Gekarameliseerde pruimen met granola en yoghurt – Fruit wordt vaak uit gewoonte gekocht. Meestal liggen er standaard sinaasappels, bananen en appels op de fruitschaal. Misschien ook nog kiwi of mandarijnen en dan houdt het vaak op. Maar er zijn zo veel meer soorten vers fruit, zeker in de zomer. Denk dan aan verse pruimen, perziken of nectarines. Ook heb je van dat heerlijke zomerse zacht fruit zoals aardbeien, frambozen of bosbessen, maar die horen in de koelkast en niet op de fruitschaal. In dit recept ga je aan de slag met verse pruimen. Je gaat ze verwerken in de pan en dan heb je heerlijke gekarameliseerde pruimen. Vervolgens gaan ze met granola op de yoghurt, en je serveert straks een ontbijt waar iedereen blij van wordt.
Overrijp fruit is echt niet nodig
Bij verse pruimen, perziken en nectarines heb je nogal eens dat ze sneller rijp worden dan je graag hebt. Als ze te zacht beginnen te worden, kun je ze stoven. Dat gestoofde fruit kun je bij de yoghurt (ontbijt of dessert) en bij de vla of pudding geven. Bovendien is het zo ook nog een paar dagen langer houdbaar. De smaak van gestoofd fruit is ook veel intenser dan dat je het fruit rauw eet. En wie wordt er nu niet blij van yoghurt en echt vers fruit. En in dit geval serveer je de yoghurt met gekarameliseerde pruimen. Dat is echt heel erg lekker!
Dit recept voor gekarameliseerde pruimen is dus niet alleen geschikt voor de overtollige pruimen maar ook voor bijvoorbeeld perziken of nectarines.
Gekarameliseerde pruimen, granola en yoghurt
Granola is eigenlijk een hippe naam voor muesli. Het is een mix van granen, pitten en/of gedroogde vruchten. Het lijkt heel gezond, maar let goed op, want maar al te vaak is er een berg suiker aan toegevoegd. Bovendien kan granola best prijzig zijn.
Met een klein beetje moeite maak je zelf de lekkerste granola’s en je kunt erin doen wat jij lekker vindt.
De granola die in dit recept bij de gekarameliseerde pruimen en de yoghurt gebruikt wordt is erg simpel en maak je met maar een paar ingrediënten.
Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit
De definitie van vruchtenyoghurt is yoghurt + fruit. Veel fruit uiteraard. De gemiddelde vruchtenyoghurt voldoet hier niet aan.
Pruimentijd; het seizoen voor verse pruimen uit Nederland
Juli / augustus. Pruimentijd. Vier het seizoen met verse pruimen. Ontdek de verschillende soorten en smaken. Hier vind je tips & recepten.
Gekarameliseerde pruimen met granola en yoghurt
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram yoghurt naar keuze
- 6 verse rode pruimen
- 100 gram suiker
- 150 gram havermoutvlokken
- 50 gram zonnebloempitten
- 1 eiwit
- ½ theelepel kaneel
- mespuntje roomboter
Bereidingswijze van dit recept
Gekarameliseerde pruimen met granola en yoghurt maak je zo:
Neem een kommetje en doe er de suiker en het eiwit in. Roer goed door en voeg er dan de havermoutvlokken en de zonnebloempitten aan toe. Verwarm een koekenpan met antiaanbaklaag en rooster er al roerende het havermoutmengsel in tot dit droog en krokant is. Voeg er de kaneel aan toe en haal van het vuur en schud de vlokken op een bord om af te koelen.
Smelt de boter in een pan en voeg er 50 gram suiker aan toe. Laat de suiker een beetje verkleuren tot lichtbruin. Leg er de gewassen en de ontpitte halve pruimen met de snijkant naar onderen in. Bak ze ongeveer 3 minuten en draai ze dan om. Voeg 2 eetlepels water toe en laat de pruimen nog een paar minuten door stoven tot ze net gaar zijn, maar nog wel stevig. Haal voorzichtig het velletje van de gekarameliseerde pruimen en laat afkoelen.
Verdeel de yoghurt over 4 glazen. Doe in ieder glas 3 halve gekarameliseerde pruimen en verdeel de siroop over de pruimen. Top af met een royale lepel granola en serveer direct.
Tafel lekker !!