Shakshuka is een gerecht uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De basis is een rode saus, bestaande uit tomaten en andere groenten, op smaak gebracht met kruiden en specerijen. In deze saus worden eieren gepocheerd.
Varianten
Er zijn ontelbaar veel variaties in Shakshuka recepten. Zo zijn er recepten voor groene Shakshuka. Veel varianten zijn vegetarisch, soms wordt er wel vlees of kip toegevoegd. Onderstaande variant is vegetarisch. Vlees hoeft niet elke dag en zo is het een gerecht dat snel en makkelijk te maken is.
Shakshuka kun je inzetten als gezonde maaltijd op ieder moment van de dag. Oorspronkelijk is het een ontbijtgerecht. Na een nachtje doorhalen kom je de dag wel door op een Shakshuka ontbijt! Verder is het ook een prima lunchgerecht en zelfs als (koolhydraatarm) niet te zwaar diner doet Shakshuka het goed.
Shakshuka
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 gesnipperde ui
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- ½ groene chilipeper, zonder zaad, gehakt
- 1 rode paprika, in stukjes
- 500 gram tomaten in stukjes
- 140 gram tomatenpuree
- 100 gram verse spinazie
- 250 gram gekookte kikkererwten (eventueel 1 blik)
- 3 theelepels ras el hanout
- 1 theelepel sumak (sommige supermarkten verkopen dit, anders in de Turkse winkel)
- wat feta
- 4 eieren
- 1 el gehakte peterselie
- olie om te bakken
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je shakshuka:
Verhit in een hapjespan of een braadpan wat olie. Bak hierin de ui, paprika, peper en knoflook glazig. Doe dan de tomatenpuree er bij en laat deze een paar minuten meebakken om deze te ontzuren. Roer dan de sumak en de ras el hanout er door en bak nog heel even. Voeg de tomaten toe en laat het geheel een minuut of 10 pruttelen. Als de saus te dik dreigt te worden, doe er dan een scheut water bij om het iets te verdunnen. Laat dan de spinazie in de saus slinken, voeg de kikkererwten toe en laat goed heet worden.
Maak met een juslepel 4 kuiltjes in de saus. Breek voorzichtig in elk kuiltje een ei. Doe het deksel op de pan en pocheer de eieren tot het eiwit gestold is.
Bestrooi het gerecht rondom de gepocheerde eieren met wat verbrokkelde feta. Strooi daar wat peterselie overheen.
Serveer de shakshuka met Arabisch platbrood, pitabroodjes of Turks of Marokkaans brood.
Tafel lekker !!