Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Ovenpannetje met gerookte makreel

Gerookte makreel, een mooie basic in dit ovenpannetje dat slechts uit een paar ingrediënten bestaat. Zo simpel zet ook jij een lekker visgerecht op tafel.

0 3.408

Ovenpannetje met gerookte makreel – Eens per week een stukje vis bij de maaltijd begint steeds meer ingeburgerd te raken in Nederland. Dat is goed nieuws want vis is gezond, bevat vitamine B, mineralen en de nodige visvetzuren. Vaak komen we echter niet verder dan de gebruikelijke zalmmoot, tonijnsalade of een witte vis zoals kabeljauw of tilapia. Probeer eens wat anders en maak deze heerlijk herfstachtige ovenschotel met gerookte makreel.


Ovenpannetje met gerookte makreelOvenpannetje met gerookte makreel

Voor 2 personen:

  • 2 grote maat ovenpannetjes of een kleine ovenschaal
  • 1 gerookte makreel
  • 1 winterpeen
  • 1 zoete ui
  • 2 grote kruimige aardappelen
  • 225 gram crème fraîche
  • Geraspte oude kaas

Verwarm de oven voor op 190 graden (hetelucht oven). Maak de makreel schoon. Snijdt hiervoor de huid dwars in met een mesje, bijvoorbeeld bij de staart en trek voorzichtig de huid er vanaf. Snij daarna de graat uit de vis; begin bij de kop, voel waar de bovenkant van de graat zit en snijdt langzaam de vis los van de graat. Klap de vis open. Hierna kan je eenvoudig met de punt van het mes de graat van de onderkant van de vis verwijderen. Check altijd aan beide kanten of er geen graten zijn achtergebleven. Breek de makreel in kleine stukjes.

Snijd de winterpeen in kleine blokjes en snijdt de ui in dunne halve ringen.
Boen de aardappelen schoon kook ze in de schil voor 10-15 minuten. Voeg hier in de laatste 5 minuten de blokjes winterpeen bij. Fruit de uienringen in een hapjespan met wat olijfolie tot ze een mooie gouden kleur hebben. Let op dat ze niet verbranden. Laat de aardappelen even afkoelen en snijdt ze dan in kleine blokjes. Mix ze samen met de winterpeen en de uienringen. Leg een bodem van de mix in de ovenpannetjes of ovenschaal. Hier bovenop komt dan een laag van makreel en daarop dan de rest van de aardappel, peen en uien mix. Bedekt het geheel met de crème fraîche en garneer met een ruime laag geraspte kaas. Plaats de ovenpannetjes met de deksel erop in de oven.

Als je een ovenschaal gebruikt moet je deze afdekken met aluminiumfolie. Haal na 30 minuten de deksel of de aluminiumfolie eraf en laat nog 20 minuten in de oven garen voor een heerlijk gerecht op een regenachtige dag!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer