Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Opperdoezer- preitaart; hartige taart uit het seizoen

Deze opperdoezer- preitaart is een hartige taart die in het seizoen op zijn best is en ontzettend makkelijk is om te maken is met weinig ingrediënten.

4 2.743

Opperdoezer- preitaart; hartige taart uit het seizoen – In de maanden juni t/m oktober zijn de Opperdoezer Ronde echte seizoensaardappelen. Samen met de mooie slanke preien van Nederlandse bodem vormen ze een supercombinatie en daar gaan we wat lekkers mee maken. Een hartige taart is ideaal voor het verwerken van mooie ingrediënten maar ook voor het opmaken van restjes. Als bodem kun je kiezen voor een bodem op basis van een boterdeeg of bladerdeeg. Wij hebben voor deze hartige taart gekozen voor bladerdeeg wat al die fijne laagjes geeft.

Opperdoezer ronde

Opperdoezer ronde is een delicatesse aardappel die alleen in de directe omgeving van Opperdoes in Noord Holland wordt geteeld. De aardappel heeft een hele hobbelige vorm met bulten en ogen. Deze aardappel hoef je niet te schillen alleen even met een borsteltje afborstelen en ze kunnen de kookpan in. De Opperdoezer is een vast kokende aardappel die van zichzelf al lekker is met een beetje roomboter. Maar doordat hij zo vast van vorm blijft is hij ook ideaal voor salades en bijvoorbeeld hartige taarten. Wil je meer weten over de Opperdoezer Ronde? Lees dan dit artikel.

Opperdoezer- preitaart; hartige taart uit het seizoen

  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 500 gr. Opperdoezer
  • 2 dikke preien
  • 4 el. zonnebloemolie
  • 3 grote eieren
  • 250 ml. kookroom
  • Zout & peper
  • Evt. groene kruiden zoals peterselie of basilicum voor garnering

Borstel de aardappelen schoon en kook ze gaar in ruim water met zout. Doe 2 el. zonnebloemolie in een koekenpan en verwarm deze. Zet het vuur op laag en smoor langzaam de prei met een snuf zout. In de tussentijd gaan we de bodem voorbereiden.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Laat de 6 plakjes bladerdeeg ontdooien. Vet een vorm voor hartige taart van 28 cm in met 2 el. zonnebloemolie. Bedek de bodem van de vorm met de plakjes bladerdeeg zoals je op de foto kan zien. Druk de naden goed samen zodat hij niet gaat lekken. Prik met een vorm gaatjes in de bodem zodat deze tijdens het bakken niet omhoog komt en de vulling weg drukt.

Giet de aardappelen af als ze gaar zijn laat ze afkoelen. Haal de prei uit de pan en verspreid deze over de taartbodem. Mix het ei met de room goed tot een egale massa en voeg hier een flinke snuf zout en peper aan toe. Snij de aardappelen door de helft of in kwarten en leg ze in de taartvorm bij de prei. Giet het ei/roommengsel eroverheen. Zet de hartige taart in de oven en bak deze 50 tot 60 minuten. Hij heeft echt een tijd nodig om de hele bodem gaar te krijgen. Haal de Opperdoezer- preitaart voorzichtig uit de vorm en serveer hem met wat vers gemalen peper. Ook lekker wat verse kruiden eroverheen voor een frisse toon zoals peterselie of basilicum.

Tafel Lekker!

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties
  1. Tiny zegt

    Hoi Hanneke, Ik heb de aardappelen niet netjes genoeg gesneden voor ik ze in de vorm deed. En aangezien ze nogal verschillend van formaat waren zag het er nogal slordig uit. Een volgende keer zal ik beter letten op het formaat en netter snijden. 🙂 Groetjes, Tiny

    1. Hanneke Dekker zegt

      Beste Tiny, De grote aardappelen snij ik in vieren en de kleintjes doe ik door de helft en dan allemaal met de schilkant naar boven inderdaad, dan krijg je t mooie effect op de foto. De volgende keer ziet hij er piekfijn uit. Veel kookplezier! Groeten, Hanneke

  2. Tiny zegt

    Ik had nog nooit een hartige taart gemaakt tot vandaag. MIjn Opperdoezer-preitaart zag er niet zo mooi uit als op de foto maar hij smaakte uitstekend. Ik blij dus dat ik het geprobeerd heb.

    1. Hanneke Dekker zegt

      Beste Tiny, Wat leuk dat je dit recept hebt geprobeerd en dat hij je uitstekend smaakte. Kun je vertellen wat het verschil was? Wellicht dat ik je kan helpen. Groeten Hanneke

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More