Ontbijtrepen – Donna Hay, heeft recent een nieuw kookboek uitgebracht, getiteld “Fresh en Light”. Geen boek met dieetrecepten, want Donna houdt helemaal niet van diëten. Zij streeft ernaar de perfecte balans te vinden tussen genieten en verantwoord eten. Haar ontbijtrepen – bomvol energie en goeds – zijn bedoeld als snelle traktatie voor mensen die normaal gesproken vanwege tijdgebrek een ontbijt zouden overslaan. Ik heb deze ontbijtrepen gebakken om de receptuur uit dit nieuwe boek te testen voor Lekker Tafelen . Wij hebben haar kookboek namelijk direct van Uitgeverij Unieboek gekregen om er iets over te kunnen vertellen op Lekker Tafelen. Dit is één van de recepten die we, met toestemming van de uitgever, mogen publiceren.
Luchtdicht verpakt kun je deze ontbijtrepen 1 week bewaren
De ontbijtrepen had ik toevallig net gebakken toen ik visite kreeg. De koeken werden enigszins argwanend bekeken door de jeugd omdat ze er zo gezond uitzien. Maar na een eerste aarzelende hap was iedereen om. De ontbijtrepen verdwenen (die avond) als sneeuw voor de zon! Ze zijn dus niet alleen ideaal voor een snel ontbijt, je kunt ze ook als tussendoortje eten of ’s avonds om de lekkere trek te stillen. Er zit wel suiker in en dat zal misschien niet iedereen bevallen, maar Donna Hay gaat er vanuit dat we onszelf af en toe best mogen verwennen, zolang we de balans maar in de gaten houden. Donna Hay is een food styliste en haar recepten voor het boek Fresh en Light zijn werkelijk prachtig gefotografeerd door William Meppem. Mijn home made foto steekt daar armzalig bij af, maar geloof me, de ontbijtrepen smaakten er niet minder om.
Dit heb je nodig om de ontbijtrepen te maken:
- 65 gram havervlokken
- 20 gram amandelschaafsel
- 35 gram zonnebloempitten
- 25 gram quinoavlokken
- 2 el tarwekiemen
- 100 gram volkorenbloem
- ½ tl bakpoeder
- 120 gram bruine basterdsuiker
- 1 tl kaneel
- 125 ml raapzaadolie of andere plantaardige olie
- 1 ei
- 1 tl vanille extract
- 130 gram gedroogde cranberry’s
Verwarm de ove voor op 160°C/gasstand 2 ½ . Verdeel haver, amandelen, zonnebloempitten en quinoa over een met bakpapier beklede bakplaat. Zet 10 minuten* in de oven (schep tussendoor een paar keer om) of tot ze licht kleuren. Laat afkoelen.
Meng tarwekiemen, bloem, bakpoeder, suiker en kaneel in een kom. Voeg olie,ei en vanille toe en roer tot een glad mengsel. Voeg het droge mengsel en de cranberry’s toe en roer goed. Schep in een lage met bakpapier beklede vorm van 20×30 cm. bak in 25-30 minuten goudbruin. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm, stort op een taartrooster en laat verder afkoelen. Snijd voor het opdienen in 16 repen.
Voor een aantal ingrediënten zoals volkorenbloem, tarwekiemen en quinoavlokken moet je waarschijnlijk naar een natuurvoedingswinkel, maar met een goede reden: smaak en gezond eten
Nadat ik deze repen gemaakt heb, heb ik ook het boek van Donna Hay gekocht. Het enige waar ik tegenaanloop is dat ik werkelijk nergens volkorenbloem kan vinden? Voor deze repen heb ik uiteindelijk gewoon tarwebloem gebruikt wat prima werkt, maar in meerdere recepten moet volkorenbloem. Enig idee waar ik dit eventueel online kan bestellen? Of wat ik als alternatief kan gebruiken?
Wat goed om te horen Woodstock. Het heeft niet helemaal de voorkeur om volkorenbloem online te kopen. Bezoek een molen, daar kun je het meestal gewoon aanschaffen. Kijk ook eens bij de Broodbakshop.
Beste Enneke, je hebt gelijk, de repen breken erg makkelijk. Donna Hay had ze beter “ontbijtbrokken” kunnen noemen. Maar dat klinkt natuurlijk niet zo leuk. Ontbijtknabbels, misschien? Hoe dan ook, ik heb wel een manier gevonden om ze iets steviger te krijgen, minder brokkelig, maar daarmee zijn de repen ook meteen minder crunchy. Je zou het zelf ook eens kunnen proberen: vervang de helft van de suiker door 40 gram honing en houd verder het recept aan. Je zult merken dat ze minder snel breken; gebruik wel een super scherp mes om ze te snijden. De vraag is of je ze net zo lekker vindt, omdat ze nu meer “chewy” zijn…Groet van Joke-inkoken.
Ik heb de repen ook al een aantal keren gemaakt, ze zijn heerlijk en valt bij iedereen in de smaak! Alleen zijn ze bij erg bros en vallen uit elkaar! Iemand een idee wat ik hieraan kan doen?