Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Ovenschotel rode kool met filodeeg

Ovenschotel rode kool met filodeeg – Rode kool, te vaak kopen we een pot of nemen diepvries rode kool. Maar het is zoveel lekkerder om zelf je rode kool te koken. Door zelf je rode kool te koken probeer je ook makkelijker iets uit. Zo ontstond ook dit gerecht. Ik had nog een halve rode kool liggen en wilde niet weer rode kool met gekookte aardappels en worst eten. Heerlijk hoor, maar ik hou van variatie. Al zoekend door de vele recepten kwam ik de combinatie rode kool en feta tegen. Een beetje vreemde combinatie dacht ik maar ik wilde het graag eens proberen. Voor de bite voegde ik er nog wat pijnboompitten, gedroogde abrikozenstukjes en rozijntjes aan toe. Hollandse kost met een mediterraans tintje dus. Ik moet zeggen het resultaat was mede door het krokante jasje verbluffend lekker. Zo zie je maar dat je soms gewoon iets moet proberen al lijkt het op het eerste oog nog zo vreemd.

Ovenschotel rode kool met filodeeg

  • 600 gram Rode KoolOvenschotel rode kool met filodeeg
  • 1 Ui
  • 1 Kruidnagel
  • ½ theelepel Kummel
  • 1 theelepel Kaneel
  • 1 mespuntje Chilivlokken
  • 1 Appel
  • 200 milliliter Appelsap
  • 50 gram gedroogde Abrikoos
  • 50 gram Rozijnen
  • 1 eetlepel Maïzena
  • Pak Filodeeg
  • Snee oud Brood of Paneermeel
  • 200 gram Feta
  • 50 gram Pijnboompitten
  • 100 gram Boter

Schaaf of snijd de rode kool in fijne reepjes. Doe de kummel en kruidnagel in een vijzel en maal deze fijn. (Je kunt eventueel ook kruidnagel poeder gebruiken) Snipper de ui en snijd de appel in blokjes. Snijd de abrikoosjes in stukjes. Verhit een beetje boter of olie en bak de ui kort aan. Voeg er de specerijen aan toe en bak deze even kort mee. Doe de appel en de appelsap in de pan en voeg er de rode kool aan toe. Breng alles aan de kook en kook dit in ongeveer 15 tot 20 minuten met de deksel op de pan gaar. Controleer tussendoor of er nog voldoende vocht op zit, voeg anders nog wat appelsap of water toe. Voeg er de laatste 5 minuten de abrikoos en de rozijnen aan toe. Los de maïzena op in een klein beetje water en bind hiermee de rode kool naar wens. Kook even door, de rode kool moet vrij stevig zijn. Proef of er eventueel nog zout of peper bij moet, hou er wel rekening mee dat de feta ook zout is.

Smelt de boter en besmeer een quichevorm of springvorm met een beetje boter. Haal het filodeeg uit de verpakking. Hou 2 vellen apart. Besmeer steeds een vel filodeeg met wat boter en bekleed hiermee de vorm. Laat de vellen elkaar steeds overlappen en laat wat deeg over de randen hangen om deze later terug te slaan om er een mooie bovenkant van te maken. Bestrooi de bodem met wat paneermeel of verkruimeld oud brood. Verkruimel de feta in grove stukken en verdeel ¼ ervan over de bodem. Verdeel de rest van de feta in 2 en doe er een deel van door de rode kool samen met de helft van de pijnboompitten. Roer kort door, er moeten grove stukken feta in zitten, en verdeel het mengsel in de vorm. Sla de zijkanten losjes over het rode kool mengsel en verdeel de 2 achtergehouden vellen in 2 en leg deze ook losjes over de rode kool. Hou in het midden een cirkel vrij voor de feta. Besmeer alles lichtjes met boter, verkruimel de feta over het midden en bestrooi met pijnboompitten en wat chilipoeder. Zet de ovenschotel rode kool met filodeeg ongeveer 30 minuten in een oven van 180 graden tot het deeg mooi goudbruin verkleurd is. Serveer heet of lauwwarm.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.