• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juli 4, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Brood

Knäckebröd maak je gewoon zelf! Ontbijten was nog nooit zo lekker

door Connie Derks
in Brood, Ontbijt en lunch
1
0
knackebrod

Knäckebröd maak je zelf! – Knäckebröd vindt zijn herkomst in de Scandinavische landen. We kennen knäckebröd allemaal als mooie rechthoekige plakjes, maar wist je dat het originele knäckebröd rond was? Dit was omdat ze het dan aan een stok konden rijgen en op een droge warme plek konden hangen, zodat het droog bleef en langer houdbaar was.

Het is de moeite waard om eens zelf je knäckebröd te bakken, want moeilijk is het echt niet. En wat zo fijn is, je kunt de zaden en pitten erop doen die jij lekker vindt. Ook kun je het volkorenmeel eens vervangen door rogge- of speltmeel. Let er wel op dat je het deeg dun en regelmatig uitrolt en lang genoeg laat bakken/drogen.

Als het knäckebröd goed droog gebakken wordt is het vrij lang houdbaar. Bewaar in een goed afgesloten trommel, zodat het geen vocht aan kan trekken. Al is het mij nog niet gelukt om ze lang te bewaren, want ze zijn toch wel erg lekker. En met al die zaden en pitten ook nog een gezonde start van de dag. Eet ze het liefst met een plakje oude kaas, maar zelfgemaakte jam is een goede tweede.

deeg knackebröd
knackebrod snijden
knackebrod rond
knackebrod ontbijt

Zelfgemaakt knäckebröd

Porties: -
Bereidingstijd: 120 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 20 gram verse gist of 8 gram gedroogde
  • 200 gram volkorenmeel
  • 150 gram bloem
  • 225 gram lauwwarm water
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • ½ eetlepel honing
  • 25 gram havermout
  • 1 theelepel zout
  • gemengde zaden naar keuze: sesam, maanzaad, lijnzaad zonnebloempitten, pompoenpitten

Bereidingswijze van dit recept

Hoe maak je knäckebröd?

Weeg alles echt nauwkeurig af. De bloem, het meel en de havermout mag bij elkaar in een kom. Roer er een theelepel zout doorheen. Los de gist samen met de honing op in het lauwwarme water. Roer dit met een houten spatel door de bloem. Als alles bij elkaar gaat klonteren voeg je de olie toe. Keer nu alles om op een werkblad en kneed dit goed door tot een stevig maar elastisch deeg. Vet de kom in met een beetje olie. Maak een mooie bol van het deeg en leg in de kom die je afdekt met wat huishoudfolie. Zet dit 1½ uur op een warme tochtvrije plaats.

Rol het deeg uit tot een grote lap van ongeveer 3 tot 5 mm dik. Maak de bovenkant nat met een kwastje met een beetje water en strooi er zaden en/of pitten naar wens op. Rol de pitten er met de deegroller in vast, zodat ze er na het bakken niet zo makkelijk afvallen. Snijd hiervan rechthoeken of cirkels en leg deze met kleine tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat dit een kwartiertje rusten en zet de oven aan op 225 graden. Prik de deegplakjes over de hele lengte in met een vork. Bak de deegplakjes in ongeveer 10 tot 15 minuten goudbruin en knapperig. Draai de oven uit en haal de bakplaat met knäckebröd uit de oven, draai de broodjes om en laat deze nog nadrogen in de warme oven die op een kiertje staat. Bewaar het knäckebröd in een trommel zodat ze niet weer zacht worden. Mochten ze onverhoopt toch te zacht zijn dan krijg je ze heerlijk knapperig in een broodrooster.

Tafel lekker !!

DeelPin135Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Jam met minder suiker
Ontbijt en lunch

Jam met minder suiker

Sandwich gegrilde groenten
Ontbijt en lunch

Sandwich gegrilde groenten met courgette spread

eiersalade
Ontbijt en lunch

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

Kersen kwark
Ontbijt en lunch

Kersen kwark

tosti uit de pan met franse kaas
Ontbijt en lunch

Tosti uit de pan, met Franse kaas

Spinaziesoufflé met geitenkaas
Ontbijt en lunch

Spinaziesoufflé met geitenkaas

Sandwich feta
Ontbijt en lunch

Hot sandwich feta met gegrilde paprika

Clafoutis met kerstomaatjes en geitenkaas
Ontbijt en lunch

Clafoutis met kerstomaatjes en geitenkaas

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!

Check het recept of lees de info
Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

Recept in de picture

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Je hebt ongetwijfeld wel een spareribs van de BBQ gegeten. Maar neem eens runderspareribs. De beef back ribs van de BBQ zijn óók lekker!

Check het recept of lees de info
Gefrituurde kippenvleugeltjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Handige kooktips

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Wat zijn de voordelen van marineren in karnemelk? We geven uitleg, tips en een paar lekkere recepten met karnemelk marinade.

Check het recept of lees de info
Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Port Salut

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen