Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Uitsmijter, verwen jezelf met een smakelijke lunch

Waarom eten we de uitsmijter wel in een lunchroom en maken we deze niet thuis? Verwen jezelf tijdens de lunch met brood, ham, kaas en eieren. Dat is feest!

1 22.056

Lunchen met een flinke uitsmijter. Op de kaart van vele lunchrooms vind je de uitsmijter in diverse varianten. Traditie is de uitsmijter met ham en kaas, gegarneerd met tomaat en augurk. Uiteraard kun je ook met deze traditie breken en er je eigen variant van maken. In dit artikel leggen we uit hoe je de klassiek uitsmijter maakt én geven we je tips voor een aantal variaties. Maak jij de uitsmijter regelmatig zelf? Laat ons dan ook gerust weten wat jouw variant is.


De klassieke uitsmijter

Lunchgerecht voor 2 personen

 • 2 sneetjes brood, mag ook een opengesneden zacht bolletje zijn.
 • boter om te smeren
 • boter om te bakken
 • 100 gram achterham of schouderham, in plakken
 • 100 gram (jong belegen) kaas in plakken
 • 1 tomaat in plakjes. (gehalveerde cherrytomaatjes kan ook)
 • 1 augurk
 • 2 eieren
 • zout en peper

Besmeer de sneetjes brood of het bolletje met boter. Beleg royaal met ham en kaas. Smelt wat boter in een koekenpan. Bak hierin de eieren. Probeer bij het breken van de eieren de dooier heel te houden. Een goede uitsmijter heeft hele dooiers die van binnen nog zacht zijn. Zodra je de eieren in de pan doet het vuur laag zetten zodat het eiwit langzaam kan stollen. Laat het ei nu op de belegde ham kaas broodjes glijden. Snijd de augurk in een waaiertje en leg deze op het ei. Garneer met de schijfjes tomaat. Breng op smaak met zout en peper.

Uitsmijter ham

Een zuinige variant. Gebruik in plaats van ham en kaas alleen de ham. Natuurlijk kun je onbeperkt variëren in het soort ham. Denk aan beenham, rauwe ham, coburger, coppa di parma,

Uitsmijter kaas

Gebruik ook in plaats van ham en kaas alleen de kaas. Ook hier weer onbeperkt variëren met de kaas die jij lekker vindt. Natuurlijk kun je ook een kruidenkaas gebruiken.

Uitsmijter rosbief

Voor een iets slankere variant gebruik je rosbief in plaats van ham. Een heerlijke variatie voor iedereen die een beetje op de lijn let.

Uitsmijter spek

Een beetje meer pit, of een beetje meer winters? Kies dan eens voor een uitsmijter met spek. Bak ontbijtspek of bacon uit en vervang de ham door de bacon. Besmeer het brood eens met kruidenboter of kruidenkaas.

Uitsmijter extra luxe

Maak je uitsmijter nog luxer door ham, kaas en rosbief te combineren. Alle drie op een broodje, afgewisseld met naar wens wat sla of rucola en dan de eitjes erboven op.

Broodkeuze:

Je kunt uiteraard wit en bruinbrood gebruiken. Of, zoals gezegd een opengesneden zacht bolletje, wit of bruin. Kies voor extra luxe door bijvoorbeeld zachte waldkorn bollen te nemen.

Erbij:

Bij een uitsmijter kun je wat huzaren, rundvlees of zalmsalade serveren. Schep er bolletjes van met een ijslepel en doe er een klein toefje mayonaise of yogonaise over. Je kunt onbeperkt uitbreiden met diverse rauwkosten.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
 1. eierenbakker zegt

  Tof! Echt veel aangehad. De kinderen hebben ervan genoten !
  x Ano

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer