• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
dinsdag, april 13, 2021
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Ontbijt en lunch

Omelet met cantharellen – Bosgevoel op je bord

door Redactie
in Ontbijt en lunch
0
0
Omelet met cantharellen

Omelet met cantharellen – Met de komst van de herfst, wandel ik graag door het bos. Het geritsel van afgevallen blaadjes tussen je voeten door bij elke stap die je zet, de schitterende herfstkleuren en de aardse geur van paddenstoelen: héérlijk. En dan bij thuiskomst iets op tafel zetten, dat het bosgevoel nog even laat blijven. Cantharellen geven mij dat gevoel. De geur van het bos en de kleur van de herfst: mooi geel-bruin, zoals de blaadjes. En dan heb ik het nog niet over de smaak gehad. Wow, wat vind ik ze lekker, die elegante grappige trompetjes. Ga op zoek naar droge, hele exemplaren. In het bos (als je een kenner bent) of anders in de winkel of op de markt.

Cantharellen klaarmaken is heel simpel. De enige uitdaging is het schoonmaken. Omdat het een bos-product is, zitten er volop aarde, sporen en soms zelfs dennennaalden op. Schoonmaken met een zacht borsteltje of wat keukenpapier is het beste voor de smaak, maar je krijgt ze niet altijd goed schoon. Schoonmaken onder stromend water (niet te lang onder de kraan!) is het beste om geen geknarsetand te krijgen tijdens het eten, maar je levert in op smaak. Het is dus schipperen. Er is wél een goede tussenoplossing: maak ze ’s ochtends schoon onder stromend water (één voor één kort afspoelen) en laat ze op een houten snijplank een dagje weer opdrogen tot gebruik.

Omelet met cantharellen

Ontbijt of lunchgerecht voor 3 à 4 personen:

  •  Omelet met cantharellen250 gram cantharellen
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • een paar sprieten (platte) peterselie
  • +/- 50 gr. boter
  • 50 ml. room
  • 3 eieren
  • scheutje melk
  • peper en zout

Eventueel nog:

  • scheutje truffelolie
  • scheutje cognac
  • of nog een paar gedroogde paddestoelen naar smaak

Nadat je de cantharellen hebt gewassen, snijd je de grotere exemplaren in een paar stukken. Snijd de sjalotjes fijn en de peterselie. Haal het velletje van de knoflook en verwijder zo nodig de groene kern. Wil je er ook nog een paar gedroogde paddestoelen door doen voor een extra intense smaak? Hak die dan fijn in flintertjes, of maal ze in een (peper)molentje.

Breek de eitjes in een kom, voeg er een scheutje melk aan toe en wat peper en zout. Kluts goed door.

Doe het merendeel van de boter (houd nog een beetje over voor de eitjes) in een koekenpan en zet op een zacht vuurtje. Doe de sjalotjes erin en laat ze even glazig worden. Knijp de knoflook uit en voeg toe.

Zet het vuur wat hoger en voeg dan de paddestoelen toe. Goed omroeren of omschudden. Na 1 minuut eventueel afblussen met een vingerhoedje cognac, en de room toevoegen. Nog even zacht laten pruttelen tot de room lekker dik is. Vuur uitzetten, peterselie toevoegen (houd eventueel wat achter voor de garnering) en eventueel nog de gedroogde paddestoelen en/of de truffelolie toevoegen.

In en ander (klein) koekenpannetje, mespuntje boter smelten op een matig vuurtje een soeplepel van het eiermengsel toevoegen om een omeletje te bakken. Let op! Hij moet zo dun zijn als een dunne pannekoek, wordt niet omgekeerd en moet nog een beetje nattig blijven. Schuif de omelet op een bord, schep er wat cantharellenmengsel op en vouw dicht. Herhaal nog 2 of 3 keer en geniet! Serveer de omelet met cantharellen met een witte wijn met houttonen.

Tags: Eieren omeletGroenteGroente - Paddenstoelen
DeelPin11Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Zoetzure linten van komkommer en wortel
Bijgerecht

Zoetzure linten van komkommer en wortel

schuimomelet
Kookschool

Schuimomelet; Het recept voor een extra luchtige omelet

Stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje
Stamppot

Stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje

Raapsteeltjes bereiden
Kookschool

Raapsteeltjes bereiden, dat doe je zo!

Groene aspergesoep
Soep

Groene aspergesoep met een eitje

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

frittata recepten
Specials

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

Verschillende frittata recepten voor een heerlijke lunch of een snelle maaltijd. Ideaal om restjes groenten of vlees/vis in te verwerken.

Lees verder
Asperge recepten & tips

Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges

karnemelk

Karnemelk; Ook dat is een musthave in je koelkast

Nieuwe recepten

Spaanse lamskoteletten
Vleesgerechten

Spaanse Lamskoteletten

Kun je ze al ruiken, deze heerlijke, geroosterde Spaans gekruide lamskoteletten? Een echt zomers gerecht voor op de barbecue.

Lees verder
pasta salade met meloen

Pastasalade met meloen en lekker veel groenten

Broodje hamburger hawai

Broodje hamburger Hawaï met kaas en ananas

Handige kooktips

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden – Kippenvleugeltjes zijn een heerlijke snack. Bij de borrel, gewoon tussendoor, of als onderdeel van...

Lees verder
schuimomelet

Schuimomelet; Het recept voor een extra luchtige omelet

Raapsteeltjes bereiden

Raapsteeltjes bereiden, dat doe je zo!

Wij zoeken hobbykoks. Echte hobbykoks met een beetje ervaring.

Ben jij een echte culinaire actieveling en vind je het leuk om daar meer mee te doen? Dan is hier jouw uitdaging! Wij zijn op zoek naar echte hobbykoks die een uitdaging aandurven. Je bent niet snel bang van een ingrediënt en durft het aan om buiten je comfortzone te stappen. We helpen je aan interessante ingrediënten om mee aan de slag te gaan en zorgen voor de nodige uitdagingen. We beloven… het wordt super leuk!

MEER INFORMATIE

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Gerard van der Leeuw op Gebakken feta oftewel Saganaki cheese
  • Willianne op Avocado bewaren, inclusief handige aanschaftips
  • Elise de Haan op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • unieke_henrike op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • Redactie op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Ria op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Jeroen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Scholrolletjes met Dijonaisesaus

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen