Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Knäckebröd maak je gewoon zelf! Ontbijten was nog nooit zo lekker

Het is echt de moeite waard om eens zelf je knäckebröd te bakken, want moeilijk is het niet. En wat zo fijn is, je kan de zaden en pitten erop doen die jij lekker vindt. Ook kun je het volkorenmeel eens vervangen door rogge- of speltmeel.

Knäckebröd maak je zelf! – Knäckebröd vindt zijn herkomst in de Scandinavische landen. We kennen knäckebröd allemaal als mooie rechthoekige plakjes, maar wist je dat het originele knäckebröd rond was?
Dit was omdat ze het dan aan een stok konden rijgen en op een droge warme plek konden hangen, zodat het droog bleef en langer houdbaar was.

Het is de moeite waard om eens zelf je knäckebröd te bakken, want moeilijk is het echt niet. En wat zo fijn is, je kan de zaden en pitten erop doen die jij lekker vindt. Ook kun je het volkorenmeel eens vervangen door rogge- of speltmeel. Let er wel op dat je het deeg dun en regelmatig uitrolt en lang genoeg laat bakken/drogen.
Wanneer het knäckebröd goed droog wordt gebakken is het vrij lang houdbaar. Bewaar in een goed afgesloten trommel, zodat het geen vocht aan kan trekken. Al is het mij nog niet gelukt om ze lang te bewaren, want ze zijn toch wel erg lekker. En met al die zaden en pitten ook nog een gezonde start van de dag. Ik eet ze het liefst met een plakje oude kaas, maar eigengemaakte jam is een goede tweede.

Knäckebröd rond

Zelfgemaakt knäckebröd:

  • 20 gram verse gist of 8 gram gedroogde
  • 200 gram volkoren meel
  • 150 gram bloem
  • 225 gram lauwwarm water
  • 2 eetlepels zonnebloem olie
  • ½ eetlepel honing
  • 25 gram havermout
  • 1 theelepel zout
  • gemengde zaden naar keuze:
    sesam, maanzaad, lijnzaad
    zonnebloempitten, pompoenpitten

Hoe maak je knäckebröd?

Weeg alles echt nauwkeurig af. De bloem, het meel en de havermout mag bij elkaar in een kom. Roer er een theelepel zout doorheen. Los de gist samen met de honing op in het lauwwarme water. Roer dit met een houten spatel door de bloem. Wanneer alles bij elkaar gaat klonteren voeg je de olie toe. Keer nu alles om op een werkblad en kneed dit goed door tot een stevig maar elastisch deeg. Vet de kom in met een beetje olie. Maak een mooie bol van je deeg en leg deze in de kom die je afdekt met wat huishoudfolie. Zet dit 1½ uur op een warme tochtvrije plaats.

knackebrod snijdenRol het deeg uit tot een grote lap van ongeveer 3 tot 5 mm dik. Maak de bovenkant nat met een kwastje met een beetje water en strooi er zaden en/of pitten naar wens op. Rol de pitten er met de deegroller in vast, zodat ze er na het bakken niet zo makkelijk afvallen. Snijd hiervan rechthoeken of cirkels en leg deze met kleine tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat dit een kwartiertje rusten en zet de oven aan op 225 graden. Prik de deegplakjes over de hele lengte in met een vork. Bak de deegplakjes in ongeveer 10 tot 15 minuten goudbruin en knapperig. Draai de oven uit en haal de bakplaat met knäckebröd uit de oven, draai de broodjes om en laat deze nog nadrogen in de warme oven die op een kiertje staat. Bewaar het knäckebröd in een trommel zodat ze niet weer zacht worden. Mochten ze onverhoopt toch te zacht zijn, je krijgt ze perfect knapperig in de broodrooster.

Tafel lekker!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. Anneke zegt

    Hallo

    Ik heb ze net gemaakt en vond ze erg lekker

    Maar hoort het dat ze enigszins taai waren?
    Volgende keer dunner uitrollen

    Groet Anneke

    1. Connie zegt

      Hoi Anneke, wat jammer dat ze taai waren. Volgende keer zo dun mogelijk uit roll. en lang genoeg in de oven. Zodra ze koud zijn het beste in een blik of trommel bewaren omdat ze ook vocht aantrekken, zeker wanneer de luchtvochtigheid hoog is. Wat ik wel eens doe als ze wat langer liggen is ze even in de broodrooster oppiepen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.