Koffiebroodjes met kokos en pandan – Heerlijk zachte koffiebroodjes met een lekkere kokosvulling en een prachtig mooie groene kleur door het gebruik van de pandan. Deze koffiebroodjes met kokos zijn een zeer geslaagde variatie op de bekende Cinnamon-rolls.
Broodje of koek?
Officieel zijn het broodjes ideaal voor bij een brunch of lunch. Maar ze doen ook prima dienst als koek voor mee naar school, werk of als feestelijke traktatie voor een verjaardag. De basis van deze broodjes is ook te gebruiken om te vullen met bijvoorbeeld gele room met rozijnen, kaneelsuiker of appels in kleine stukjes gesneden.
Heerlijke kokosvulling
De vulling van deze koffiebroodjes is zacht en smeuïg met een volle kokossmaak. Door gebruik te maken van gecondenseerde melk wordt deze vol en zoet. Om het niet al te zoet te maken is er ook water aan toegevoegd. Dit vocht trekt in de kokos wat de kokos mals en sappig maakt zoals in een Bounty. De groene kleur is vooral leuk, pandan extract geeft een lichte aromatische smaak, het extract bevat ook groene kleurstof wat de groene kleur veroorzaakt. Heb je nu geen pandan extract in huis dan mag je dit ook weg laten al is het wel jammer van het leuke effect.
Koffiebroodjes met kokos
Voor het deeg
- 225 gram lauwe melk
- 1 ei
- 500 gram bloem
- 40 gram zachte boter
- 50 gram suiker
- 10 gram zout
- 1 theelepel pandan- extract
- 15 gram verse gist ( 5 gram gedroogde )
Voor de vulling
- 175 gram geraspte kokos
- 250 gram gecondenseerde melk
- 200 gram water
Doe de bloem in een kom en voeg er de suiker en het zout aan toe en roer alles even door elkaar. Breek het ei boven de melk en klop deze er samen met de gist en het pandan-extract doorheen. Kneed het melkmengsel met een mixer met kneedhalen door het deeg en kneed alles in ongeveer 10 minuten tot een soepel maar stevig deeg. Dek het deeg af met plasticfolie en zet dit een half uur op een warme tochtvrije plaat om te rijzen. Maak ondertussen de vulling door alle ingrediënten voor de vulling te mengen. Laat dit even intrekken. Smeer een rechthoekige vorm of grote springvorm in met boter en leg een stuk bakpapier op de bodem. Besmeer ook het bakpapier en strooi er wat droge kokos op. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van ongeveer 30 bij 20 cm. Verdeel de vulling over ¾ deel van de deegplak en rol deze op tot een rol van 30 cm. Verdeel deze rol doormidden en dan in 6 stukken zodat je 12 ongeveer gelijke stukken hebt. Neem een stuk in je hand en duw het laatste stukje zonder vulling als een bodempje onder de rol en leg zo alle stukken netjes in de vorm. Bestrooi eventueel met nog wat extra kokos en laat dit een half uurtje rijzen. Verwarm de oven voor op 190 graden en bak de broodjes in 20-25 minuten gaar. De koffiebroodjes met kokos en pandan kunnen zowel warm als koud gegeten worden.
Tafel lekker!