Oud Hollandse broodjes, broodjes met traditie – Er zijn zo van die broodjes die door de loop van de jaren zo vaak gemaakt zijn dat je ze wel traditioneel kunt noemen. Het leuke is dat het vrij simpele broodjes zijn, maar daardoor juist zo populair. Want deze broodjes maak je met goede verse vleeswaren makkelijk zelf om bijvoorbeeld in je lunchpauze op te eten.
Broodje bal
Een zacht broodje met daarop plakken gehaktbal. Neem hiervoor bijvoorbeeld oma’s gehaktballen. Broodjes bal worden zowel met warme als met koude gehaktballen geserveerd. Vaak met een lik mosterd en een frisse plak augurk
- 1 zacht broodje
- 1 gehaktbal in dikke plakken
- een lik mosterd en/of mayonaise
- 1 augurk in plakken
Broodje halfom
Een broodje halfom is vooral in Amsterdam een begrip. Het is een broodje met pekelvlees en gekookte lever. Van beide evenveel, half-om-half dus. Dit schijnt zo een goede combinatie te zijn dat het na vele jaren nog steeds wordt verkocht.
- 1 zacht broodje
- 1-2 plakken pekelvlees
- 1-2 plakken gekookte lever
Broodje ossenworst
Ossenworst is van oorsprong een worst die van Ossen gemaakt werd en ook deze worst heeft zijn oorsprong in Amsterdam. De worst wordt gekruid met, peper, kruidnagel, foelie en nootmuskaat en is vrij kruidig van smaak. Vroeger werd deze worst gerookt, dit wordt tegenwoordig vaak achterwege gelaten. De worst wordt met Amsterdamse uitjes geserveerd.
- 1 zacht broodje
- wat plakjes ossenworst
- Amsterdamse uitjes
Deel je idee!
Staat er bij deze Oud Hollandse Broodjes een soort niet bij waarvan jij vindt dat die er echt wel bij hoort? Laat het ons weten via het reactieformulier onder deze pagina.