• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 8, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Oostenrijkse germknödel

door Samantha
in Recepten
0
0
Germknödel

Oostenrijkse germknödel – Wie in Oostenrijk geweest is voor een heerlijke wintersport kent hem vast wel, de germknödel, een typische Oostenrijkse specialiteit die veel in de wintersportgebieden geserveerd wordt. Een germknödel is een luxe brooddeeg gevuld met een compote, traditioneel is dit een pruimencompote, maar ieder andere compote of zelfs een jam zou ook kunnen. Het speciale aan de germknödel is dat deze niet gebakken wordt in de oven maar gestoomd of gekookt in zout water. Een germknödel wordt geserveerd met gesmolten boter en maanzaadsuiker en af en toe, voor de echte zoet liefhebber, wordt de knödel ook wel eens geserveerd met een rijke vanillesaus.

Voor de pruimencompote gebruikte ik het recept zoals vermeld bij de kaiserschmarrn, het recept hiervoor vindt u hier.

Oostenrijkse germknödel

Voor 4 germknödels is er nodig

Voor het deeg:
  • 250 gram bloem
  • 3 gram gist
  • 20 gram suiker
  • Rasp van 1/2 citroen
  • 120 ml lauw warme melk
  • 1/2 ei
  • 30 gram boter
Voor de topping:
  • 3 eetlepels maanzaad
  • 3 eetlepels suiker
  • 60 gram boter
Extra voor stomen:
  • 4 vierkantjes bakpapier
  • Stoompan (evt. pan met vergiet)

Doe de bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje. Doe in dit kuiltje de suiker, de gist, de citroenrasp, de melk en de boter en kneed het geheel tot een samenhangend deeg.

Stomen van de germknödelHet deeg zal in eerste instantie nog wat stug aanvoelen, kneed het daarom nog even door tot het soepel aanvoelt en vorm tot een bal. Leg dit in een, met olie ingevette of met bloem bestoven, schaal. Dek af met een stukje huishoudfolie en laat een half uur rijzen.

Neem na een half uurtje het deeg uit de schaal, kneed even door en rol er een pil van. Verdeel deze pil in 4 gelijke delen. Druk ieder deel plat en schep hier een lepel pruimencompote op. Vouw voorzichtig dicht en leg met de naden naar beneden iedere deegbal op een stukje bakpapier. Leg hierover een stukje ingevet huishoudfolie en laat nogmaals 30 minuten rijzen.

Stomen

Zet ondertussen uw stoompan klaar, heeft u geen stoompan gebruik dan een pan water waarop u een vergiet plaatst. Breng het water in de stoompan aan de kook en leg de knödels in het stoommandje of vergiet. Om de knödels makkelijker te kunnen verplaatsen laat u het bakpapiertje eronder zitten. Doe de deksel op de pan en laat in 15 minuten de knödel gaar stomen.

Koken

Breng in een grote pan royaal water met wat zout aan de kook. Tijdens het koken zetten de knödels nog wat uit, doe ze daarom niet allemaal tegelijk in de pan, ze mogen elkaar tijdens het koken niet raken. Doe de knödels over in het zacht kokende water en laat ze in de open pan op matig vuur in ca. 12 minuten gaar worden. Draai ze op de helft van de kooktijd voorzichtig om. Neem de gare knödels met een schuimspaan uit het water en laat ze goed uitlekken.

Meng 3 el maanzaad met 3 el suiker. Zet de germknödel op een bordje, schenk hierover wat gesmolten boter en bestrooi de germknödel dan met de maanzaadsuiker.

Oostenrijkse Germknödel
Oostenrijkse Germknödel

Vanillesaus

Verkiest u een vanillesaus; deze wordt zo gemaakt;

  • Het merg van 1/2 vanillestokje
  • 100 ml volle melk
  • 100 ml slagroom
  • 30 gram suiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 2 eidooiers

Doe in een pan de room, de melk, en de suiker. Snijdt het vanillestokje overlangs open en schraap het merg eruit en doe dit ook bij de room/melk/suiker.

Breng zachtjes aan de kook en roer ondertussen de eidooiers los met de vanillesuiker. Schenk een klein beetje van de kokende room bij de eidooiers en roer flink door, schenk dit vervolgens terug in de pan bij de overige room. Verhit dit nu verder zonder het te koken, tot het de gewenste dikte heeft.

Tip: Meer recepten die je doen terugdenken aan je wintersportvakantie vind je hier

Tags: Oostenrijk
DeelPin11Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Citroenboter met geroosterde knoflook
Bijgerecht

Citroenboter met geroosterde knoflook

Vijfschaft
Hoofdgerecht

Vijfschaft; ouderwets lekkere Hollandse pot

Bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas
Hapjes

Bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas

Rode kool stamppot met appel en ananas
Stamppot

Rode kool stamppot met appel en ananas

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook
Recepten

Geroosterde knoflook

Geroosterde knolgroenten
Bijgerecht

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Citroenboter met geroosterde knoflook
Bijgerecht

Citroenboter met geroosterde knoflook

Citroenboter met geroosterde knoflook, heerlijk op een stukje stokbrood, maar ook erg lekker om op een stukje vis of kip te doen!

Check het recept of lees de info
Vijfschaft

Vijfschaft; ouderwets lekkere Hollandse pot

Bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas

Bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas

Handige kooktips

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Iedereen kent Goudse kaas, en natuurlijk de Edammer. Maar we hebben nóg een beroemde kaas, namelijke Leidse kaas. Vol smaak en lekker mager!

Check het recept of lees de info
ei bakken

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op In de pan gebakken banaan met een heerlijke karamel
  • Connie Derks op Gestoofde witte kool | De kracht van pure eenvoud
  • Esther Di Luca op In de pan gebakken banaan met een heerlijke karamel
  • Petra op Gestoofde witte kool | De kracht van pure eenvoud
  • Connie Derks op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Linda op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen