Jam met minder suiker – Is de normale jam te zoet voor je? Maak dan van vers fruit zelf een jam met minder of geen toegevoegde suiker. Zo weet je wat je eet bij je ontbijt of lunch.
Fruit, veel vers fruit
In de zomer is er volop vers fruit. Soms wordt het langs de weg verkocht, maar ook op de markt, bij de groenteboer en supermarkt zie je de lekkerste soorten fruit liggen. Als fruit op zijn best is, dan is er vaak ook een groot aanbod. Door het grote aanbod is de prijs vaak ook gunstiger. De verkrijgbaarheid van veel zomerfruit is erg kort dus geniet er dan ook volop van.
In principe is elk soort fruit geschikt voor een jam met minder suiker. Alleen de hoeveelheid pectine in het fruit kan per fruitsoort verschillen. Zo zal aardbeienjam minder stevig zijn dan bijvoorbeeld pruimenjam. Dit kun je verhelpen door er een appel of citroensap aan toe te voegen.
Jam met minder suiker of vruchtenspread
Wanneer is het nu jam en wanneer is het vruchtenspread? Dat wordt bepaald door de wet. Zo moet er in jam minimaal 35% fruit zitten en in “extra jam” 45%. Zit er meer dan 45% fruit in? Dan heet het vruchtenspread.
Belangrijke factor: Gebruik je geleisuiker (en welke) of geleipoeder?
Geleisuiker is suiker waar geleipoeder aan toegevoegd is. Je hebt geleisuiker in verschillende gradaties:
1:1 is één deel suiker en één deel vers fruit
1:2 is één deel suiker en twee delen vers fruit
1:3 is één deel suiker en drie delen vers fruit
Hoe hoger het fruitgehalte hoe meer geleipoeder er in de suiker zit.
Als je geleipoeder neemt, kun je zelf de gewenste verhouding suiker en vruchten bepalen. Dus heel weinig of zelfs zonder suiker.
Jam met minder suiker is minder lang houdbaar, maar we hebben de oplossing!
Suiker heeft een conserverende werking. Als je dus jam met minder suiker maakt, is die jam ook minder lang houdbaar. Let daar goed op! Maar we hebben de oplossing ook. Want als je simpel een kleinere hoeveelheid maakt, is die kortere houdbaarheid dus helemaal geen probleem.
Fruit
Wat zijn nu de seizoenen van vers fruit, en waar moet je op letten als je fruit koopt? Je vindt op deze pagina veel recepten & inspiratie
Jam met minder suiker
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo vers fruit, naar keuze
- 250 gram kristalsuiker
- 25 gram geleipoeder
- 20 gram vanillesuiker (optioneel)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je jam met minder suiker:
Was 4 potjes en spoel ze goed na met kokend heet water. Zet ze op de kop op een schone theedoek en droog ze niet af. Doe dat ook met de deksels.
Was 1 kilo vers fruit en haal de eventuele pitten eruit of verwijder de kroontjes. Snij het verse fruit in grove stukken en doe in een grote pan. Een grote pan is belangrijk om overkoken en/of verbranden te voorkomen.
Meng de kristalsuiker met de vanillesuiker en de geleipoeder door elkaar en meng het dan door het verse fruit. Voeg een klein kopje water toe en breng alles aan de kook. Roer af en toe door, je kunt eventueel met een pureestamper het fruit iets kleiner maken. Laat minimaal 1 minuut goed doorkoken tot het fruit gaar is.
Giet de kokendhete jam in een litermaat en schud het dan in de potjes. Zorg ervoor dat de randen schoon blijven. Draai er direct een deksel op en laat ze op de kop afkoelen.
Bewaar de potjes jam op een donkere plek. Eenmaal geopend moet je jam met minder of geen toegevoegde suiker in de koelkast bewaren en het liefst binnen 2 weken opmaken.
Wil je helemaal geen suiker toevoegen? Dat kan, de werkwijze is hetzelfde.
Tafel lekker !!