Aardappelpannenkoekjes – Aardappelpannenkoekjes zijn een lekkere en eenvoudige manier om aardappelen eens op een andere te gebruiken in de keuken. De kleine pannenkoekjes zijn knapperig aan de buitenkant en zacht en smeuïg aan de binnenkant. Ze zijn ook erg veelzijdig, want je kunt ze op verschillende manieren eten, afhankelijk van jouw persoonlijke smaak. Je kunt ze serveren als bijgerecht bij een stukje vlees of vis. Maar ze kunnen ook worden gegeten als hoofdgerecht, bijvoorbeeld met wat gebakken spekjes, ui en champignons erbij.
Wat dacht je van aardappelpannenkoekjes als ontbijt, met een gepocheerd ei erbovenop en wat Hollandaisesaus? Of serveer de pannenkoekjes bijvoorbeeld met wat zure room en gerookte zalm erop. Een andere leuke manier om aardappelpannenkoekjes te serveren, is door ze als hapje te serveren tijdens een feestje of borrel. Ook dan is de variant met gerookte zalm en zure room heerlijk. En wat dacht je van aardappelpannenkoekjes met wat geraspte kaas eroverheen gesmolten?
Welke aardappels zijn geschikt?
Om aardappelpannenkoekjes te maken kun je het beste licht kruimig kokende aardappels gebruiken. Een ras als Bildstar, Bintje, Santé of Première is heel geschikt. Je kunt alle soorten aardappels gebruiken die je ook kunt gebruiken om zelf verse friet te snijden. Heel kruimige aardappels bevatten te veel zetmeel en bruinen te snel bij het bakken, in vastkokende aardappels zit teveel vocht en die hebben daardoor weer moeite om mooi te bruinen. Daarnaast wil je niet te veel vocht in de aardappels, want dan vallen de pannenkoekjes uit elkaar.
Aardappelpannenkoekjes, daar kun je ook mee variëren!
Behalve van gewone aardappels kun je ook aardappelpannenkoekjes maken van zoete aardappels en van andere groenten die je kunt raspen. Denk aan wortels of winterpeen, maar ook courgette of koolraap zou kunnen. Uiteraard kun je ook groenten combineren, of aardappels met groente combineren. Het is wel belangrijk om zoveel mogelijk vocht uit de groenten te drukken. Bij de bereidingsinstructies van het recept vind je een tip hoe je dat kunt doen.
Je kunt dit gerecht niet van tevoren maken. Je maakt het aardappelbeslag en daarna bak je direct de aardappelpannenkoekjes en serveer je ze ook meteen. Tenslotte zijn ze warm en knapperig het lekkerst.
Aardappelpannenkoekjes
Aardappelpannenkoekjes worden in verschillende culturen gegeten, en hebben soms ook een bijzondere betekenis. Kijk hier voor de recepten!
Aardappelpannenkoekjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram licht kruimigkokende aardappels
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 2 eieren
- 80 gram bloem
- 1,5 theelepel zout
- vers gemalen peper naar smaak
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelpannenkoekjes:
Schil de aardappels en de ui.
Veeg de aardappels schoon met wat keukenpapier in plaats van ze te wassen. Rasp de aardappels en de ui op een wat grovere rasp. Als je een keukenmachine met een rasp hebt kun je die gebruiken, maar met een gewone blokrasp of handrasp gaat het ook prima.
Doe vervolgens de aardappel en de ui in een schone theedoek, draai er een bolletje van en druk er zoveel mogelijk vocht uit. De aardappelpannenkoekjes lukken het best als er nog weinig vocht in de aardappels zit. Doe het aardappelmengsel in een grote kom.
Klop in een andere kom de eieren los en meng de bloem erdoor. Voeg het zout toe, en peper naar smaak.
Voeg het ei-bloemmengsel bij de aardappels en de ui. Doe ook de knoflook en de peterselie erbij. Meng alles heel goed door elkaar tot een beslag.
Verhit een flinke laag olie in een grote koekenpan. Laat de olie goed heet worden. Schep nu met een lepel (een ijsschep is hier heel handig voor) een hoeveelheid beslag in de pan en druk dit iets plat met een lepel. Draai na een paar minuten om met een spatel en bak de andere kant bruin. Er kunnen in een grote koekenpan ongeveer 4 aardappelpannenkoekjes tegelijk worden gebakken. Houd de al gebakken aardappelpannenkoekjes, op een bord, warm in de oven op ongeveer 100 graden.
Wil je alle exemplaren even groot hebben, dan is het handig om een metalen serveerring in de olie te zetten, daar het beslag in te scheppen, aandrukken en even laten bakken tot het pannenkoekje stevigheid heeft. Verwijder dan de serveerring (die wordt heel heet!!) met een tang en schep het beslag voor de volgende er in.
Serveer de aardappelpannenkoekjes direct. Ze zijn erg lekker met zure room en gerookte zalm.
Tafel lekker !!