Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Knäckebröd maak je gewoon zelf! Ontbijten was nog nooit zo lekker

Zelf Knäckebröd maken is leuk om te doen en bovendien kun je zelf lekker variëren.Vervang volkorenmeel ook eens door rogge- of speltmeel.

0 5.569

Knäckebröd maak je zelf! – Knäckebröd vindt zijn herkomst in de Scandinavische landen. We kennen knäckebröd allemaal als mooie rechthoekige plakjes, maar wist je dat het originele knäckebröd rond was?
Dit was omdat ze het dan aan een stok konden rijgen en op een droge warme plek konden hangen, zodat het droog bleef en langer houdbaar was.

Het is de moeite waard om eens zelf je knäckebröd te bakken, want moeilijk is het echt niet. En wat zo fijn is, je kan de zaden en pitten erop doen die jij lekker vindt. Ook kun je het volkorenmeel eens vervangen door rogge- of speltmeel. Let er wel op dat je het deeg dun en regelmatig uitrolt en lang genoeg laat bakken/drogen.
Wanneer het knäckebröd goed droog wordt gebakken is het vrij lang houdbaar. Bewaar in een goed afgesloten trommel, zodat het geen vocht aan kan trekken. Al is het mij nog niet gelukt om ze lang te bewaren, want ze zijn toch wel erg lekker. En met al die zaden en pitten ook nog een gezonde start van de dag. Ik eet ze het liefst met een plakje oude kaas, maar eigengemaakte jam is een goede tweede.

 


Knäckebröd rondZelfgemaakt knäckebröd:

 • 20 gram verse gist of 8 gram gedroogde
 • 200 gram volkoren meel
 • 150 gram bloem
 • 225 gram lauwwarm water
 • 2 eetlepels zonnebloem olie
 • ½ eetlepel honing
 • 25 gram havermout
 • 1 theelepel zout
 • gemengde zaden naar keuze:
  sesam, maanzaad, lijnzaad
  zonnebloempitten, pompoenpitten

Hoe maak je knäckebröd?

Weeg alles echt nauwkeurig af. De bloem, het meel en de havermout mag bij elkaar in een kom. Roer er een theelepel zout doorheen. Los de gist samen met de honing op in het lauwwarme water. Roer dit met een houten spatel door de bloem. Wanneer alles bij elkaar gaat klonteren voeg je de olie toe. Keer nu alles om op een werkblad en kneed dit goed door tot een stevig maar elastisch deeg. Vet de kom in met een beetje olie. Maak een mooie bol van je deeg en leg deze in de kom die je afdekt met wat huishoudfolie. Zet dit 1½ uur op een warme tochtvrije plaats.

knackebrod snijdenRol het deeg uit tot een grote lap van ongeveer 3 tot 5 mm dik. Maak de bovenkant nat met een kwastje met een beetje water en strooi er zaden en/of pitten naar wens op. Rol de pitten er met de deegroller in vast, zodat ze er na het bakken niet zo makkelijk afvallen. Snijd hiervan rechthoeken of cirkels en leg deze met kleine tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat dit een kwartiertje rusten en zet de oven aan op 225 graden. Prik de deegplakjes over de hele lengte in met een vork. Bak de deegplakjes in ongeveer 10 tot 15 minuten goudbruin en knapperig. Draai de oven uit en haal de bakplaat met knäckebröd uit de oven, draai de broodjes om en laat deze nog nadrogen in de warme oven die op een kiertje staat. Bewaar het knäckebröd in een trommel zodat ze niet weer zacht worden. Mochten ze onverhoopt toch te zacht zijn, je krijgt ze perfect knapperig in de broodrooster.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer