Recepten om zelf te maken



Frisse paksoi salade met oosters tintje

Frisse paksoi salade met oosters tintje

Frisse paksoi salade met een oosters tintje – Paksoi is een uitheemse groente die tegenwoordig, met succes, ook in ons land wordt geteeld. In april en mei is de aanvoer van deze groente in ons land het grootst en bij de groenteman dan ook volop verkrijgbaar. Paksoi heeft veel weg van de Chinese kool, maar paksoi is wat pittiger en steviger van smaak. Paksoi kan zowel gekookt als gestoofd worden maar smaakt zeker in een frisse salade ook heerlijk.

Met de oplopend temperaturen vind ik salades heerlijk, ze voorzien je van veel gezonde bouwstoffen, zonder dat je gelijk “zwaar” hoeft te tafelen, gewoon gezond en lekker fris dus.

Het oosterse tintje dat ik deze paksoi salade meegeef, komt van de seroendeng die er als laatste overheen gestrooid wordt. Seroendeng is een droge mix van kokos, pinda’s , ui en kruiden. Ik nam voor de seroendeng geen pinda’s maar cashewnoten. Waarom ?? Omdat koken af en toe ook improviseren is en ik cashewnoten toevallig in huis had.

Ik begin dan ook met het maken van de seroendeng zodat deze de tijd krijgt om te drogen.

Frisse paksoi salade met een oosters tintje

  • 200 gram geraspte kokos
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 40 gram ongezouten cashewnoten
  • 1 el bruine suiker
  • 1 el citroensap
  • 1 tl ketoembar (koriander)
  • 1 tl djinten (gember)
  • Snuf zout
  • Olie

 paksoi salade

Hak de cashewnoten grof. Pel de ui en snijd hem in grove stukken. Pureer de ui samen met de knoflook fijn tot een puree. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui/knoflook pasta. Voeg nu de kruiden, het zout en de kokos toe en rooster het geheel op een laag vuur. Schep het geheel voordurend om zodat de kokos niet aanbrandt. Na 10 minuten voeg je de cashewnoten, het citroensap en de bruine suiker toe. Schep nog even om en spreid het dan uit op een schaal of bakplaat om het te laten drogen. Doe de seroendeng zodra hij is afgekoeld in een schone pot, op deze manier is wel weken houdbaar.

Voor de salade

  • 150 paksoi
  • 1/2 mango
  • 1 el seroendeng
  • 2 eieren

Dressing

  • 1 el mayonaise
  • 1 tl kerrie
  • 1/2 el citroensap
  • 2 tl ketjap

Schil de mango en snijd deze in kleine stukjes. Was de paksoi, laat even goed uitlekken en snijd deze vervolgens in dunne reepjes. Meng in een kommetje de mayonaise, de kerrie, het citroensap en de ketjap tot een sausje.

Kluts de eieren in een kommetje en bak hier een omelet van.

Doe de paksoi op een schaal of bord, verdeel hierover de mangoblokjes. Snijd de omelet in reepjes en leg deze erbovenop. Schenk het kerriesausje over de paksoi salade en strooi als laatste de seroendeng er over heen.

Tafel lekker !


Meer over vergelijkbare onderwerpen
GroentenmangooosterspaksoiReceptsalade

Koken van het seizoen



Je las: Frisse paksoi salade met oosters tintje

  1. Susan
    Susan 20 april, 2015, 09:27

    Ik had het gemaakt zonder omelet en ook zónder is het een heerlijke salade!

    Reply this comment

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*