• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, maart 23, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Ontbijt en lunch

Uitsmijter, verwen jezelf met een smakelijke lunch

De klassieker + diverse varianten

door Redactie
in Ontbijt en lunch
0
6
Uitsmijter

Lunchen met een flinke uitsmijter. Op de kaart van vele lunchrooms vind je de uitsmijter in diverse varianten. Traditie is de uitsmijter met ham en kaas, gegarneerd met tomaat en augurk en natuurlijk het gebakken eitje. Uiteraard kun je ook met deze traditie breken en er je eigen variant van maken. In dit artikel leggen we uit hoe je de klassiek uitsmijter maakt (onderaan de pagina) én geven we je tips voor een aantal variaties. Maak jij de uitsmijter regelmatig zelf? Laat ons dan ook gerust weten wat jouw variant is.

Uitsmijter ham

Een zuinige variant. Gebruik in plaats van ham en kaas alleen de ham. Natuurlijk kun je onbeperkt variëren in het soort ham. Denk aan beenham, rauwe ham, coburger of coppa di parma.

Uitsmijter kaas

Gebruik ook in plaats van ham en kaas alleen de kaas. Ook hier weer kun je onbeperkt variëren met de kaas die jij lekker vindt. Natuurlijk kun je ook een kruidenkaas gebruiken.

Uitsmijter rosbief

Voor een iets slankere variant gebruik je rosbief in plaats van ham. Een heerlijke variatie voor iedereen die een beetje op de lijn let.

Uitsmijter spek

Een beetje meer pit, of een beetje meer winters? Kies dan eens voor een uitsmijter met spek. Bak ontbijtspek of bacon uit en vervang de ham door de bacon. Besmeer het brood eens met kruidenboter of kruidenkaas.

Uitsmijter extra luxe

Maak je uitsmijter nog luxer door ham, kaas en rosbief te combineren. Alle drie op een broodje, afgewisseld met naar wens wat sla of rucola en dan de eitjes erboven op.

Broodkeuze:

Je kunt uiteraard wit en bruinbrood gebruiken. Of, zoals gezegd een opengesneden zacht bolletje, wit of bruin. Kies voor extra luxe door bijvoorbeeld zachte waldkorn bollen te nemen.

Erbij:

Bij een uitsmijter kun je wat huzaren, rundvlees of zalmsalade serveren. Schep er bolletjes van met een ijslepel en doe er een klein toefje mayonaise of yogonaise over. Je kunt onbeperkt uitbreiden met diverse rauwkosten.

De klassieke uitsmijter

Porties: 2 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 sneetjes brood, mag ook een opengesneden zacht bolletje zijn
  • boter om te smeren
  • boter om te bakken
  • 100 gram achterham of schouderham, in plakken
  • 100 gram (jong belegen) kaas in plakken
  • 1 tomaat in plakjes (gehalveerde cherrytomaatjes kan ook)
  • 1 augurk
  • 2 eieren
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

De klassieke uitsmijter maak je zo:

Besmeer de sneetjes brood of het bolletje met boter. Beleg royaal met ham en kaas. Smelt wat boter in een koekenpan. Bak hierin de eieren. Probeer bij het breken van de eieren de dooier heel te houden. Een goede uitsmijter heeft hele dooiers die van binnen nog zacht zijn. Zodra je de eieren in de pan doet het vuur laag zetten zodat het eiwit langzaam kan stollen. Laat het ei nu op de belegde ham kaas broodjes glijden. Snijd de augurk in een waaiertje en leg deze op het ei. Garneer met de schijfjes tomaat. Breng de uitsmijter op smaak met zout en peper.

Tafel lekker !!

Tags: Eieren
DeelPin23Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

groente spread met zoete aardappel en paprika
Ontbijt en lunch

Groentespread van zoete aardappel en paprika

Wrap met zalm en guacamole
Ontbijt en lunch

Wrap met zalm en guacamole

Wraps met rookworst en zuurkool
Ontbijt en lunch

Wraps met rookworst en zuurkool

Toast met brie
Ontbijt en lunch

Toast met brie; een lekkere lunch uit de oven

Broodje makreel
Ontbijt en lunch

Broodje makreel; lekker eten voor weinig

Huevos a la Flamenca
Ontbijt en lunch

Huevos a la Flamenca

Bagel met zalm en komkommer
Ontbijt en lunch

Bagel met gerookte zalm en komkommer

roerei met zalm
Ontbijt en lunch

Roerei met zalm

Reacties 6

  1. Leone Buitenhuis says:
    1 jaar geleden

    Ik doe de ham en kaas altijd eerste onderin de pan, plakjes tomaat erop en breek er daarna 2 eieren overheen en top af met peterselie en/bieslook… Hierdoor is alles lekker warm en niet alleen het ei… Daarna op 2 boterhammen leggen, boter hoeft wat mij betreft niet, omdat de uitsmijter onderaan bet genoeg is door het bakken.. Evt. garneren met rucola en naar keuze komkommer of augurk..

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Juist die eigen variaties zijn zo leuk Leone. Klinkt super!

      Beantwoorden
      • Elouisa says:
        3 weken geleden

        Ik vond het heel lekker ik heb er echt van genoten

        Beantwoorden
        • Redactie says:
          3 weken geleden

          Fijn Elouisa, daar doen we het voor 😉

          Beantwoorden
  2. Lucia says:
    2 jaar geleden

    Wij maken de uitsmijter altijd op de klassieke wijze, soms met huzarensalade erbij net hoe onze zin op dat moment is. Helaas springt soms op het laatste moment toch de dooier kapot, maar doet verder niets af aan de smaak. Op de boterham met boter besmeerd doe ik altijd mayonaise, daarna de kaas, de ham, de eieren en daarop een scheut ketchup. ?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Dat klinkt als een feestje Lucia

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Aardappelschotel met kip en koolraap
Hoofdgerecht

Aardappelschotel met kip en koolraap

Aardappelschotel met kip en koolraap, dat is een avondmaaltijd, met aardappels, groente en vlees. Een AGV'tje dus, maar wel een hele lekkere!

Check het recept of lees de info
gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Brian Weber op Croutons maken voor soep of salade; Met Italiaanse kruiden en kaas
  • Redactie op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Redactie op Zachte broodjes bakken
  • Mdvries op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Fred de Jong op Zachte broodjes bakken
  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen