Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Limoenmarmelade; een extraatje voor het ontbijt

Limoenmarmelade is wat bitter, dit komt omdat de schil van de limoen mee wordt verwerkt. Deze marmelade krijgt een extra kick door toevoeging van wat gin.

0 1.188

Limoenmarmelade – Marmelade dankt zijn naam aan de Portugese naam voor kweepeer: marmolo en staat bekend om zijn ietwat bittere smaak. Dat komt, omdat de schil van de vrucht erin verwerkt wordt. De meest bekende soort is de sinaasappelmarmelade. Maar met elk ander soort citrusfruit kun je een marmelade maken. Denk aan grapefruit, citroen of in dit geval met limoen. En om de limoenmarmelade nog een extra kick te geven, voeg er dan een scheutje gin aan toe. Liever geen alcohol? Dan kun je de gin achterwege laten.

Limoenmarmelade

Ontbijt- of lunchrecept voor 500 ml marmelade

  • 4 limoenen, onbespoten
  • 1 steranijs
  • 375 gram suiker
  • 15 ml gin (optioneel)
  • 500 ml water

Schil de limoenen met een dunschiller. Zorg ervoor je het wit van de schil niet meeschilt, anders wordt je marmelade te bitter. Snijd in dunne reepjes. Zet een pan met dikke bodem op het vuur en breng het water en het sap van de limoenen met de reepjes limoenschil en steranijs aan de kook. Laat een uur rustig pruttelen en roer regelmatig. Verwarm de oven op 160 graden en schep de suiker in een kleine ovenschaal. Zet 5 minuten in de oven tot de suiker warm is. Verwarmde suiker lost sneller op en zorgt ervoor dat het kookproces niet onderbroken wordt. Roer de suiker door de marmelade en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Laat nog ongeveer 50 minuten zachtjes pruttelen tot de marmelade de gewenste dikte heeft. Roer er eventueel de gin door en schenk over in een schone pot.

Tafel Lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer