een rijpe mango. Gebruik hiervoor je zintuigen, kijk, voel en ruik...

Lees verder
Hangop zelf maken recept

Hangop zelf maken? Dat doe je zo

Roux basisrecept

Roux; de basis van gebonden sauzen en soepen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Zeeuwse mosselen kunnen NIET altijd
  • benjaminschot op Zeeuwse mosselen kunnen NIET altijd
  • Redactie op Karbonade met aardappelen uit de slow-cooker
  • Ellen op Karbonade met aardappelen uit de slow-cooker
  • Redactie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • Redactie op Bapao, gestoomd broodje met gehakt vulling
  • Annemarie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • Redactie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen