Lunchen met een flinke uitsmijter. Op de kaart van vele lunchrooms vind je de uitsmijter in diverse varianten. Traditie is de uitsmijter met ham en kaas, gegarneerd met tomaat en augurk en natuurlijk het gebakken eitje. Uiteraard kun je ook met deze traditie breken en er je eigen variant van maken. In dit artikel leggen we uit hoe je de klassiek uitsmijter maakt (onderaan de pagina) én geven we je tips voor een aantal variaties. Maak jij de uitsmijter regelmatig zelf? Laat ons dan ook gerust weten wat jouw variant is.
Uitsmijter ham
Een zuinige variant. Gebruik in plaats van ham en kaas alleen de ham. Natuurlijk kun je onbeperkt variëren in het soort ham. Denk aan beenham, rauwe ham, coburger of coppa di parma.
Uitsmijter kaas
Gebruik ook in plaats van ham en kaas alleen de kaas. Ook hier weer kun je onbeperkt variëren met de kaas die jij lekker vindt. Natuurlijk kun je ook een kruidenkaas gebruiken.
Uitsmijter rosbief
Voor een iets slankere variant gebruik je rosbief in plaats van ham. Een heerlijke variatie voor iedereen die een beetje op de lijn let.
Uitsmijter spek
Een beetje meer pit, of een beetje meer winters? Kies dan eens voor een uitsmijter met spek. Bak ontbijtspek of bacon uit en vervang de ham door de bacon. Besmeer het brood eens met kruidenboter of kruidenkaas.
Uitsmijter extra luxe
Maak je uitsmijter nog luxer door ham, kaas en rosbief te combineren. Alle drie op een broodje, afgewisseld met naar wens wat sla of rucola en dan de eitjes erboven op.
Broodkeuze:
Je kunt uiteraard wit en bruinbrood gebruiken. Of, zoals gezegd een opengesneden zacht bolletje, wit of bruin. Kies voor extra luxe door bijvoorbeeld zachte waldkorn bollen te nemen.
Erbij:
Bij een uitsmijter kun je wat huzaren, rundvlees of zalmsalade serveren. Schep er bolletjes van met een ijslepel en doe er een klein toefje mayonaise of yogonaise over. Je kunt onbeperkt uitbreiden met diverse rauwkosten.
De klassieke uitsmijter
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 sneetjes brood, mag ook een opengesneden zacht bolletje zijn
- boter om te smeren
- boter om te bakken
- 100 gram achterham of schouderham, in plakken
- 100 gram (jong belegen) kaas in plakken
- 1 tomaat in plakjes (gehalveerde cherrytomaatjes kan ook)
- 1 augurk
- 2 eieren
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
De klassieke uitsmijter maak je zo:
Besmeer de sneetjes brood of het bolletje met boter. Beleg royaal met ham en kaas. Smelt wat boter in een koekenpan. Bak hierin de eieren. Probeer bij het breken van de eieren de dooier heel te houden. Een goede uitsmijter heeft hele dooiers die van binnen nog zacht zijn. Zodra je de eieren in de pan doet het vuur laag zetten zodat het eiwit langzaam kan stollen. Laat het ei nu op de belegde ham kaas broodjes glijden. Snijd de augurk in een waaiertje en leg deze op het ei. Garneer met de schijfjes tomaat. Breng de uitsmijter op smaak met zout en peper.
Tafel lekker !!
Ik doe de ham en kaas altijd eerste onderin de pan, plakjes tomaat erop en breek er daarna 2 eieren overheen en top af met peterselie en/bieslook… Hierdoor is alles lekker warm en niet alleen het ei… Daarna op 2 boterhammen leggen, boter hoeft wat mij betreft niet, omdat de uitsmijter onderaan bet genoeg is door het bakken.. Evt. garneren met rucola en naar keuze komkommer of augurk..
Juist die eigen variaties zijn zo leuk Leone. Klinkt super!
Ik vond het heel lekker ik heb er echt van genoten
Fijn Elouisa, daar doen we het voor 😉
Wij maken de uitsmijter altijd op de klassieke wijze, soms met huzarensalade erbij net hoe onze zin op dat moment is. Helaas springt soms op het laatste moment toch de dooier kapot, maar doet verder niets af aan de smaak. Op de boterham met boter besmeerd doe ik altijd mayonaise, daarna de kaas, de ham, de eieren en daarop een scheut ketchup. ?
Dat klinkt als een feestje Lucia