Paasbrood gevuld met rozijnen, frisse abrikozen en stukjes amandel – Pasen is het feest om gezellig uitgebreid te ontbijten of brunchen. Eitjes, broodjes en glaasje verse jus horen daar standaard bij. En natuurlijk mag een paasbrood niet ontbreken, want met Pasen is net als met Kerst een gevuld brood een vaste traditie. De standaard paasbroden zijn gevuld met rozijnen en amandelspijs. Maar je kunt een paasbrood natuurlijk met nog veel meer andere lekkere ingrediënten vullen.
Werk met de kleuren van het voorjaar
Als je in een paasbrood wat gedroogde abrikozen verwerkt krijg je de mooie kleur van Pasen en van het voorjaar. Het geeft een paasbrood een kleurrijk en fris accent en zal nog meer uitnodigen om er een plakje van te nemen. Zet er een roomboter lammetje naast en het feest is compleet.
Paasstol met amandelspijs?
Wil je liever een paasstol met amandelspijs maken? Houd dan het recept van de kerststol aan. Laat in dat recept de rum achterwege en vervang de gedroogde kersen door krenten of rozijnen.
Paasbrood gevuld met rozijnen, frisse abrikozen en stukjes amandel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram bloem
- 100 gram melk
- 1 ei
- 15 gram gist
- 8 gram suiker
- 5 gram zout
- 25 gram boter
- rasp van een halve citroen
- 200 gram rozijnen
- 100 gram gedroogde abrikozen
- 100 gram gehakte amandelen
- amandelschaafsel
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een paasbrood:
Wel de rozijnen en eventueel de abrikozen als deze erg droog zijn minimaal 4 uur in water.
Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn om het beste resultaat te bereiken. Maak met deze ingrediënten een zacht, zoet gistdeeg. Hoe dit moet vind je hier. Vul het deeg met rozijnen, abrikozen en stukjes amandel. Nadat de vulling door het deeg gemengd is laat je het deeg in een kom onder een vochtige theedoek of plastic folie, 60 minuten rijzen.
Breng daarna het brood in vorm door het plat te slaan, de zijkanten naar binnen te vouwen en dan stevig op te rollen. Leg het brood in een ingesmeerde broodvorm of op een plaat en laat deze, afgedekt met een vochtige doek of plastic folie, nog ongeveer 45 minuten rijzen.
Besmeer de bovenkant voorzichtig met los geklopt ei en strooi er wat amandelschaafsel over. Bak het paasbrood in 35 – 40 minuten bruin en gaar in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Tafel lekker !!