Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Oosterschelde kreeft; Het hoogtepunt op je barbecue

Vandaag laat ik je zien hoe je een visliefhebber ook tegemoet kan komen. Sterker nog… dit gerecht komt deels van de barbecue en wordt deels aan te tuintafel gemaakt, maar is echt het hoogtepunt. Je gasten zullen verbaast zijn als je deze schotel van de barbecue haalt.

0 891

Oosterschelde kreeft; Het hoogtepunt op je barbecue – Sorry, ik kan er helemaal niets aan doen, maar het wordt tijd voor een bekentenis. Ik heb een nogal rare tik. Dat vertelt m’n omgeving me al heel lang maar er is een moment dat je er zelf achter komt. Oeps. Sorry dat ik dit met jullie deel.

Mijn tik is dat ik vind dat een barbecue een kooktoestel is. Echt, ik koester ‘m als mijn fornuis. Voor mij is de barbecue dus niet zo’n ding waar je af en toe eens wat vlees op mikt omdat het zo gezellig is. En dan al helemaal geen vlees dat druipt van de marinade. Je weet wel, die pakketten die je voor een eurootje of vijf aanschaft. Nee, een barbecue is bijna een op zichzelf staande keuken. Er komt bij mij echt van alles van dat rooster en daar heb ik nog niet zo heel veel over verteld. Tijd voor verandering, en dat doen we dan maar in één keer goed.


Eén portie vis please

Ken je dat? De één wil niet bij je barbecueën omdat er ook vis op het rooster gelegen heeft, de ander komt niet langs omdat er alleen maar vlees is. Bovendien vind ik al lang dat er veel te weinig mensen komen barbecueën. Heeft vast met die tik te maken. Of komt het omdat het barbecue seizoen zo kort is? Nou, bij mij niet. Waar velen de barbecue pas rond Hemelvaartsdag van stal halen staat bij mij de barbecue in maart al regelmatig aan.  Daarnaast kook ik heel graag met de seizoenen mee. Het volgende idee zal je dan ook vast niet meer verbazen.

Natuurlijk gaat er bij mij ook een mooi stuk vlees op de barbecue. Maar vandaag laat ik je zien hoe je een visliefhebber ook tegemoet kan komen. Sterker nog… dit gerecht komt deels van de barbecue en wordt deels aan te tuintafel gemaakt, maar is echt het hoogtepunt. Je gasten zullen verbaast zijn als je deze schotel van de barbecue haalt.

Oosterschelde kreeft van de barbecue

met aardappel, spinazie en rode bietjes

 • 2 Oosterschelde kreeften
 • 1/2 knolselderij
 • 1 ui
 • 5 takjes verse rozemarijn
 • 5 takjes verse tijm
 • 1 flinke eetlepel peperkorrels
 • 4 rode bieten
 • 6 vastkokende kriel aardappelen
 • Een stukje verse!! knoflook
 • 200 gram verse spinazie
 • Een handje verse peterselie
 • Een klein handje basilicum
 • Een klein handje fijngeknipte bieslook
 • 3 eetlepels olie
 • 1 eetlepel sushi-azijn
 • zout

 

Versuf de kreeft door deze eerst een uur in de diepvries te leggen.

Vul een pan water en kook hierin de aardappelen met een stukje verse knoflook en een tikje zou in ca. 8 tot 10 minuten. Let op de kooktijd!! Giet af en spoel af onder koud water. Verwijder de knoflook. Verpak de aardappelen dan per stuk in een stukje aluminiumfolie.

Vul nog een pan water en kook hierin de rode bieten beetgaar. Giet af en verpak de bietjes net als de aardappelen per stuk in een stukje aluminiumfolie.

Steek je barbecue alvast aan.

Neem een ruime pan ( de kreeft moet er echt helemaal in passen). Vul voor ¾ met water en breng alvast aan de kook. Snijd ondertussen blokjes van de knolselderij. Voeg deze, samen met de rozemarijn, tijm en peperkorrels toe aan het kokende water.

Haal de elastieken van de kreeften scharen!! Doe de kreeft met de kop naar beneden in het kokende water. Kook deze slechts 3 minuten. Spoel direct af met ijskoud water om het garingsproces te stoppen. Halveer de kreeft (eng? Hier leggen we het uit), spoel af en leg even apart.

Meng in een kom de spinazie met de peterselie, gescheurde basilicumblaadjes en bieslook. Klop een dressing van de olie en de azijn en meng dit over de spinazie. Nog beter is om de dressing vlak voor het serveren pas toe te voegen.

Leg nu de aardappelen en de bietjes tussen de kooltjes van je barbecue. Plaats het rooster op je barbecue en leg daar de kreeft helften op. Sluit de deksel van de barbecue en laat zo’n 10 minuten garen.

Leg de kreeft helften in een schaal, en verdeel er de rode bieten, de aardappelen en de groene salade omheen. De gasten die niet van vis houden kunnen zich nu helemaal uitleven met het vlees dat je klaar hebt staan. Ondertussen zullen de visliefhebbers je dankbaar zijn voor je kookkunsten.

Geniet van het Oosterschelde kreeft seizoen!

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer