Zelf roomboter croissants maken – Het is een klusje en je bent er een middag aan kwijt, maar als je dan je zelfgemaakte roomboter croissants proeft weet je dat het de moeite waard was.
Roomboter croissants
We kennen ze allemaal de croissants, heerlijke luchtige broodjes bij het ontbijt die zo lekker knapperig bladeren tijdens het eten. Als je één keer zelf croissants gemaakt hebt, kijk je de volgende keer heel anders tegen de croissant aan. Dan besef je pas hoeveel werk het is om die mooie knapperige laagjes te krijgen. De meeste gekochte croissants zijn gemaakt met margarine en eventuele smaak- en geurstoffen. Worden ze roomboter croissants genoemd, dan is het ook verplicht roomboter te gebruiken. Roomboter is namelijk een beschermde naam. In dit recept maken we croissants, maar van hetzelfde deeg kun je veel verschillende lekkere broodjes maken. Zowel zoet als hartig, verwerk je dit deeg tot de lekkerste broodjes voor ontbijt, lunch of voor bij de koffie. Erg handig is dat je de gemaakte broodjes voor het bakken in kunt vriezen, zodat je een andere keer de croissants alleen maar uit de diepvries hoef te halen om af te bakken.
Getoerd gerezen deeg
Croissants worden gemaakt van wat ze in bakkerstermen getoerd gerezen deeg noemen. Gerezen deeg is te snappen maar wat is toeren dan? Het deeg wordt gekoeld en uitgerold, hier wordt een plak koude boter tussen gelegd. Dit wordt weer uitgerold en opgevouwen, dit uitrollen en opvouwen noemen we toeren. Dat toeren heeft een heel belangrijke reden en dat is die mooie en lekkere laagjes maken. Door het deeg steeds te rollen en te vouwen maak je hele dunne laagjes boter. Het is dan ook erg belangrijk om de receptuur goed te volgen. Tijdens het bakken smelt de boter en gaat stomen. Dat stomen van die roomboter zorgt voor die lekkere structuur waar croissants bekend om zijn.
Gebruik de goede roomboter
Om roomboter croissants te kunnen maken heb je roomboter nodig en best veel ook. Nu zijn er meerdere soorten roomboter, maar ze zijn niet allemaal geschikt. Het is belangrijk dat je taaie roomboter hebt, maar hoe weet je of je taaie roomboter hebt? Dit is vrij lastig te bepalen, belangrijk is dat je in ieder geval geen grasboter gebruikt. Die is te zacht en maakt geen mooie laagjes, die belangrijk zijn voor de structuur van een croissant.
Koelen, koelen, koelen!!
Als je zelf roomboter croissants maakt, zul je merken dat die gist in het deeg ook wel nadelen heeft. Je moet snel werken en het liefst in een niet te warme ruimte. Die gist blijft doorwerken en rijzen wat het uitrollen niet makkelijker maakt. Daarom wordt de boter en het deeg steeds gekoeld. Je wilt dat de gist ook nog werkt als de croissant uiteindelijk zijn gerold. Verpak het deeg steeds in een afgesloten plastic zak om het uitdrogen van het deeg te voorkomen.
Roomboter; puur voor het beste resultaat
Met roomboter geef je echt smaak aan je gerechten. Wat is het precies en wat kan er allemaal mee? Wij leggen het uit en geven recepten.
Zelf roomboter croissants maken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 575 gr bloem
- 230 ml water
- 50 gram verse gist
- 2 eieren
- 10 gram zout
- 60 + 300 gr roomboter
Bereidingswijze van dit recept
Bereiding van het croissantdeeg
Het deeg
Neem de 300 gram roomboter en rol dit uit tot een lap van 15×20 cm. Dit gaat het beste tussen 2 lagen bakpapier. Leg de boter in de koelkast tot gebruik. Doe de bloem, het water, de gist en 1 ei in een kom en meng dit alles met de deeghaken van de mixer tot een los geheel. Voeg er vervolgens de 60 gram boter en het zout aan toe en kneed dit tot een deeg. Zorg ervoor dat je deeg mooi soepel is en stevig genoeg om straks uit te kunnen rollen. Na het kneden, dat ongeveer 20 minuten duurt, vorm je het deeg tot een vierkante plak en legt dit verpakt in plasticfolie een uur in de koelkast.
Het toeren
Neem het deeg er na een uur uit en duw de lucht eruit. Rol uit tot een rechthoek van 20×45 cm en leg de boter op een helft en vouw dicht. Rol het deeg uit rot een langwerpige lap van ongeveer 25×60 cm en vouw dit in vier. Vouw hiervoor de onderkant voor 1/3 naar binnen en vouw er de bovenkant tegenaan. Vouw nu dubbel nu heb je een plak van 15×25. Draai een kwartslag en rol weer uit tot een langwerpige rechthoek en vouw weer in vier. Verpak het deeg weer in de plastic en laat een uur rusten in de koelkast.
Uitrollen minicroissants +/- 24 stuks
Rol het gekoelde deeg uit tot een lap van 30×60 cm van 5 mm dik. Snijd er met een scherp mes of pizzasnijder 2 banen van 15×60 van. Meet bij de bovenkant van iedere lap 10 cm aan de onderkant begin je bij 5 cm en dan 10 cm zodat het zich verspringt. Zie foto. Snijd iedere punt aan de brede kant in om minder spanning op het deeg te krijgen tijdens het rollen. Trek de punt voorzichtig iets langer en rol naar de punt toe op tot een croissant. Leg de 2 halve stukken tegen elkaar en rol ook die op. Leg ze met enige afstand van elkaar op een bakplaat bekleed met bakpapier. Je hebt hiervoor 2 bakplaten nodig. Besmeer ze lichtjes met een losgeklopt ei, verdund met 2 eetlepels melk. Laat afhankelijk van temperatuur de croissants een uur rijzen. Bestrijk ze nogmaals voorzichtig met ei en bak ze af.
Uitrollen grote croissants +/- 12 stuks
Rol het deeg voor grote croissants tot 20×75 cm uit. Meet aan bovenkant 6×12,5 cm, verspring aan onderkant en begin met 6 cm. Volg verder zoals hierboven.
Bakken
Bak de gerezen croissants in een oven van 200 graden goudbruin en gaar. Dit is ongeveer 15-20 minuten. Maak de deur niet te vroeg open om inzakken te voorkomen.
Tip: je kunt de ongerezen croissants op een schaal invriezen en op een later tijdstip laten ontdooien en rijzen op de bakplaat en afbakken als beschreven.
Tafel lekker !!