Ovenschotel met spruitjes, appel en rookworst – Vandaag een wat bijzondere ovenschotel met een veelbesproken groente. Veel moeders dreigen met “als je niet eet krijg je spruitjes”. Spruitjes worden vaak niet gewaardeerd, en een enkeling is er helemaal dol op.
Bij ons stonden de spruitjes vroeger ook regelmatig op tafel met appelmoes en braadworst. Wie dat anno 2021 nog op tafel durft te zetten kan rekenen op verontwaardigde blikken. En juist dat is de reden dat je het misschien eens helemaal anders moet doen. Kom met een totaal nieuwe “gepimpte” versie te komen. De appel vervangt de appelmoes van vroeger en in plaats van braadworst voeg je een verse, ambachtelijke rookworst toe. De aardappelen vormen de bovenkant (het dakje) en om de ovenschotel met spruitjes mooi en lekker af te werken strooi je er amandelschaafsel over. Dit geeft een lekkere bite en maakt echt het verschil.
De ovenschotel is vooral populair omdat je die van tevoren al klaar kunt zetten en natuurlijk ook vanwege de eenvoudige bereiding. Let er wel even op dat een van tevoren klaargemaakte (dus afgekoelde) ovenschotel wat meer tijd nodig heeft in de oven.
Spruitjesrecepten; Zet het seizoen op tafel
Ontdek de lekkerste spruitjesrecepten met verse Hollandse spruiten. Van ovenschotel tot bijgerecht, je vindt ze op Lekker Tafelen.
Ovenschotel met spruitjes, appel en rookworst
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram spruitjes
- 750 gram bloemige aardappels
- 500 gram Jonagold appels
- 100 gram spekblokjes
- 1 slagers rookworst
- 1 ei
- klontje boter
- snufje kerrie
- peper/zout/nootmuskaat
- beker melk
- paneermeel
- amandelschaafsel
Bereidingswijze van dit recept
De ovenschotel met spruitjes maak je zo:
Schil de aardappels en snij ze in grove stukken, maak de spruitjes schoon. Schil de appels en maak er kleine parten van. Kook de aardappels gaar en de spruitjes beetgaar. Laat deze niet te lang koken dat komt de smaak niet ten goede +/- 10 minuten is voldoende, ze garen nog na in de ovenschotel. Breng in een pannetje water aan de kook, draai de warmtebron uit en leg de rookworst in het water om te wellen. Bak de spekblokjes uit in een klontje roomboter. Schep de spekjes uit het vet op een stuk keukenpapier.
Bak nu in de pan met spekvet de appels kort met een snufje kerrie. Schud de aardappels af, schud het eventuele vet wat bij de appels zit voorzichtig bij de aardappels en maak er met het ei en een scheut melk een smeuïge puree van. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Verwarm de oven voor op 175 graden. Verdeel 1/3 van de aardappelpuree over de bodem van een hoge ovenschaal. Doe hierop de helft van de spruitjes en de spekblokjes. Verdeel hier weer 1/3 van de puree over. Doe hier de rest van de spruitjes op en verdeel er de in plakjes gesneden rookworst over. Bedek alles met de gebakken appeltjes en dek af met de rest van de aardappelpuree. Strooi er wat paneermeel en geschaafde amandelen overheen en laat de ovenschotel met spruitjes in een half uur tot 3 kwartier goudbruin worden.
Heb je een lage ovenschotel maak deze dan op in 2 lagen i.p.v. de 3 lagen die ik heb gebruikt. Dus de puree onderin en bovenop en de rest van de ingrediënten ertussenin.
Tafel lekker !!
kan je dit de dag te voren maken
Zeker kan dat. Bewaar de schotel dan in de koelkast en hou er rekening mee dat deze dan langer in de oven moet omdat de binnenkant ook erg koud is dan.
JA ER ZIJN WEER SPRUITJES! DIT RECEPT ZIET ER LEKKER UIT, AL ZOU IK NIET WETEN WAT ER TEGEN BRAADWORST EN APPELMOES ZOU WEZEN, ZEKER ALS JE ZELF DE APPELMOES MAAKT… (GOUDRENETTEN , KANEEL ENZ.).
Klopt helemaal Gerard, zelfgemaakte appelmoes is zeker lekker. Wat ik bedoelde te zeggen is dat spruitjes vaak het ondergeschoven kindje zijn en in deze schotel een andere uitstraling krijgen.