Griekse ovenschotel met lamsvlees en salade – Deze Griekse ovenschotel met lamsvlees is heel eenvoudig om te maken en omdat hij toch in de oven staat, is het niet erg als hij er een kwartiertje langer in zit. Ideaal dus om van te voren voor te bereiden en dan in de oven te zetten wanneer je gasten komen.
Het recept is iets aangepast uit een Grieks kookboek dat ik ooit heb gekregen. Haal het lamsvlees bij voorkeur bij een goede Turkse slager want dat drukt de prijs enorm! Neem lamskarbonades of -schouder en laat die in stukken snijden of doe het zelf thuis.
De Griekse ovenschotel met lamsvlees is niet moeilijk te maken en echt vreselijk lekker. Je proeft de smaak van de zon op de Griekse eilanden. Daarnaast is een ovenschoteltje altijd erg voedzaam. Je mag best wat royaal met kruiden zijn want daar wordt het alleen maar lekkerder van. Ik maak dit regelmatig en eigenlijk in alle seizoenen, wanneer ik naar Griekenland verlang.
Griekse ovenschotel met lamsvlees en salade
Voor de ovenschotel (6 – 8 personen):
- 2 rode uien, grof gehakt
- 1 kilo aardappelen, in grote blokjes
- 1 kilo lamsvlees, in blokken
- 4 eetlepels gehakte platte peterselie
- 3 volle theelepels komijnzaad
- 75 – 100 ml olijfolie
- 5 grote rijpe tomaten, in dikke plakken
- 50 gram boter
Voor de salade:
- 1 komkommer, ongeschild en in stukjes
- 2 grote rijpe tomaten, in stukken
- 2 stengels bleekselderij, grofgehakt
- 180 gram Griekse olijven in olie
- 1 rode ui, in ringen
- 75 gram veldsla
- handje verse koriander
- 1 teen knoflook
- 1 el rode wijnazijn
- 3 el olijfolie
- 150 gram feta, verkruimeld
- 1 tl gedroogde oregano
Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg het vlees, de aardappelen en stukken ui in een braadslee, grote braadpan of grote ovenschaal. Strooi er zout en peper bij. Voeg peterselie, komijnzaadjes en olijfolie toe en hussel alles goed door elkaar. Leg er dan de plakken tomaat op en verdeel er stukjes boter overheen. Schenk dan nog ongeveer 125 ml water langs de rand. Dek de schotel af met folie en zet 2 uur in de oven. Bedruip het vlees af en toe met het braadvocht. het lamsvlees moet mals zijn en de aardappelen gaar. Zet de oven dan op 200 graden en laat nog zo`n drie kwartier onafgedekt staan tot de aardappelen bruin worden en het vocht is ingekookt. Keer het vlees halverwege een keer om.
Meng voor de sla alle groenten door elkaar in een grote slabak. Breng op smaak met peper en zout. Maak een gladde dressing van knoflook, azijn, een snufje zout en de olijfolie. Schenk de dressing over de salade en schep door. Verkruimel de feta en oregano voor het serveren over de salade.
lekker recept