Pruimenjam – maak zelf de lekkerste jam boordevol fruit van eigen bodem.
Jam van verse Hollandse pruimen
Het seizoen van de Nederlandse pruimen duurt niet heel lang. Al vroeg in de zomer zie je pruimen in de winkel liggen, maar dat zijn geïmporteerde pruimen. De Nederlandse pruimen zijn er, afhankelijk van het weer, vanaf juli tot september. Pruimen zijn er in veel soorten, voor de jam zijn Opal pruimen gebruikt, maar van iedere pruimensoort kun je jam maken. Het mooie van Opal pruimen koken is dat de kleur tijdens het garen totaal veranderd. De kleur, maar ook de smaak wordt intenser, wat de pruimen perfect maakt om jam van te maken.
Voeg kaneel en vanille toe voor nog meer smaak
Pruimenjam maken is geen KOUD-kunstje
Jam maken is niet moeilijk. Het is wel belangrijk dat je schoon werkt. Was de pruimen en snijd eventuele slechte stukken weg. Zorg voor schone jampotjes met een goed sluitende deksels die niet beschadigd zijn. Het is zonde dat die heerlijke jam zou bederven, omdat er een deukje in de deksel zat of dat het potje niet goed schoon was. Was de potjes af in de vaatwasser. Doe je het met de hand? Dat kan ook, maar spoel ze dan goed na met kokend water. Kook ook de jam goed door, zodat de pruimen helemaal gaar zijn. Pas op voor spetters met jam koken want de massa is echt heel heet en zal af en toe pruttelen. Hete jam kan lelijke blaren geven.
Gladde pruimenjam maken of liever een pruimenjam met stukjes?
Als je jam van pruimen kookt, zul je grove stukken schil behouden, de schil kookt namelijk niet kapot. De een vind die stukken heerlijk, de ander vindt het minder lekker of lastig om te eten. Wil je graag mooie gladde jam maken? Gebruik dan een staafmixer, hiermee maal je de pruimenjam net zo grof of fijn als je voorkeur heeft. Kook de jam na het blenderen wel even goed door om bederf te voorkomen. Tijdens het blenderen breng je lucht in de jam en in die lucht zitten bacteriën die ervoor kunnen zorgen dat de jam bederft.
Kook de pruimenjam na het blenderen nog een keer door, om te voorkomen dat het bederft
Wil je fruit of wil je suiker? Kies de juiste geleisuiker!
De ouderwetse geleisuiker is vooral echt suiker. Op een kilo fruit heb je dan een kilo geleisuiker nodig. Het kan minder zoet! Kies dan voor geleipoeder die je zelf moet mengen met suiker, of kies voor een geleisuiker waar je minder van nodig hebt. De verhoudingen staan duidelijk op de verpakking. Voor deze pruimenjam wordt geleisuiker speciaal gebruikt. Op 250 gram fruit heb je dan maar 100 gram geleisuiker nodig. 250 gram is ongeveer een potje jam. Kortom, met geleisuiker speciaal maak je een echte fruitjam met veel vers fruit en minder suiker.
Pruimentijd; het seizoen voor verse pruimen uit Nederland
Juli / augustus. Pruimentijd. Vier het seizoen met verse pruimen. Ontdek de verschillende soorten en smaken. Hier vind je tips & recepten.
Zelf pruimenjam maken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg pruimen, soort naar keuze
- 400 gram geleisuiker speciaal
- 1/2 theelepeltje kaneel
- 1 eetlepel vanillesuiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pruimenjam:
Zorg ervoor dat de benodigde schone potjes klaarstaan.
Was de pruimen en snijd ze doormidden. Haal de pit eruit en snijd ze nogmaals door.
Doe de gesneden pruimen in een grote pan (om spetters en overkoken te vermijden) en verdeel er de suiker, kaneel en vanillesuiker overheen. Breng aan de kook en laat minimaal een minuut goed doorkoken.
Zet het vuur uit en blender de jam fijn met een staafmixer. Breng de jam weer aan de kook. Pas op voor spetters!!
Doe de kokendhete jam in een litermaat met tuit of gebruik een vultrechter en giet de potjes zo vol mogelijk, zonder dat de randen vuil worden.
Draai direct het deksel erop en laat de pruimenjam afkoelen. Tijdens het afkoelen zul je een klik horen, dit betekent dat de potjes luchtdicht zijn.
Goed ingemaakte pruimenjam kun je een jaar of langer bewaren.
Tafel lekker !!