• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juli 4, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Ontbijt en lunch

Uitsmijter, verwen jezelf met een smakelijke lunch

De klassieker + diverse varianten

door Redactie
in Ontbijt en lunch
0
4
Uitsmijter

Lunchen met een flinke uitsmijter. Op de kaart van vele lunchrooms vind je de uitsmijter in diverse varianten. Traditie is de uitsmijter met ham en kaas, gegarneerd met tomaat en augurk en natuurlijk het gebakken eitje. Uiteraard kun je ook met deze traditie breken en er je eigen variant van maken. In dit artikel leggen we uit hoe je de klassiek uitsmijter maakt (onderaan de pagina) én geven we je tips voor een aantal variaties. Maak jij de uitsmijter regelmatig zelf? Laat ons dan ook gerust weten wat jouw variant is.

Uitsmijter ham

Een zuinige variant. Gebruik in plaats van ham en kaas alleen de ham. Natuurlijk kun je onbeperkt variëren in het soort ham. Denk aan beenham, rauwe ham, coburger of coppa di parma.

Uitsmijter kaas

Gebruik ook in plaats van ham en kaas alleen de kaas. Ook hier weer kun je onbeperkt variëren met de kaas die jij lekker vindt. Natuurlijk kun je ook een kruidenkaas gebruiken.

Uitsmijter rosbief

Voor een iets slankere variant gebruik je rosbief in plaats van ham. Een heerlijke variatie voor iedereen die een beetje op de lijn let.

Uitsmijter spek

Een beetje meer pit, of een beetje meer winters? Kies dan eens voor een uitsmijter met spek. Bak ontbijtspek of bacon uit en vervang de ham door de bacon. Besmeer het brood eens met kruidenboter of kruidenkaas.

Uitsmijter extra luxe

Maak je uitsmijter nog luxer door ham, kaas en rosbief te combineren. Alle drie op een broodje, afgewisseld met naar wens wat sla of rucola en dan de eitjes erboven op.

Broodkeuze:

Je kunt uiteraard wit en bruinbrood gebruiken. Of, zoals gezegd een opengesneden zacht bolletje, wit of bruin. Kies voor extra luxe door bijvoorbeeld zachte waldkorn bollen te nemen.

Erbij:

Bij een uitsmijter kun je wat huzaren, rundvlees of zalmsalade serveren. Schep er bolletjes van met een ijslepel en doe er een klein toefje mayonaise of yogonaise over. Je kunt onbeperkt uitbreiden met diverse rauwkosten.

De klassieke uitsmijter

Porties: 2 personen
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 sneetjes brood, mag ook een opengesneden zacht bolletje zijn
  • boter om te smeren
  • boter om te bakken
  • 100 gram achterham of schouderham, in plakken
  • 100 gram (jong belegen) kaas in plakken
  • 1 tomaat in plakjes (gehalveerde cherrytomaatjes kan ook)
  • 1 augurk
  • 2 eieren
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

De klassieke uitsmijter maak je zo:

Besmeer de sneetjes brood of het bolletje met boter. Beleg royaal met ham en kaas. Smelt wat boter in een koekenpan. Bak hierin de eieren. Probeer bij het breken van de eieren de dooier heel te houden. Een goede uitsmijter heeft hele dooiers die van binnen nog zacht zijn. Zodra je de eieren in de pan doet het vuur laag zetten zodat het eiwit langzaam kan stollen. Laat het ei nu op de belegde ham kaas broodjes glijden. Snijd de augurk in een waaiertje en leg deze op het ei. Garneer met de schijfjes tomaat. Breng de uitsmijter op smaak met zout en peper.

Tafel lekker !!

Tags: EierenEieren basisrecepten
DeelPin13Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Jam met minder suiker
Ontbijt en lunch

Jam met minder suiker

Sandwich gegrilde groenten
Ontbijt en lunch

Sandwich gegrilde groenten met courgette spread

eiersalade
Ontbijt en lunch

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

Kersen kwark
Ontbijt en lunch

Kersen kwark

tosti uit de pan met franse kaas
Ontbijt en lunch

Tosti uit de pan, met Franse kaas

Spinaziesoufflé met geitenkaas
Ontbijt en lunch

Spinaziesoufflé met geitenkaas

Sandwich feta
Ontbijt en lunch

Hot sandwich feta met gegrilde paprika

Clafoutis met kerstomaatjes en geitenkaas
Ontbijt en lunch

Clafoutis met kerstomaatjes en geitenkaas

Reacties 4

  1. Leone Buitenhuis says:
    5 maanden geleden

    Ik doe de ham en kaas altijd eerste onderin de pan, plakjes tomaat erop en breek er daarna 2 eieren overheen en top af met peterselie en/bieslook… Hierdoor is alles lekker warm en niet alleen het ei… Daarna op 2 boterhammen leggen, boter hoeft wat mij betreft niet, omdat de uitsmijter onderaan bet genoeg is door het bakken.. Evt. garneren met rucola en naar keuze komkommer of augurk..

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 maanden geleden

      Juist die eigen variaties zijn zo leuk Leone. Klinkt super!

      Beantwoorden
  2. Lucia says:
    11 maanden geleden

    Wij maken de uitsmijter altijd op de klassieke wijze, soms met huzarensalade erbij net hoe onze zin op dat moment is. Helaas springt soms op het laatste moment toch de dooier kapot, maar doet verder niets af aan de smaak. Op de boterham met boter besmeerd doe ik altijd mayonaise, daarna de kaas, de ham, de eieren en daarop een scheut ketchup. ?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      11 maanden geleden

      Dat klinkt als een feestje Lucia

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!

Check het recept of lees de info
Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

Recept in de picture

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Je hebt ongetwijfeld wel een spareribs van de BBQ gegeten. Maar neem eens runderspareribs. De beef back ribs van de BBQ zijn óók lekker!

Check het recept of lees de info
Gefrituurde kippenvleugeltjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Handige kooktips

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Wat zijn de voordelen van marineren in karnemelk? We geven uitleg, tips en een paar lekkere recepten met karnemelk marinade.

Check het recept of lees de info
Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Port Salut

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen