• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
maandag, april 19, 2021
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Broodhaantjes voor (Palm)Pasen bakken

door Redactie
in Recepten
0
2
Palmpaashaantje

Broodhaantjes voor (Palm)Pasen bakken

Een Palmpasen haantje, ook wel haantjepik genoemd, wordt gemaakt van brooddeeg en meestal bovenop een palmpaasstok bevestigd. Het is een oude traditie die voornamelijk in Nederland en Duitsland wordt nageleefd. Nog steeds gaan kinderen met een Palmpasenkruis, in een optocht, zingend langs de deuren. Veel kinderen maken op school een stok voor het Palmpasenfeest, dat wordt gevierd op de laatste zondag voor Pasen.

De stok is een houten kruis en hij wordt versierd met vlaggetjes, eieren, sinaasappels en slingers. Bovenop de stok bevestigd, zit het haantje van brood. Het broodje staat symbool voor het breken en verdelen van het brood door Jezus bij het laatste avondmaal. Lees meer over deze traditie in het artikel ‘De symboliek van de Palmpasenstok‘.

Haantjepik kun je meestal wel bij een goede bakker kopen, maar het is natuurlijk veel leuker om ze zelf te maken. Deze variatie is wat klein om op een Palmpasenkruis te prikken, maar ze staan wel erg schattig op de ontbijt-of brunchtafel.

Palm, palm, pasen, ei koerei
over ene zondag krijgen wij een ei
één ei is geen ei
twee ei is een half ei
drie ei is een paasei.

Wat heb je nodig voor 8 kleine broodhaantjes: 

  • 500 gram tarwebloem
  • 10 gram bakkerszout
  • 7 gram instantgist (1 zakje)
  • 2 el zachte boter
  • 1 el basterdsuiker
  • 1 ei (klein)
  • 300 ml lauwwarm water
  • beetje melk of zachte boter om het deeg mee te bestrijken
  • rozijntjes voor de oogjes (optioneel)
  • een scherp mesje en een (sate)prikker
  • bakpapier
  • weegschaal om de stukjes deeg even groot te maken (optioneel)

Zo maak je de schattige broodhaantjes:

Meel, zout en gist goed door elkaar roeren. Dan het water en het ei er goed doorheen mengen. Ca. 5 min. in de kneedmachine (KitchenAid) kneden, dan de boter en de basterdsuiker toevoegen en nog 5 min. goed kneden totdat er een soepel en elastisch deeg is ontstaan.Het deeg blijft iets plakken, denk aan een post-id briefje, moet iets lauwwarm en soepel aanvoelen. Je kunt het even testen met een klein stukje deeg.. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Als het niet snel scheurt, kun je van al het deeg een bal vormen en in een licht ingevette kom doen. Dek deze af met het douchemutsje (of plastic zak) en laat het op kamertemperatuur 1 uur rijzen (1 ste rijs). Het deeg moet in omvang verdubbelen.

Deeg uit de kom  halen, zachtjes en goed doorkneden, zodat de luchtbelletjes zich door het deeg verspreiden. Het deeg in ca. 8 porties verdelen. Maak voorzichtig een soort van bolletjes van de stukjes deeg en laat deze ca. 10 minuten onder een stukje plastic rusten.

Rol de bolletjes, een voor een uit tot dikke deegslierten van ca 15 cm, het middelste deel mag iets dikker zijn dan de uiteinden, vouw de strengen in een U vorm en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat wel wat ruimte tussen de broodjes, want ze worden nog groter.

Palmpaashaantje- tekeningMaak met een (sate)prikker een oogje dwars door het deeg heen, mag een beetje groot lijken, deeg gaat nog uitzetten en anders zou het oogje na het bakken niet meer zichtbaar zijn. Je kunt eventueel een rozijntje als oogje gebruiken, maar ze verbranden nogal snel, dus ik heb ze weggelaten. Snij het deeg in met een scherp mesje (of met een schaar), zoals op de tekening,vouw het deeg voorzichtig in model, zodat er een haantje ontstaat. Bestrijk de broodjes met een beetje melk of gesmolten boter.

Dek haantjes af met een plasticzak en laat ze nog ca. 50 min rijzen op kamertemperatuur (2de rijs).

Ondertussen de oven voorverwarmen op 160 graden.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de broodjes in ca. 20 min. goudbruin. Laten ze afkoelen op een rooster! Je kunt ze natuurlijk al eerder maken en invriezen. Haal ze een paar uur voor dat je ze gaat eten uit de koeling.

Vrolijk Pasen!

Tags: BrunchBrunchen
DeelPin58Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Hartige cake
Ontbijt en lunch

Hartige cake; gevuld met ham, kaas, bacon en olijven

pizzarolletjes
Hapjes

Pizzarolletjes

Sandwich met perzik, brie, rauwe ham
Ontbijt en lunch

Sandwich met perzik, brie en rauwe ham

Sandwich feta
Ontbijt en lunch

Hot sandwich feta met gegrilde paprika

Bruschetta; 3 variaties
Ontbijt en lunch

Bruschetta; 3 heerlijke variaties

Reacties 2

  1. Cary says:
    5 jaar geleden

    Waneer moet de basterd suiker er bij?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      5 jaar geleden

      Gelijk met de boter Cary, we hebben het recept direct aangepast. Dank voor de tip!

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Kippenvleugeltjes, dat betekent party-time
Specials

Kippenvleugeltjes, dat betekent party-time!

Als borrelhapje op een feestje, als snack tussendoor, of als onderdeel van een warme maaltijd... kippenvleugeltjes zijn altijd een goed...

Lees verder
Raapstelen

Raapstelen, de eerste groente van de lente!

frittata recepten

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

Nieuwe recepten

Salade met jonge kaas en honing-mosterd dressing
Salade

Salade met jonge kaas en honing-mosterd dressing

Een frisse salade van lollo rosso en lollo biondo met jonge kaas, tomaatjes en avocado met een zalige honing-mosterd dressing.

Lees verder
Wokschotel met krieltjes en spinazie

Wokschotel met krieltjes en spinazie

Komkommer salade met feta en zoetzure uitjes

Komkommer salade met feta en zoetzure uitjes

Handige kooktips

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto instructie )

De klassieke hollandaise saus is weer helemaal terug van weggeweest en wij snappen wel waarom. Met deze instructies lukt hij...

Lees verder
eieren in beslag

Eieren in beslag; Wat doen ze daar eigenlijk in?

Kippenvleugeltjes bereiden

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden

Wij zoeken hobbykoks. Echte hobbykoks met een beetje ervaring.

Ben jij een echte culinaire actieveling en vind je het leuk om daar meer mee te doen? Dan is hier jouw uitdaging! Wij zijn op zoek naar echte hobbykoks die een uitdaging aandurven. Je bent niet snel bang van een ingrediënt en durft het aan om buiten je comfortzone te stappen. We helpen je aan interessante ingrediënten om mee aan de slag te gaan en zorgen voor de nodige uitdagingen. We beloven… het wordt super leuk!

MEER INFORMATIE

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Runderbouillon; Zelfgemaakt écht het lekkerst
  • Nelleke Damen op Runderbouillon; Zelfgemaakt écht het lekkerst
  • Redactie op Mango chutney zelf maken
  • Ineke Dorrepaal op Mango chutney zelf maken
  • Gerard van der Leeuw op Gebakken feta oftewel Saganaki cheese
  • Redactie op Wilde zalm of kweekzalm? Waar moet je op letten
  • Jona op Wilde zalm of kweekzalm? Waar moet je op letten
  • Redactie op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen