Ricotta honing broodje – Kwarkbrood is nog wel bekend, maar ricotta brood? Maar wat met kwark kan kan met ricotta vaak ook.
Leuk voor in het weekend
In een weekend is het leuk om broodjes te bakken. Als je dan een schaal nog warme broodjes op tafel zet is het feest. En natuurlijk zet jij zoiets met trots op tafel. Je hebt ze helemaal zelfgemaakt. Een zak krentenbollen bij de bakker halen kan iedereen, maar zelf ricotta honing broodjes bakken is iets heel anders.
Die fantastische geur in huis
Als jij ’s avonds een schaal rozijnen in het water met een beetje honing zet, vraagt iedereen zich al af wat je gaat doen. Dat is het eerste verrassingsmoment. De volgende dag ga je een gistdeeg maken en van dat gistdeeg maak jij die heerlijke ricotta honing broodjes. Die gaan de oven in en dan, als je even wacht, gaat het heerlijk ruiken in huis. Daar heb je de garantie dat ze straks heel snel opgegeten worden.
Let op, je hebt voor dit recept de werkwijze nodig die bij het recept voor gistdeeg vermeld staat. Zie de link hieronder:
Zoet gistdeeg; bijzonder geschikt voor gevuld brood
Een zoet gistdeeg is door toevoeging van eieren en extra boter geschikt en bijzonder lekker om gevuld brood zoals rozijnenbrood te maken.
Ricotta honing broodjes bij het ontbijt
Je kunt ze natuurlijk, net als een krentenbol, zo uit het vuistje eten. Ben je op tijd uit bed? Bak de broodjes dan vroeg in de ochtend, dat is voor iedereen heerlijk wakker worden, en jij serveert een heerlijk ontbijt. Natuurlijk kunnen ze ook voor de lunch, mee naar school of naar werk, en ze kunnen uiteraard in de picknickmand.
Probeer dit recept eerst een keer zelf thuis uit. Als je de smaak te pakken hebt, zul je zien dat je de volgende keer meer van die broodjes bakt en dat je ze meeneemt als je ergens op visite gaat. Dat is zoveel leuker dan een bos bloemen!
De ricotta honing broodjes blijven een dag of 3 lekker. Wil je ze langer bewaren? Ze zijn ook makkelijk in te vriezen.
Ricotta; de Italiaanse kaas die geen kaas is
De kaas die geen kaas is maar een bijproduct van het kaasmaken. Toch wordt ricotta verkocht als kaas. Informatie en recepten vind je hier.
Ricotta honing broodjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram patentbloem
- 30 gram verse of 10 gram droge gist
- 50 gram roomboter
- 160 gram ricotta
- 175 gram melk
- rasp van een halve citroen
- 50 gram honing
- 10 gram zout
- 200 gram rozijnen
- 50 gram honing
- 2 eetlepels melk
Bereidingswijze van dit recept
Ricotta honing broodjes maak je zo:
Wel de rozijnen een nachtje in warm water waar je de honing in hebt opgelost.
Laat de rozijnen minimaal een uur uitlekken zodat de rozijnen droog zijn.
Maak een zacht zoet gistdeeg en vervang voor de ricotta honing broodjes het ei door de ricotta. (Let op, het recept van gistdeeg staat in de bijgevoegde tekst).
Het deeg moet lekker soepel zijn. Laat het deeg 10-15 minuten in een ingevette schaal rusten.
Werk er de rozijnen doorheen en weeg ongeveer 20 stukjes van 60-65 gram af.
Maak van de broodjes mooie bolletjes door er met je vlakke hand ronddraaiende bewegingen op te maken, onder het draaien verminder je de druk en er vormt zich een bolletje. Zorg er wel voor dat er niet te veel bloem op je werkplek ligt, het bolletje moet zich iets kunnen hechten aan de ondergrond.
Leg de bolletjes op een met bloem bestoven werkvlak.
Leg er een doek overheen en laat ze nogmaals 30 minuten rusten.
Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
Maak met de achterkant van een pollepel een gat in het broodje en draai hier een beetje mee rond. Dit is niet noodzakelijk, maar het geeft een leuk effect.
Leg de broodjes met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Smeer de broodjes licht in met melk en laat ze ongeveer een uurtje rijzen op een warme tochtvrije plaats.
Als de bolletjes een mooi volume hebben bereikt kunnen ze worden afgebakken in een voorverwarmde oven van 200 graden. Bak ze 12 -15 minuten tot ze een mooie goudbruine kleur hebben.
Strijk de broodjes direct na het bakken in met wat honing voor een mooie glans en voor de smaak. De ricotta honing broodjes plakken dan wat meer, maar dit is na een halve dag verdwenen. De honing zal helemaal in de broodjes trekken.
Tafel lekker !!