Kwark met vers fruit als ontbijt – Gezond ontbijten met kwark en vers fruit is ook in de herfst en winter erg lekker. Want vooral in de winter heb je die extra vitaminen nodig.
Kwark als ontbijt
Kwark is erg populair als ontbijt. Het is lekker en voedzaam. En met fruit en/of muesli of noten een gezonde keuze. Het grote voordeel van kwark is dat er zoveel eiwitten in zitten. Eiwitten geven een vol gevoel zodat je niet zo snel weer naar andere dingen grijpt omdat je weer trek hebt.
Kwark met vers fruit wordt nooit saai
Ontbijten met kwark wordt vaak als saai gezien, maar met een beetje fantasie maak je de lekkerste en gevarieerdste creaties. In de winter heb je natuurlijk een heel ander aanbod aan vers fruit dan in de zomer. Door hier op een speelse manier mee om te gaan maak je de lekkerste ontbijtjes.
Ook appels en peren zijn erg lekker in kwark
Je kunt stukjes verse appel of peer gewoon door kwark mengen, maar in de winter heb je misschien behoefte aan iets warms of zachts als ontbijt. Doe die stukjes appel of peer even in de magnetron of bak ze in een koekenpan even op. De hele structuur en smaak veranderen hierdoor. Wil je nog meer smaak? Voeg dan tijdens het verwarmen rozijnen en een snuf kaneel toe. Je ontbijt wordt zo in een handomdraai een waar feestje.
Sinaasappel en mandarijn
In plaats van een glas sap te drinken kun je beter de hele vrucht gebruiken. Maar ben jij niet zo van de schillen en vliesjes, snijd dan met een mes de schil van het fruit en snijd er dan plakken en eventueel stukken van. Dit gaat net zo snel als schillen en je hebt een stuk minder vliesjes. Vang het sap wat vrij komt op en roer dit door de kwark voor een heerlijk kwark ontbijt met vers fruit.
Banaan is altijd goed in kwark met vers fruit
Als je ontbijt met kwark en vers fruit, is banaan wel een makkelijke keuze. Banaan is snel geschild en lekker zoet. Wil je een beetje meer frisheid en pit? Prak de banaan dan grof met een beetje sap van citroen, limoen of sinaasappel en roer dit door de kwark.
Lekker tafelen? Varieer dan met fruit van het seizoen. Geen aardbeien in de winter dus.
Let op met mango, ananas en kiwi
Die soorten fruit bevatten een bepaald enzym. Als je dit mengt met zuivel en laat staan wordt de kwark of yoghurt bitter. Dus als je wil ontbijten met kwark en bijvoorbeeld kiwi eet dan alles op en bewaar het niet. Wil je kwark mee naar je werk, voeg dan het fruit pas op het laatst toe.
Muesli, cruesli, granola en havermout, dat past in kwark met vers fruit
Voor de vezels in een ontbijt van kwark en vers fruit heb je natuurlijk vers fruit, maar als extra vulling en als bite wordt er vaak muesli, cruesli of granola gebruikt. In eerste instantie lijkt het veel op elkaar, maar in cruesli zit vaak erg veel toegevoegde suiker. In muesli zijn het vaak de fruitsuikers van de vruchten die er in zitten, dus die zijn al een heel stuk gezonder.
Granola is er in heel veel soorten, wil je op de suikers letten lees dan altijd de etiketten goed. Het beste is om onder de 10 gram per 100 gram te blijven. Wil je alles onder controle houden dan kun je natuurlijk ook zelf granola maken. Erg lekker want je kiest zelf wat erin gaat en het is ook leuk om te maken.
Havermout of ook wel ‘oats’ genoemd zit bijna altijd in muesli, cruesli en granola. Maar havermout is ook erg lekker als overnight oats. Hierbij doe je de havermout al door de kwark en voeg je het eventuele fruit toe. Dit laat je een nacht in de koelkast staan zodat het lekker zacht wordt. Van daar de naam ‘overnight oats’. Je kunt er ook voor kiezen om het verse fruit pas ’s morgens toe te voegen.
Tafel lekker !!
Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel
Vooral gegeten als ontbijt vanwege de vele eiwitten, maar ook in gebak en nagerechten is kwark een veel gebruikt zuivelproduct.
Fruit
Wat zijn nu de seizoenen van vers fruit, en waar moet je op letten als je fruit koopt? Je vindt op deze pagina veel recepten & inspiratie