Elke keer weer is het fijn om met verse paddenstoelen te werken. Er zijn talloze soorten en vooral in herfst en winter zijn ze volop beschikbaar. Dit moois leent zich uitstekend voor een verse risotto. Pure smaken, en mooie maar eenvoudige cominaties maken dit tot een gerecht dat je met trots kunt presenteren. En uhhm….. Niet aan je gasten vertellen dat je eigenlijk zo klaar was!
- 1 bakje gemengde paddenstoelen (250 gram)
- 1 courgette, in blokjes
- 200 gram risottorijst
- 1 gesnipperd sjalotje
- 3/4 liter kippenbouillon
- 3 eetlepels room culinair of crème fraîche
- 50 gram geraspte parmezaanse kaas
- 75 gram boter
- zout en peper
Verhit de helft van de boter in een pan met dikke bodem (hapjespan of braadpan). Bak hierin de paddenstoelen gaar. Neem ze uit de pan en houd ze even apart. Bak vervolgens het sjalotje en de courgette blokjes glazig in het overgebleven vet. Voeg de risottorijst toe en bak ook deze glazig. Dan, al roerend, beetje bij beetje de bouillon toevoegen zodat de rijst goed de tijd krijgt om de vloeistof op te nemen. Deksel op de pan leggen en in ca. 15 minuten beetgaar koken. De buitenkant van de rijstkorrel moet zacht zijn, de binnenkant mag de zo gezegde ‘bite’ hebben. Roer de rest van de boter, de room culinair of crème fraîche en 2/3 van de parmezaanse kaas door de risotto. Schep de achtergehouden paddenstoelen voorzichtig door de risotto. Verdeel de risotto over borden of kommen en garneer met de overige parmezaanse kaas.