Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Broodhaantjes voor (Palm)Pasen bakken

2 4.814

Broodhaantjes voor (Palm)Pasen bakken

Een Palmpasen haantje, ook wel haantjepik genoemd, wordt gemaakt van brooddeeg en meestal bovenop een palmpaasstok bevestigd. Het is een oude traditie die voornamelijk in Nederland en Duitsland wordt nageleefd. Nog steeds gaan kinderen met een Palmpasenkruis, in een optocht, zingend langs de deuren. Veel kinderen maken op school een stok voor het Palmpasenfeest, dat wordt gevierd op de laatste zondag voor Pasen.

De stok is een houten kruis en hij wordt versierd met vlaggetjes, eieren, sinaasappels en slingers. Bovenop de stok bevestigd, zit het haantje van brood. Het broodje staat symbool voor het breken en verdelen van het brood door Jezus bij het laatste avondmaal. Lees meer over deze traditie in het artikel ‘De symboliek van de Palmpasenstok‘.

Haantjepik kun je meestal wel bij een goede bakker kopen, maar het is natuurlijk veel leuker om ze zelf te maken. Deze variatie is wat klein om op een Palmpasenkruis te prikken, maar ze staan wel erg schattig op de ontbijt-of brunchtafel.

Palm, palm, pasen, ei koerei
over ene zondag krijgen wij een ei
één ei is geen ei
twee ei is een half ei
drie ei is een paasei.

Wat heb je nodig voor 8 kleine broodhaantjes: 

 • 500 gram tarwebloem
 • 10 gram bakkerszout
 • 7 gram instantgist (1 zakje)
 • 2 el zachte boter
 • 1 el basterdsuiker
 • 1 ei (klein)
 • 300 ml lauwwarm water
 • beetje melk of zachte boter om het deeg mee te bestrijken
 • rozijntjes voor de oogjes (optioneel)
 • een scherp mesje en een (sate)prikker
 • bakpapier
 • weegschaal om de stukjes deeg even groot te maken (optioneel)

Zo maak je de schattige broodhaantjes:

Meel, zout en gist goed door elkaar roeren. Dan het water en het ei er goed doorheen mengen. Ca. 5 min. in de kneedmachine (KitchenAid) kneden, dan de boter en de basterdsuiker toevoegen en nog 5 min. goed kneden totdat er een soepel en elastisch deeg is ontstaan.Het deeg blijft iets plakken, denk aan een post-id briefje, moet iets lauwwarm en soepel aanvoelen. Je kunt het even testen met een klein stukje deeg.. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Als het niet snel scheurt, kun je van al het deeg een bal vormen en in een licht ingevette kom doen. Dek deze af met het douchemutsje (of plastic zak) en laat het op kamertemperatuur 1 uur rijzen (1 ste rijs). Het deeg moet in omvang verdubbelen.

Deeg uit de kom  halen, zachtjes en goed doorkneden, zodat de luchtbelletjes zich door het deeg verspreiden. Het deeg in ca. 8 porties verdelen. Maak voorzichtig een soort van bolletjes van de stukjes deeg en laat deze ca. 10 minuten onder een stukje plastic rusten.

Rol de bolletjes, een voor een uit tot dikke deegslierten van ca 15 cm, het middelste deel mag iets dikker zijn dan de uiteinden, vouw de strengen in een U vorm en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat wel wat ruimte tussen de broodjes, want ze worden nog groter.

Palmpaashaantje- tekeningMaak met een (sate)prikker een oogje dwars door het deeg heen, mag een beetje groot lijken, deeg gaat nog uitzetten en anders zou het oogje na het bakken niet meer zichtbaar zijn. Je kunt eventueel een rozijntje als oogje gebruiken, maar ze verbranden nogal snel, dus ik heb ze weggelaten. Snij het deeg in met een scherp mesje (of met een schaar), zoals op de tekening,vouw het deeg voorzichtig in model, zodat er een haantje ontstaat. Bestrijk de broodjes met een beetje melk of gesmolten boter.

Dek haantjes af met een plasticzak en laat ze nog ca. 50 min rijzen op kamertemperatuur (2de rijs).

Ondertussen de oven voorverwarmen op 160 graden.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de broodjes in ca. 20 min. goudbruin. Laten ze afkoelen op een rooster! Je kunt ze natuurlijk al eerder maken en invriezen. Haal ze een paar uur voor dat je ze gaat eten uit de koeling.

Vrolijk Pasen!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Cary zegt

  Waneer moet de basterd suiker er bij?

  1. Lekker Tafelen zegt

   Gelijk met de boter Cary, we hebben het recept direct aangepast. Dank voor de tip!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer